El 28 de març es celebra internacionalment l’hora del planeta, invitant a reduir el consum elèctric per a conscienciar i ajudar a resoldre la crisi mediambiental que patim.

I nosaltres hem aprofitat per a proposar als Ajuntaments de La Ribera, via electrònica, que reduïsquen a la meitat l’enllumenat públic nocturn, per exemple des de les 12 h. de la nit fins a les 06 del matí, almenys durant el temps que dure aquest confinament per a contindre la pandèmia del coronavirus. Hi ha moltes raons per a fer-ho:

→ L’enllumenat públic és totalment innecessari a mitja nit, perquè pràcticament ningú camina pels carrers, i més ara amb el COVID-19 i el confinament obligatori.

→  és una de les principals despeses dels nostres Ajuntaments, i no som pobles rics.

→ Tenim damunt una altra crisi econòmica i necessitarem molts diners per a mantindre i millorar els serveis públics i ajudar els més desafavorits.

→ Hem d’aplicar les solucions per al calfament climàtic, una emergència més perillosa que aquest virus i això passa, entre altres coses, per estalviar energia i emissions de CO2, com les que es produïxen en la generació elèctrica (el 40 % procedix encara de combustibles fóssils).

→ A més, així reduirem la contaminació lumínica que emeten les nostres ciutats, que altera la vida de la fauna silvestre nocturna i sovint impedix vore les estrelles, com es queixen amb raó els astrònoms.

Finalment, també demanem als Ajuntaments que, quan passe el confinament obligatori, es plantegen si és raonable mantenir tot l’enllumenat públic encés durant tota la nit… Nosaltres pensem que no ho és i proposem que després del confinament s’apaguen almenys la meitat de les faroles entre les 12 i les 6 del matí, o, si es veu necessari estretar el marge, entre la 1 i les 6 h. Tots guanyarem, en diners, estalvi energètic, reducció d’emissions de CO2, reducció del calfament i la emergència climàtica, etc.
En altres països ho fan, inclús han legislat al respecte. I ací a Espanya també hi ha Ajts. que ho fan. Nosaltres no podem ser menys…