• Davant d’una denúncia presentada per Ecologistes en Acció per la pèssima gestió dels residus domèstics, la Comissió Europea reconeix que hi ha elements que apunten que Espanya podria estar incomplint el requisit exigit per la normativa europea de tractar els residus abans del seu depòsit en abocador.
  • La Comissió Europea admet que ja hi ha un procediment d’investigació d’ofici que invita Espanya a adoptar urgentment les mesures necessàries per a garantir el compliment de la sentència Malagrotta del Tribunal de Justícia de la Unió Europea de 2004.
  • Tots els residus han de tenir un tractament adequat i només s’haurien de depositar en abocador els residus no reciclables i en cap cas residus biodegradables o no estabilitzats prèviament.

Els fets són cada vegada més evidents i difícils d’ocultar. En 2017, últim any amb dades oficials, segons el Ministeri per a la Transició Ecològica es van depositar en abocadors sense cap tipus de tractament previ 3,7 milions de tones de residus domèstics. Del total, el 16,8 % es van generar incomplint la Directiva 1999/31/CE sobre abocament de residus.

Les informacions dels plans autonòmics de residus en tramitació en aquests últims anys corroboren aquesta dada. Les comunitats autònomes que més incompleixen són: Astúries (abocament directe del 73 % dels seus residus), Aragó (40 %), Madrid (40 %), Navarra (32 %), Galícia (19 %) i País Basc (18 %), que es van situar per damunt de la mitjana estatal.

D’altra banda, la Directiva 1999/31/CEE de 26 d’abril de 1999, traslladada amb retard a la legislació espanyola al desembre de 2001, estableix que cap residu es pot depositar en un abocador sense rebre un tractament previ. És a dir, classificació, triatge o valorització (compostatge, biodigestió, reciclatge o incineració amb recuperació d’energia).

Ecologistes en Acció va presentar a la darreria de març de 2020 una denúncia davant de la Comissió Europea pel que està ocorrent en diverses comunitats autònomes i que són fets semblants als que en 2014 van ocasionar la condemna del Tribunal Europeu contra Itàlia pel cas de Malagrotta. De forma sorprenentment ràpida, la Comissió va contestar Ecologistes en Acció reconeixent els indicis existents i afirmant que ja hi ha oberta una investigació d’ofici amb la referència EU-PILOT 2018/9328, i que per tant procedia a arxivar la nostra denúncia.

“Per això, la Comissió ha iniciat una investigació d’ofici (ref. EU-PILOT 2018/9328) en la qual invita Espanya a adoptar urgentment les mesures necessàries per a garantir el compliment de la sentència Malagrotta en tot el seu territori i en tots els abocadors. Aquestes mesures també han d’abordar el tractament de residus perillosos i, quan siga tècnicament possible, de residus inerts abans del seu depòsit en abocadors.”

En la resposta de la Comissió s’admet que “en el cas espanyol, els serveis de la Comissió van concloure que hi havia elements que apuntaven que Espanya podria estar incomplint el requisit establit en la Directiva 1999/31/CE de tractar els residus abans del seu depòsit en abocador. Els serveis de la Comissió també van considerar que hi havia raons per a pensar que Espanya no ha adoptat les mesures apropiades per a garantir l’existència d’una xarxa integrada i adequada d’instal·lacions de tractament de residus que tinga en compte les millors tècniques disponibles.”

Ecologistes en Acció confia que aquesta investigació d’ofici iniciada en 2018 finalitze prompte i que servisca perquè es procedisca a posar fi a aquestes pràctiques il·legals. Tots els residus generats han de rebre un tractament adequat i només s’haurien de depositar en abocador els residus no reciclables i en cap cas residus biodegradables o no estabilitzats prèviament.

En 2014 el Tribunal Europeu de Justícia va condemnar la República Italiana en el cas Malagrotta, per depositar residus urbans de les províncies de Roma i Latina (capital de la regió de Lazio) en abocadors sense rebre cap tractament previ, sense que com a mínim classificar la brossa en diferents fraccions i estabilitzar la fracció orgànica. Així mateix, la sentència es va dictar per mancar a Lazio d’una xarxa integrada d’instal·lacions de tractament de residus amb les millors tecnologies disponibles. Un d’aquestos abocadors estava situat a Malagrotta, el major abocador d’Europa amb 240 ha de superfície, que arreplega els residus de la ciutat de Roma i de la seua província; per això la sentència té aquest nom.