El passat 2 de juny, davant la repressió contra el moviment Black Lives Matter, Ecologistes en Acció de Catalunya vam publicar un comunicat de rebuig al racisme estructural als Estats Units d’Amèrica, però també al racisme estructural a Catalunya, a l’Estat espanyol i a la Unió Europea. Els esdeveniments que desgraciadament han ocorregut des de llavors, han evidenciat encara més que el racisme és un problema fonamental, instal·lat a les societats europees d’aquest costat de l’Atlàntic.

La mort del Daniel Jiménez, gitano de trenta-set anys, en una comissaria d’Algesires; l’aparició del vídeo sobre l’asfíxia de l’Ilias Tahiri, en un centre de menors d’Almeria; l’atac amb pedres als joves migrats de Premià de Mar; o els àudios dels abusos racistes dels Mossos d’Esquadra, a hores d’ara impunes, contra un detingut a Sant Feliu de Sasserra, són les evidències d’unes injustícies que venen de lluny, però que amb la covid-19 s’han agreujat. Ecologistes en Acció de Catalunya volem mostrar de nou el nostre rebuig al racisme estructural i el nostre suport a totes les comunitats que el pateixen i lluiten pels seus drets.

Atès que som una organització ecologista, volem denunciar especialment el racisme ambiental que forma part del racisme estructural. Aquest consisteix en la discriminació de persones racialitzades a partir de l’explotació laboral, la distribució desigual dels recursos, la major exposició als efectes del canvi climàtic i la contaminació juntament amb una menor atenció a dits efectes en la seva salut. Tot això va acompanyat de l’explotació sistemàtica dels béns naturals d’altres països fruit de les dinàmiques colonials encara existents, i que empitjoren l’exposició a riscos ambientals, expulsen les persones dels seus llocs d’origen i les empenyen a moviments migratoris que sovint constitueixen de per si un risc per a les seves vides, tal i com sabem que ocorre al Mediterrani. Aquesta situació es manifesta en major grau en èpoques de crisi com la que estem travessant, sobretot als països autodenominats d'»acollida», on la tendència a buscar culpables està fent que arreu els problemes sistèmics s’estiguin focalitzant en un increment de l’exclusió, el maltractament i la persecució de qui el sistema cataloga com a diferent. En l’actual situació de crisi ecològica, ens preocupa que aquesta realitat només pot fer que empitjorar cap a l’eco-feixisme.

Al comunicat anterior, vam denunciar alguns casos de racisme ambiental que sofreixen comunitats negres als Estats Units d’Amèrica i a l’Estat espanyol. En aquesta ocasió, volem donar visibilitat i suport a les comunitats romaní que pateixen el racisme ambiental a la Unió Europea. Un informe publicat recentment apunta que algunes comunitats romanís en països europeus no tenen accés a serveis bàsics i són regularment empesos per les autoritats a viure en zones contaminades com abocadors.

Des d’Ecologistes en Acció som conscients que sense justícia social no hi haurà justícia ambiental. Entenem que els impactes de les crisis ecològica i climàtica es reparteixen desproporcionadament per raons de raça, sexe, gènere, nacionalitat, orientació sexual i tants altres eixos d’opressió-privilegi que hem de desconstruir urgentment. Finalment, volem animar a les persones que ens segueixen i que participen amb nosaltres a fer una aportació a la campanya de donatius de SOS Racisme per col·laborar econòmicament en la lluita contra el racisme a Catalunya.