• Ecologistes en Acció llança la campanya #AparcaLaSoja per a donar a conèixer a la població els impactes del monocultiu de la soia.
  • Malgrat ser considerat de baix risc per la Unió Europea, el biodièsel de soia provoca desforestació i pèrdua de biodiversitat.
  • Milers de persones secunden que la transposició de la Directiva d’Energia Renovables a Espanya ha d’eliminar l’ús de cultius alimentaris per a la fabricació de biocombustibles.

L’informe Soia: la nova palma dels biocombustibles?, mostra que el monocultiu de la soia per a donar resposta a la demanda de biocombustibles europea té greus impactes socioambientals. L’estudi, que forma part de la campanya d’Ecologistes en Acció #AparcaLaSoja, assenyala que l’ús d’aquest cultiu com a biocombustible està en auge després de la prohibició de l’ús de l’oli de palma per part de la Unió Europea.

El mal anomenat biodièsel a partir de cultius agrícoles va ser presentat com una «solució verda» per a reduir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle (GEI) que provoquen el canvi climàtic. No obstant això, un informe de la UE va demostrar el 2016 que el biodièsel de palma no sols no redueix emissions de GEI, sinó que suposa tres vegades més emissions que el dièsel fòssil. En el cas del biodièsel de soia, dues vegades més. Però els impactes del monocultiu de palma i soia van més enllà del canvi climàtic: provoquen desforestació, pèrdua de biodiversitat i alteració dels ecosistemes, la qual cosa està relacionada amb l’aparició i ràpida expansió de malalties zoonòtiques com la COVID–19.

A causa d’això, la Comissió Europea va decidir modificar la seva política i va prohibir l’ús d’algunes matèries primeres com a biocombustible. Així, a través de l’Acte Delegat, normativa europea aprovada el febrer de 2019, va catalogar l’oli de palma com a matèria primera d’alt risc per la seva estreta relació amb la degradació de terres amb elevades reserves de carboni. Per la seva banda, la soia va ser classificada de baix risc, a pesar que existeixen evidències clares del seu alt impacte. Es calcula que, per cada hectàrea de cultiu de soia, es perden entre 16 i 30 tones de sòl.

En aquest context, i especialment quan el 2023 comenci l’obligatòria reducció del biodièsel a base de palma, la soia es perfila com un substitut ideal de l’oli de palma. Els Estats Units, el major exportador de soia a Europa, podria ser el principal beneficiari. El 2019, després de publicar l’Acte Delegat, les importacions de soia van augmentar un 9 %, la qual cosa apunta a una clara tendència a substituir l’ús de l’oli de palma per soia per a la fabricació de biocarburants. A Espanya els biocombustibles de soia han passat de representar un 10,3 % del total del biodièsel consumit durant el 2016 al 28 % el 2019. Per la seva banda, la quota d’oli de palma es va reduir en el mateix període del 77,44 % a l’11 %.

L’informe d’Ecologistes en Acció conclou que el monocultiu de soia pot resultar tan devastador com el de palma, perquè el problema no és una planta –la palma, la soia o qualsevol altra–, sinó el funcionament estructural del sistema de l’agronegoci.

Rosalía Soley, portaveu de l’organització ecologista, explica que «la transició energètica del transport a través de biocombustibles alimentaris per la qual aposta el govern està contribuint a la pèrdua de biodiversitat, l’alteració d’ecosistemes i danys socials. L’objectiu d’utilitzar fonts renovables en el transport ha d’aconseguir-se a través de l’ús de biocombustibles avançats, electricitat renovable o e-fuels. Tot això sota estrictes criteris de sostenibilitat, respectant la jerarquia de residus, seguint el principi de cascada i evitant qualsevol desplaçament d’usos que pugui portar a més emissions».

Ecologistes en Acció i la xarxa europea Transport and Environment van elaborar un document d’al·legacions per a la consulta que va llançar el govern l’1 de juny per a la Transposició Parcial de la Directiva (UE) 2018/2001 relativa al foment de l’ús d’energia procedent de fonts renovables a Espanya. El document, secundat per centenars de persones, defensa l’eliminació de biocombustibles elaborats a partir d’aliments i la millora dels criteris de sostenibilitat dels biocarburants.

La campanya #AparcaLaSoja té dos objectius: continuar pressionant al govern per a eliminar els biocombustibles agrícoles com a fonts renovables en el sector del transport i donar a conèixer a la població els impactes del monocultiu de la soia.