Concentració davant de la delegació de govern
en contra de l’ampliació de la llicència de
la central nuclear Cofrents

La plataforma Tanquem Cofrents, on participa Ecologistes en Acció del País Valencià, considera que la renovació de la llicència de funcionament de la central de Cofrents és un error majúscul. En compte d’avançar cap a la transició ecològica del sistema elèctric, per a la qual l’energia nuclear suposa una autèntica remora, el Ministeri dirigit per Teresa Ribera ha optat per autoritzar que la central puga funcionar fins a novembre de 2030. És a dir, prolongar el seu període de funcionament fins els 47 anys, molts més dels 25 anys que preveia el seu disseny, i bastants més dels 40 anys de temps màxim de funcionament que recollia el programa electoral del PSOE.

Tanquem Cofrents considera, en primer lloc, que el procés de renovació de la llicència ha sigut irregular i poc transparent, i que ni tan sols s’ha realitzat una avaluació d’impacte ambiental d’aquesta prolongació del funcionament de la central, de la mateixa que tampoc no se’n va fer cap per a construir-la.

Però, més important que els requisits formals, és el fet que Cofrents és una central vella i deteriorada, amb tot un historial d’avaries. Una central insegura, dirigida amb un criteri de posar els beneficis per damunt de la seguretat i a la qual el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) mateix atribueix una baixa cultura de seguretat. Una central bruta, que no deixa de produir tones i tones de residus radioactius, que no tenen tractament possible i que seran mortals durant centenars de milers d’anys. Una central innecessària, ja que la seua producció és fàcilment substituïble amb mesures d’estalvi i eficiència energètica i amb la implantació d’energies renovables. Una central cara, que segons afirma la seua propietària, Iberdrola, amb el seu funcionament no arriba a cobrir els costos. Una central que si es substitueix amb energies renovables suposarà un enorme augment en els llocs de treball creats, i una central que consumeix quantitats ingents d’aigua, que necessitem per a altres usos.

L’única explicació per a aquesta decisió, política, del Ministeri, que va tan clarament contra els interessos generals de la societat, és que el Govern ha cedit a la pressió i el dictat de les empreses de l’oligopoli elèctric, i que tal vegada d’ací isca una nova tanda de portes giratòries d’exministres i alts càrrecs del govern col·locats en consells d’administració i assessories ben pagades dins d’aquestes empreses.

Quan la mateixa Iberdrola diu que mantindre funcionant Cofrents li comporta pèrdues, l’única explicació perquè aquesta empresa haja demanat prolongar-ne l’activitat i el Ministeri li ho haja concedit, és que espera obtindre benèfics d’una altra manera. Una maniobra que Iberdrola i la resta d’empreses de l’olipopoli elèctric han repetit més d’una vegada amb els costos de la moratòria nuclear, els costos de transició a la competència, l’oligopoli elèctric, els pagaments per capacitat, etc.

Tanquem Cofrents considera previsible, per tant, que dins de poc el Govern aprove un règim de pagaments especial per a les centrals nuclears, fora del mercat, i per damunt dels seus preus, com ja estan demanant les empreses amb nuclears. O que Cofrents tanque en uns anys per no poder competir econòmicament amb les renovables i demane una indemnització per lucre cessant a l’Estat, en un nou cas “Castor”. Sempre amb el consegüent augment del preu de l’electricitat per al consumidor i beneficis garantits per a aquestes empreses.

En tot cas, la plataforma Tanquem Cofrents i el MIA (Moviment Ibèric Antinuclear) continuaren lluitant perquè la central de Cofrents i la resta de nuclears tanquen com més prompte millor (campanya que té el suport, segons totes les enquestes, de la immensa majoria de la ciutadania) i perquè es realitze una transició accelerada a un sistema elèctric net, democràtic i socialment responsable, que necessitem per a evitar el pitjor del canvi climàtic que estem ja patint.

Rechazan la renovación de la licencia de la central nuclear de Cofrentes

Concentració davant de la delegació de govern
en contra de l’ampliació de la llicència de
la central nuclear Cofrents

La plataforma Tanquem Cofrents en la que participa Ecologistes en Acció del País Valencià considera la renovación de la licencia de funcionamiento de la central de Cofrentes un error mayúsculo. En vez de avanzar hacia la transición ecológica del sistema eléctrico, para la que la energía nuclear supone una auténtica rémora, el Ministerio dirigido por Teresa Ribera ha optado por autorizar que la central pueda funcionar hasta noviembre de 2030. Es decir, prolongar su periodo de funcionamiento hasta los 47 años, mucho más allá de lo contemplado en su diseño, 25 años, y bastante más que los 40 años que llevaba el PSOE en su programa electoral como tiempo máximo de funcionamiento.

Tanquem Cofrents considera, en primer lugar, que el proceso de renovación de la licencia ha sido irregular y poco transparente, y que ni siquiera se ha realizado una evaluación de impacto ambiental de esta prolongación del funcionamiento de la central, como no lo hubo tampoco para su construcción.

Pero más importante que los requisitos formales es el hecho de que Cofrentes es una central vieja y deteriorada, con todo un historial de averías. Una central insegura, dirigida con un criterio de poner los beneficios por encima de la seguridad y a la que el mismo Consejo de Seguridad Nuclear (CSN) achaca una baja cultura de seguridad. Una central sucia, que no deja de producir toneladas y toneladas de residuos radioactivos, para los que no hay tratamiento posible y que serán mortales durante centenares de miles de años. Una central innecesaria, ya que su producción es fácilmente sustituible con medidas de ahorro y eficiencia energética y la implantación de energías renovables. Una central cara, que la misma propietaria, Iberdrola, afirma que con su funcionamiento no cubre sus costos. Una central cuya sustitución por energías renovables supondrá un enorme aumento en los puestos de trabajo creados y una central que consume cantidades ingentes de agua, que necesitamos para otros usos.

La única explicación para esta decisión, política, del Ministerio, que va tan claramente contra los intereses generales de la sociedad, es que el gobierno ha cedido a la presión y el dictado de las empresas del oligopolio eléctrico, y que tal vez de aquí salga una nueva tanda de puertas giratorias de ex-ministros y altos cargos del Gobierno colocados en consejos de administración y asesorías bien pagadas dentro de estas empresas.

Cuando la misma Iberdrola dice que mantener funcionando Cofrentes le supone pérdidas, la única explicación para que esta empresa haya pedido prolongar su actividad y el Ministerio se la haya concedido es que espera obtener beneficios de otra forma. Una maniobra que Iberdrola y el resto de empresas del olipopolio eléctrico han repetido más de una vez con los costes de la moratoria nuclear, los costes de transición a la competencia, el oligopolio eléctrico, los pagos por capacidad, etc.

Tanquem Cofrents considera previsible, por tanto, que dentro de poco el Gobierno apruebe un régimen de pagos especial para las centrales nucleares, fuera del mercado, y por encima de sus precios, como ya están pidiendo las empresas con nucleares. O que Cofrentes cierre en unos años por no poder competir económicamente con las renovables y pida una indemnización por lucro cesante al Estado, en un nuevo caso “Castor”. Siempre con el consiguiente aumento de precio de la electricidad para el consumidor y beneficios garantizados para estas empresas.

En cualquier caso, la plataforma Tanquem Cofrents y el MIA (Movimiento Ibérico Antinuclear) continuarán luchando para que la central de Cofrentes y el resto de nucleares cierren cuanto antes (campaña respaldada, según todas las encuestas, por la inmensa mayoría de la ciudadanía) y para que se realice una transición acelerada a un sistema eléctrico limpio, democrático y socialmente responsable que necesitamos para evitar lo peor del cambio climático que estamos ya padeciendo.