• Ecologistes en Acció se suma al manifest de la Xarxa per la Justícia Climàtica i Rebel·lió pel Clima sobre la recentment aprovada Llei de Canvi Climàtic. El manifest compta amb el suport de més d’un centenar d’organitzacions.
  • Les organitzacions signants assenyalen que el text actual no permetrà a l’Estat espanyol complir amb els seus compromisos climàtics en 2030 com reclama la comunitat científica, per la qual cosa continuen reclamant una llei a l’altura de l’emergència climàtica.
  • Per a Ecologistes en Acció enfrontar l’emergència climàtica implica un debat més profund sobre el repte civilitzatori que suposa i que no es veu recollit en la llei.

Fa més de dos anys que es va iniciar la tramitació de l’Avantprojecte de Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica que acaba de ser aprovat pel Congrés dels Diputats. Durant tot aquest temps les conseqüències de l’emergència climàtica avancen. El planeta dóna cada vegada més senyals de greus alteracions climàtiques: les pluges torrencials, els episodis de sequera i els grans incendis forestals continuen aconseguint enormes dimensions i provoquen terribles conseqüències. L’any 2020 és un dels més càlids mai registrats.

Després de cinc anys des de la signatura de l’Acord de París, la llei climàtica falla de nou a atendre les indicacions científiques. Això portarà a un increment de la temperatura global molt per sobre d’1,5 °C. En 2019 la comunitat internacional i científica va advertir de la necessitat de reduir les emissions globals de gasos d’efecte d’hivernacle (GEI) en un ordre superior al 7,6% anual. Un ritme de reduccions que hauria de portar a l’Estat espanyol a una meta de reducció d’emissions GEI superior al 55% en 2030 respecte a 1990. No obstant això, la llei signada es limita a una escassa reducció del 23%, que es queda molt lluny fins i tot del que el mateix govern ha aprovat en les institucions europees. Aquest és un aspecte clau que, per si sol, fa que la llei neixi obsoleta.

És necessari aprovar una llei per a abordar amb urgència l’emergència climàtica, però els continguts amb què es presenta arriben amb més d’una dècada de retard. Existeixen avanços com la prohibició de la mineria d’urani, de les prospeccions de combustibles fòssils o el càlcul de la petjada de carboni en el sector financer, així com la incorporació d’un objectiu 100% renovable, encara que només per al sistema elèctric i massa llunyà. No obstant això, la falta de concreció d’algunes de les propostes, el fet de deixar a normatives posteriors objectius fonamentals o la falta d’una aposta clara per impulsar mecanismes de participació ciutadana posen en risc els tímids avanços que es donin en els pròxims anys.

Al llarg de més de dos anys de tramitació, nombroses persones s’han mobilitzat als carrers exigint justícia climàtica, s’han traslladat nombroses observacions al text, s’han publicat nombroses notes de premsa i manifestos reclamant mesures a l’altura del repte actual. El text final no recull aquestes peticions. De fet, el projecte de llei s’ha afeblit durant aquest procés en deixar la porta oberta als combustibles fòssils i permetre l’ús del gas en tot el transport, la qual cosa segons el parer d’Ecologistes en Acció és inadmissible. Tampoc contempla l’eliminació de les subvencions als combustibles fòssils ni mesures necessàries per a frenar l’increment dels viatges amb avió, o la creixent i insostenible industrialització de l’agricultura i ramaderia.

Amb l’aprovació d’aquesta llei es tanca una finestra d’oportunitat per a enfrontar de manera real l’emergència climàtica. Aquest podria haver estat el moment per a respondre a la falta de mesures capaces de frenar un model de producció i consum que genera el canvi climàtic, i que a més es demostra incapaç de satisfer les necessitats vitals de les persones, precaritzant-les i posant en situació de vulnerabilitat a gran part de la població mundial, dels ecosistemes i la resta d’éssers vius que habiten aquest planeta.

En la llei es promet un procés de revisió dels seus objectius, que ja avui estan totalment desfasats, per a 2023. Ecologistes en Acció reclama que s’iniciï ja un debat públic sobre uns objectius climàtics molt més ambiciosos. En aquest sentit, Ecologistes en Acció seguirà atentament la gestió que es faci de l’Assemblea Ciutadana pel Clima que contempla la llei, ja que, amb l’experiència dels precedents al Regne Unit i França, l’organització ecologistes considera important que es dugui a terme amb garanties de representativitat, independència respecte a partits i parts interessades, transparència, debat públic i compromís polític amb els seus resultats.

La norma incorre a més en les atractives falses solucions del capitalisme verd, que al·ludeixen a avançaments tecnològics sense tenir en compte el seu elevat cost energètic i material ni els efectes sobre les vides de les persones i la resta d’éssers vius de la Terra. És imprescindible reduir el consum de materials i energia, acompanyant-lo d’una redistribució de la riquesa i del treball que garanteixi una vida digna per a totes les persones, i amb la construcció de models basats en la cooperació, la solidaritat local i global, i la interdependència de les cures essencials.