• En ocasió del Dia Mundial del Medi Ambient, que se celebra demà 5 de juny, Ecologistes en Acció fa pública la concessió dels Premis Àtila per a distingir als qui al llarg d’un any hagin destacat per la seva contribució a la destrucció del medi ambient de Catalunya.
  • Enguany han obtingut el guardó l’exconseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Damià Calvet (Premi Àtila) i l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez (Premi Cavall d’Àtila).
  • L’organització ecologista lliura a més dos accèssits. Un és per a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) per la nefasta gestió dels sediments. El segon accèssit és per a la Red Eléctrica de España (REE) pel projecte innecessari de la MAT Selva.

El Dia Mundial del Medi Ambient va ser establert per l’Assemblea General de les Nacions Unides en 1972 coincidint amb la primera cimera mundial sobre medi ambient: la Conferència d’Estocolm sobre el Medi Ambient Humà. Els fins d’aquest esdeveniment anual són augmentar la consciència mediambiental, i fomentar l’acció global en la protecció del medi ambient.

Ecologistes en Acció concedeix els Premis Àtila Catalunya amb l’objectiu de “distingir i denunciar a aquelles persones, entitats o projectes que més hagin destacat per la seva contribució a la destrucció del medi ambient”. Els premis, que es van concedir per primera vegada en 1992, tenen dues categories denominades “Àtila” i “Cavall d’Àtila”.

Moltes persones s’han dirigit a aquesta entitat proposant, desgraciadament, nombrosos candidats, entre els quals el jurat ha triat.

Premi Àtila Catalunya 2021: Damià Calvet i Valera exconseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya

El primer premi, Premi Àtila Catalunya 2021, ha estat atorgat al exconseller de Territori i “Sostenibilitat”, Damià Calvet per afavorir nombrosos projectes perjudicials pel medi ambient, així com l’especulació urbanística i energètica, sota un rentat de cara verd.

Per a justificar el guardó, Ecologistes en Acció ofereix vuit arguments:

  1. Per donar barra lliure als grans inversors protegint-los amb el Decret Llei 16/2019 i afavorir l’oligopoli energètic en detriment de la biodiversitat, el territori, la sobirania energètica i alimentària, la Justícia Interterritorial i la Justícia Global.
  2. Per defensar l’oxímoron del creixement sostenible amb noves falses solucions com l’hidrogen i l’augment de l’eficiència. En són exemples el projecte de la vall de l’hidrogen de Catalunya -una estratègia de rentat verd de les grans empreses del gas- i els plans d’ampliació d’activitat i infraestructures del Port de Barcelona.
  3. Per no assumir la seva responsabilitat en la protecció del delta del Llobregat i permetre les obres de precàrrega que el Port de Barcelona està desenvolupant des del 2019 sobre l’antiga desembocadura del riu Llobregat.
  4. Per permetre el desenvolupament de projectes urbanístics amb greu impacte socioambiental tot i la gran oposició popular liderada per plataformes com SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet i SOS Costa Brava.
  5. Per rebutjar la moratòria de noves incineradores acordada pel Parlament de Catalunya. Per autoritzar la incineradora de Nova Tracjusa de Juneda (Garrigues) i per donar suport implícit a la Incineradora de Cercs (Berguedà).
  6. Per impulsar el projecte d’ampliació de la C-32 pels paratges del Vilar (Blanes) i Sant Pere del Bosc, l’Àngel i Les Alegries (Lloret de Mar).
  7. Per no restaurar l’abocador de Vacamorta malgrat diverses sentències.
  8. Per dessagnar el Riu Siurana.

Premi Cavall d’Àtila Catalunya 2021: Raquel Sánchez, alcaldessa de Gavà.

El segon premi, el Cavall d’Àtila Catalunya ha estat concedit a l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez per impulsar el Pla de Ponent, un macroprojecte urbanístic amb un fort impacte ambiental. Un projecte innecessari, opac i sense debat públic.

L’objectiu de l’alcaldessa és urbanitzar 186 h entre Castelldefels i Gavà amb la construcció de 4.968 habitatges, equipaments i xarxes viàries destruint el connector ecològic entre el Parc natural del Garraf i els espais naturals i agraris protegits del Delta del Llobregat. A més, fa uns mesos es coneixia que el fons d’inversió Kronos Homes, amb seu a Luxemburg, ha adquirit el 50 % dels terrenys privats edificables i vol iniciar el desenvolupament de tot el sector. L’alcaldessa de Gavà rebrà aquest premi per la seva irresponsabilitat davant l’emergència climàtica.

Els accèssits

Enguany Ecologistes en Acció ha concedit dos accèssits especials: a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre per la nefasta gestió dels sediments. El segon accèssit és per a la Red Eléctrica de España pel projecte innecessari de la MAT Selva.

La CHE rep el primer accèssit per no adoptar mesures que solucionin la ingent acumulació i retenció de sediments als embassaments de la conca. L’organització ecologista espera que aquest premi ajudi a fer que la CHE incorpori a la planificació hidrològica les set propostes de mesures presentades per set organitzacions com al·legacions al Pla Hidrològic de l’Ebre i el Pla de Protecció del Delta de l’Ebre.

La Red Eléctrica de España rep el segon accèssit pel projecte de Ramal i Subestació de la línia de Molt Alta Tensió (MAT) per Santa Coloma de Farners i Riudarenes. El projecte del ramal de la MAT reforça un model centralitzat de producció i transport d’energia bruta i significa una terrible i irreversible agressió al territori. Un traçat de 17 quilòmetres que destrossaria el paisatge de les Guilleries amb 37 torres de més de 70 metres d’alçada.

El jurat va expressar la seva esperança en què la concessió d’aquests premis cridi a la reflexió als premiats sobre la deterioració ambiental que sofreix el nostre planeta.