El matí del diumenge 13 de juny ha tingut lloc una Jornada de Neteja del riu Riquer, que ha centrat la seua actuació en un tram fluvial pròxim al polígon industrial Sant Benet. L’activitat estava prevista inicialment per al passat 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, però es va ajornar a causa de la previsió de pluja.

Prop de 30 persones han respost a la convocatòria de la Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció d’Alcoi, entitat organitzadora de l’activitat. El grup ecologista ha manifestat el seu reconeixement a la valuosa participació d’un bon grup de jóvens del Grup Scout Brownsea Alcoi, que s’han sumat a aquesta acció de defensa de la natura.

El total de residus arreplegats en un tram de riu de poc més de 200 metres ha sigut de 533 kg, en bona part plàstics i teles procedents d’abocaments d’origen industrial. Han destacat l’especial dificultat d’extraure aquests residus, que estaven mig soterrats pel fang i els sediments del riu. Així mateix, s’han arreplegat multitud de tovalloletes humides higièniques. La presència d’aquestes tovalloletes, que es queden enganxades a la vegetació del riu, evidencien que en moments de pluges intenses hi ha un problema de desbordament dels col·lectors d’aigües residuals (possiblement del polígon industrial), que caldria investigar i resoldre, amb la construcció de depòsits de tempestes o amb altres solucions tècniques. A banda d’això, s’haurien de dur a terme campanyes intenses de conscienciació sobre el greu problema que comporta abocar les tovalloletes humides a la tassa del vàter, que obstrueixen les conduccions de les aigües residuals i provoquen vessaments d’aigües negres als rius; a més, desembossar les conduccions comporta una enorme despesa econòmica que assumeix el conjunt de la població.

Un lema de la Jornada era “El mar comença ací. Rius nets, mars vius”. En efecte, a l’Estat espanyol més de 4,8 milions de tones de plàstics procedents de terra ferma van a parar al mar, en gran part a través dels rius. En aquest sentit, les persones participants en la neteja han vist amb els seus ulls com els plàstics van fragmentant-se en trossos més menuts, però no desapareixen, sinó que amb el temps acaben convertint-se en microplàstics, que tenen un greu impacte en els animals que els ingereixen, com en el cas dels ocells i dels peixos.

La Jornada ha finalitzat amb una reivindicació dels envasos retornables i reutilitzables, enfront del model promogut per Ecoembes, basat en els envasos d’un sol ús. El grup ecologista recorda que reciclar ha de ser l’última opció, després de la reducció i la reutilització, i denuncia que les campanyes d’Ecoembes (que és una societat anònima constituïda pels productors, envasadors i distribuïdors dels productes envasats) amaguen que amb el sistema del contenidor groc no s’arriba a reciclar ni una quarta part dels envasos posats en el mercat. La resta dels envasos acaba en abocadors, incineradores o abandonada en rius, mars, platges i carrers.