• La Coordinadora Estatal per la Moratòria del 5G, de la qual forma part Ecologistes en Acció, dóna suport a les diferents convocatòries que tindran lloc a favor de la moratòria d’aquesta tecnologia amb motiu del 24 de juny, i recorda les alertes primerenques rebudes des d’àmbits científics i institucionals..
  • Gairebé 1.000 organitzacions donen suport a una petició on consideren urgent obrir un debat social plural que visibilitzi l’actual conflicte d’interessos, i alerten d’uns plans d’estímul europeus Next Generation EU que estenen el 5G com a condició d’accés.
  • La Coordinadora recorda les recents alertes institucionals i celebra l’aprovació de moratòries del desplegament d’aquesta tecnologia per part d’alguns ajuntaments, al mateix temps que dóna suport a les recents crides realitzades des de l’àmbit científic i acadèmic.

La Coordinadora Estatal per la Moratòria del 5G considera que els plans d’estímul europeus Next Generation EU, lluny de contribuir a la transició a models energètics i climàticament sostenibles basats en la sobrietat i en les tecnologies biocompatibles, condicionen el seu accés a un procés de digitalització total de l’economia i la societat.

Amb motiu del Dia Internacional contra la Contaminació Electromagnètica, que se celebra el dijous 24 de juny, les organitzacions que conformen la Coordinadora, entre elles Ecologistes en Acció, exposen que aquest procés es maquilla de ‘verd i digital’ i agreuja la crisi ecosocial per estar en les antípodes de ser sostenible i immaterial, no atesa la salut dels éssers vius i el planeta.

Segons les organitzacions, en les últimes trobades científiques sobre el 5G del Panell STOA, òrgan oficial del Parlament Europeu d’Avaluació d’Opcions Científiques i Tecnològiques, es van qüestionar els límits internacionals d’exposició a radiofreqüències de l’autodenominada Comissió Internacional de Protecció de Radiació No Ionitzant (ICNIRP), al no atendre els efectes no tèrmics ni a llarg termini. Per això, en aquestes trobades es va sol·licitar aplicar el principi de precaució, especialment en el cas de les ones mil·limètriques del 5G, per la falta de recerca en situacions reals i en confluència amb la resta de radiofreqüències.

Les actuacions de la ICNIRP, associació privada amb seu a Alemanya, i de grups lobbistes en la seva línia, com el Comitè Científic Assessor de Radiofreqüències del Col·legi d’Enginyers de Telecomunicació, ja van ser qüestionades per conflictes d’interès en àmbits científics, socials i del Parlament Europeu.

La coordinadora recorda les peticions de moratòria del 5G i/o d’aplicar el principi de precaució abans del seu desplegament, manifestades en més de 25 Estats per algun organisme públic i consultiu de salut o mediambiental, o per algun col·legi mèdic, associació de medicina ambiental o institució de recerca del càncer, a més de les crides científiques internacionals.

L’últim informe del Consell de Sanitat holandès apel·la no sols a no emprar la freqüència de 26 GHz del 5G, sinó a aplicar el principi ALARA en les exposicions de radiofreqüències (tan baixes com sigui raonablement possible), ja que “no es pot excloure que l’exposició sota els últims estàndards de la ICNIRP també tingui el potencial d’afectar la salut”. En la línia que remarca l’última avaluació publicada sobre el “estrès oxidatiu” del Grup d’experts suïssos sobre camps electromagnètics i radiacions no ionitzants (BERENIS) de l’Oficina Federal Suïssa del Medi ambient, es destaca la major vulnerabilitat en casos d’immunodeficiències o malalties cròniques, i en persones molt joves o d’edat avançada.

La Coordinadora Estatal per la Moratòria del 5G celebra l’actuació de diferents ajuntaments de diverses comunitats autònomes que han aprovat sol·licitar una Moratòria del desplegament del 5G per a atendre el principi de precaució i a criteris ecosocials.

Així mateix, aquesta plataforma se solidaritza amb la crida de més de 700 científiques i científics de França a favor del boicot al 5G i el seu món, per no atendre les recomanacions a França de la Convenció Ciutadana pel Clima i de l’Alt Consell pel Clima. Aquest últim recomanava, abans del desplegament d’aquesta tecnologia, atendre l’avaluació dels seus impactes (sanitaris, climàtics, mediambientals, econòmics, financers, socials) i apostar per una “sobrietat energètica per a assegurar un futur habitable”.

La coordinadora se solidaritza també amb la recent crida d’acadèmiques i acadèmics de tot l’estat español a favor d’una moratòria sobre l’ús del reconeixement facial (que es desenvoluparà exponencialment amb el 5G i la intel·ligència artificial), per afectar no sols l’àmbit de la privacitat sinó fonamentalment de la justícia social.

Les organitzacions implicades recorden novament l’incompliment de la legalitat vigent en el desplegament del 5G assenyalat en 2019 pel Defensor del Poble, i sol·liciten una vegada més a la Direcció General de Salut Pública, Qualitat i Innovació, que compleixi els requeriments assenyalats pel propi Defensor: avaluació d’impacte ambiental, aplicació del principi de precaució i creació de la Comissió Interministerial de Radiofreqüències i Salut.

Julio Carmona, portaveu d’Ecologistes en Acció: “Les organitzacions implicades també demanem que es compleixi amb les recomanacions incomplides de la Resolució 1815 del Consell d’Europa sobre els perills potencials dels camps electromagnètics i els seus efectes sobre el medi ambient, per a impulsar un ús ponderat d’una tecnologia que sigui biocompatible, respectuosa amb la vida, el clima i els recursos del planeta”.