Ecologistes en Acció del País Valencià al·lega a l’Avantprojecte de llei de mineria sostenible davant de la Direcció General d’Indústria, Energia i Mines, preparat per eixe òrgan.

L’Avantprojecte de llei és un disbarat, que confereix atribucions immenses a l’autoritat substantiva en mineria, és contradictòria amb la LOTUP en eliminar el tràmit de l’obtenció de la Declaració d’Interés Comunitari i fomenta una activitat amb greus impactes ambientals en el territori.

L’Avantprojecte de llei obri una perillosa via de legalització d’explotacions mineres irregulars que han envaït sòls no autoritzats o que no tenen els permisos municipals.

L’Avantprojecte utilitza repetidament el terme de “mineria sostenible”, però sense definir clarament el que això significa i quines mesures donen contingut al criteri de sostenibilitat. És contradictori utilitzar eixe terme en l’activitat minera, una activitat depredadora del sòl i que en comptades ocasions aconsegueix una restauració ambiental acceptable.

Cantera de Bateig en Elda

No exclou els terrenys de la Xarxa Natura 2000 o de qualsevol altre Espai Natural Protegit (ENP) com a sòls aptes per a desenvolupar activitats mineres, i es fa dependre la seua viabilitat del que estableixen les Normes de Gestió d’eixos espais. Cal tindre en compte que ja hi ha sentències del Tribunal Suprem i del Constitucional que impedeixen la transformació del sòl rural inclòs en eixos ENP, que hauria de ser classificat com a sòl no urbanitzable d’estricta protecció i que al País Valencià molts d’estos espais encara no compten amb normes de gestió que regulen els usos permesos en eixos espais protegits a nivell europeu.

A més, no exigeix, entre la documentació requeriada per a atorgar permisos i concessions d’explotació minera, la necessària autorització prèvia d’emissions a l’atmosfera, concedida per l’autoritat ambiental. Moltes explotacions no compten amb eixa autorització d’emissions exigida per a l’activitat minera més impactant per la Llei 34/2007 de qualitat de l’aire i protecció de l’atmosfera.

L’Avantprojecte és contrari a la prohibició de l’activitat minera amb caràcter genèric. No obstant això, lleis recents, com ara la de canvi climàtic, ja prohibeixen per endavant diverses activitats mineres tant terrestres com marítimes (la prospecció marina d’hidrocarburs, la mineria del carbó o la de l’urani) i des d’Ecologistes en Acció advoquem també per la prohibició d’activitats d’exploració, investigació i explotació de recursos minerals submarins en la franja litoral en què tinga assumida la competència la Generalitat Valenciana, pels crítics impactes ambientals que es generarien.

Així mateix, el text exposat considera que un dels usos naturals del sòl rural és l’activitat minera. No obstant això, la Llei d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge (LOTUP, text refòs aprovat pel Decret Legislatiu 1/2021) la considera una activitat excepcional, per a la qual s’exigeix la tramitació d’una Declaració d’Interés Comunitari (DIC). A més, en la Llei de sòl i rehabilitació urbana (RDL 7/2015) les activitats extractives tampoc es mencionen com a pròpies del sòl rural, i sí en canvi els usos agrícoles, ramaders, forestals o cinegètics o qualsevol altre vinculat a la utilització racional dels recursos naturals (article 13.1).

Justament l’article 211 de la LOTUP es refereix a les activitats mineres com a excepcionals en l’ús del sòl no urbanitzable. L’Avantprojecte de llei elimina el tràmit de l’obtenció de la Declaració d’Interés Comunicari, sense derogar explícitament l’article de la LOTUP, i estableix que l’autoritat minera és la competent per a aprovar usos en sòl no urbanitzable, assumint de forma irregular les competències de la Conselleria competent en ordenació del territori i urbanisme.

No és compressible que davant dels gravíssims impactes de l’activitat minera, que caldria reduir al màxim possible, en este Avantprojecte una de les atribucions de la Conselleria competent en mineria siga la del «foment» de l’activitat minera.

Finalment, davant de la pretensió escandalosa de legalitzar allò que és il·legal, Ecologistes en Acció proposa la supressió de la Disposició transitòria segona del text, que permetria legalitzar explotacions mineres en situació irregular, contrària a la normativa estatal sobre la mineria. Eixa via de regularitzar situacions il·legals és perillosa, perquè suposa un salvavides per a nombroses explotacions mineres que han envaït sòls externs a l’activitat minera autoritzada o que no compten amb les preceptives llicències ambientals municipals.

En resum, la federació ecologista considera que l’Avantprojecte de llei és una barbaritat total i espera que no arribe a bon port, i que el Consell de la Generalitat no l’aprove en cap cas, per a la seua posterior tramitació parlamentària.

Alegaciones al Anteproyecto de Ley de Minería Sostenible

Ecologistas en Acción del País Valenciano alega al Anteproyecto de Ley de Minería Sostenible ante la Dirección General de Industria, Energía y Minas, preparado por ese órgano.

El Anteproyecto de Ley es un dislate, que confiere atribuciones inmensas a la autoridad sustantiva en minería, es contradictoria con la LOTUP al eliminar el trámite de la obtención de la Declaración de Interés Comunitario y fomenta una actividad con graves impactos ambientales en el territorio.

El Anteproyecto de Ley abre una peligrosa vía de legalización de explotaciones mineras irregulares que han invadido suelos no autorizados o que carecen de los permisos municipales.

El Anteproyecto utiliza repetidamente el término de “minería sostenible”, pero sin definir claramente lo que eso significa y qué medidas dan contenido al criterio de sostenibilidad. Es contradictorio utilizar ese término en la actividad minera, una actividad depredadora del suelo y que en contadas ocasiones consigue una restauración ambiental aceptable.

Cantera de Bateig en Elda

No se excluyen terrenos de la Red Natura 2000 o de cualquier otro Espacio Natural Protegido (ENP) como suelos aptos para desarrollar actividades mineras, y se hace depender su viabilidad de lo establecido en las Normas de Gestión de esos espacios. Debemos tener en cuenta que ya hay sentencias del Tribunal Supremo y Constitucional que impiden la transformación del suelo rural incluido en esos ENP, que debería ser clasificado como suelo no urbanizable de estricta protección y que en el País Valenciano muchos de estos espacios todavía no cuentan con Normas de Gestión, que regulen los usos permitidos en esos espacios protegidos a nivel europeo.

El Anteproyecto no exige entre la documentación suficiente para otorgar permisos y concesiones de explotación minera la necesaria autorización previa de emisiones a la atmósfera, concedida por la autoridad ambiental. Muchas explotaciones no cuentan con esa autorización de emisiones exigida para la actividad minera más impactante por la Ley 34/2007 de calidad del aire y protección de la atmósfera.

El Anteproyecto es contrario a la prohibición de la actividad minera de carácter genérico. Sin embargo recientes leyes, Como la de Cambio Climático ya prohíben de antemano diversas actividades mineras tanto terrestres como marítimas (la prospección marina de hidrocarburos, la minería del carbón o del uranio) y desde Ecologistas en Acción abogamos también por la prohibición de actividades de exploración, investigación y explotación de recursos minerales submarinos en la franja litoral cuya competencia sea asumida por la Generalitat Valenciana, por los críticos impactos ambientales que se generarían.

El Anteproyecto considera que uno de los usos naturales del suelo rural es la actividad minera, sin embargo, la LOTUP la considera como una actividad excepcional, para la que se exige la tramitación de una Declaración de Interés Comunitario (DIC). Sin embargo en la Ley de Suelo y Rehabilitación Urbana (RDL 7/2015) no se mencionan como propias del suelo rural las actividades extractivas, y sí en cambio los usos agrícolas, ganaderos, forestales o cinegéticos o cualquier otro vinculado a la utilización racional de los recursos naturales (artículo 13.1).

En la Ley de Ordenación del Territorio, Urbanismo y Paisaje LOTUP (Decreto Legislativo 1/2021, por el que se aprueba el texto refundido) en su artículo 211 precisamente se refiere a las actividades mineras como excepcionales en el uso del suelo no urbanizable. El Anteproyecto de Ley elimina ese trámite de la obtención de la DIC, sin derogar ese artículo explícitamente de la LOTUP, y establece que la autoridad minera es la competente para aprobar usos en suelo no urbanizable, asumiendo de forma irregular las competencias de la Conselleria competente en ordenación del territorio y urbanismo.

No es compresible que, dados los gravísimos impactos de la actividad minera, que se debería reducir lo máximo posible, una de las atribuciones de la Conselleria competente en minería en este Anteproyecto de Ley sea la del “fomento” de la actividad minera.

Y para finalizar y ante la pretensión vergonzante de legalizar lo ilegal: proponemos la supresión de la Disposición Transitoria Segunda, que permite la legalización de explotaciones mineras en situación irregular, contraria a la normativa estatal sobre la minería. Esa vía de regularizar lo ilegal es peligrosa, pues supone un salvavidas para numerosas explotaciones mineras que han invadido suelos externos a la actividad minera autorizada, o que no cuentan con las preceptivas licencias ambientales municipales.

En resumen, un Anteproyecto de Ley que es un dislate total, que esperemos que no llegue a buen puerto, y que el Consell de la Generalitat no debiera aprobarlo en ningún caso, para su posterior tramitación parlamentaria.