La intensa onada de calor que ha sofert el centre, est i sud de la península Ibèrica en l’última setmana ha provocat que s’hagin disparat els nivells d’ozó i partícules en l’aire, per efecte combinat de les emissions contaminants del trànsit motoritzat i el transport marítim, les elevades temperatures i l’arribada de pols procedent del nord d’Àfrica.

Entre els dies 10 i 17 d’agost, a Andalusia, Castella-la Manxa, Catalunya, Comunitat Valenciana i Comunitat de Madrid s’han produït vint-i-cinc superacions del llindar d’informació a la població establert per la normativa per a l’ozó, que està fixat en 180 micrograms d’ozó per metre cúbic d’aire, com a mitjana horària.

La màxima contaminació es va registrar en l’estació de Valdemoro (Madrid) dilluns passat 16 d’agost, on es va aconseguir un nivell d’ozó de 203 micrograms per metre cúbic. En conjunt, en la Comunitat de Madrid i Castella-laManxa  es van detectar aquest dia, al final de l’onada de calor, disset superacions del llindar d’informació, repartides entre les estacions de la zona urbana sud de Madrid (Aranjuez, Getafe, Leganés i Valdemoro) i del nord de Toledo (Illescas, Talavera de la Reina i Toledo), amb un intens trànsit motoritzat.

A Catalunya, es van produir cinc superacions del llindar d’informació, entre el divendres 13 i el dissabte 14 d’agost, en les estacions de la Plana de Vic (Manlleu, Tona i Vic) i al Montseny, al nord de l’àrea metropolitana de Barcelona. Les superacions de la Comunitat Valenciana i Andalusia es van registrar el divendres 13 a Sagunt (València), el dissabte 14 a Alcoi (Alacant) i el diumenge 15 en El Arenosillo (Huelva).

La previsió de la superació del llindar d’informació obliga les autoritats autonòmiques a advertir a les persones més sensibles a la contaminació atmosfèrica, com ara nens i nenes, persones majors, dones gestants o persones amb problemes respiratoris o cardiovasculars, que es protegeixin evitant en les hores centrals del dia i al caient de la tarda qualsevol esforç físic i els exercicis a l’aire lliure. També han d’informar sobre la previsió d’evolució de la contaminació, les àrees afectades i la durada de l’episodi.

No obstant això, la Generalitat de Catalunya va avisar de les superacions amb un dia de retard «per problemes tècnics», i la Generalitat Valenciana ni tan sols va informar sobre aquestes. La Comunitat de Madrid, la Junta de Castella-la Manxa i la Junta d’Andalusia es van limitar a difondre avisos rutinaris una vegada produïdes les superacions, que resulten insuficients per a protegir la salut de la població més afectada.

Al marge de les superacions del llindar d’informació, en la meitat de les 500 estacions que mesuren ozó a Espanya, repartides per Andalusia, Aragó, Navarra, La Rioja, totes dues Castelles, Extremadura, Catalunya, València, Madrid i Múrcia, s’ha superat també l’objectiu establert per la normativa per a protegir la salut, en alguns casos durant diversos dies consecutius, davant la passivitat de les administracions autonòmiques i locals, que segueixen sense elaborar els preceptius plans de millora de la qualitat de l’aire respecte a l’ozó.

L’episodi de contaminació per ozó ha coincidit en el temps amb l’elevació dels nivells de partícules inferiors a 10 micres (PM10), per l’entrada de la massa d’aire procedent del Nord d’Àfrica, que a més de les temperatures ha disparat els nivells de pols en suspensió en tot el centre i sud de la península Ibèrica, i també a les Canàries.

Així, a les ciutats d’Albacete, Alacant, Almeria, Àvila, Barcelona, Cadis, Castelló, Ciudad Real, Còrdova, Conca, Girona, Granada, Guadalajara, Huelva, Jaén, Las Palmas, Lleida, Madrid, Màlaga, Múrcia, Palma, Puertollano, Santa Cruz de Tenerife, Segòvia, Sevilla, Sòria, Tarragona, Toledo, València, Valladolid o Saragossa s’ha superat el valor límit diari de partícules PM10, establert legalment en 50 micrograms per metre cúbic.

Els nivells més elevats de partícules PM10 s’han assolit l’última setmana a Alacant i Guadalajara, triplicant el valor límit diari. No obstant això, la situació més greu s’ha donat a les ciutats que han acumulat més de tres dies consecutius per sobre del límit legal, destacant Albacete, Granada i Sevilla, encadenant set dies seguits d’incompliment. Es dona la circumstància que les elevades concentracions de partícules podrien haver alleujat els nivells d’ozó, en tamisar la radiació solar que activa la seva formació.

Només la cornisa cantàbrica s’ha deslliurat de l’episodi de contaminació per ozó i partícules, la qual cosa posa de manifest la importància creixent del canvi climàtic en l’agreujament de les situacions d’elevada contaminació atmosfèrica a l’estiu, per la progressiva major freqüència, durada i virulència de les onades de calor estivals. La pols procedent del nord d’Àfrica incorpora a més substàncies tòxiques emeses per la indústria algeriana i marroquina.

L’Institut de Salut Carles III ha estimat en 3.500 les morts anuals produïdes per l’exposició a curt termini a partícules i ozó en la trentena de províncies espanyoles on s’ha trobat una associació significativa entre contaminació atmosfèrica i mortalitat.