Diu la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) que ha fet 2 anàlisi (maig i juliol 2021) i no ha trobat toxicitat ni contaminació en les aigües del Barxeta, que no ha hagut tampoc mortaldat de peixos ni mol·luscos (algú ha vist algun peix o mol·lusc alguna vegada al Barxeta?). I ja és rar perquè els que visitem la zona on desemboca al Casella i el Xúquer quasi sempre hem vist les aigües del Barxeta tan brutes i grises com les d’una claveguera, alguna vegada inclús com si fora una espècie de fang espès que no arribava ni a dissoldre’s en les aigües relativament netes del Casella…

Tan brutes solen vindre que l’any passat, que passejàvem molt pertot arreu, alguns veieren un episodi de major brutera i alarmats ho denunciaren a l’Ajuntament d’Alzira, el qual ho va comprovar i ho denuncià a la CHX (agost 2020). Com la situació seguia igual o pitjor, un parell de mesos després Xúquer Viu ho va denunciar a la Fiscalia de Medi Ambient. Pel seu costat, La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció també ho hem denunciat públicament en diverses ocasions.

«Casualment», després de la denúncia de Xúquer Viu (gener, febrer, març 2021), hem pogut vore les aigües del Barxeta absolutament transparents, cristal·lines, com pràcticament mai les havíem vist…

Però, ai, la Fiscalia va arxivar el cas (abril 2021) i les aigües del barranc han tornat a vindre brutes o brutíssimes. Aleshores es va denunciar novament i és quan la CHX va fer els 2 últims anàlisis, sense trobar cap toxicitat ni contaminació. Un cas vertaderament estrany: els vianants que passem al costat del Barxeta el veiem generalment molt contaminat però la CHX no troba res…

Cert que la brutera no es manté constant i hi ha dies que l’aigua es veu gris mig transparent (com ara en agost 2021) i altres voltes gris opaca, molt bruta. Potser els 2 dies que es prengueren les mostres, els contaminadors no abocaren contaminació? Doncs vaja, quina casualitat, encara que les denúncies es referien al cap de setmana i les mostres s’agafaren en dimecres… I són suficients 2 anàlisis químics en un riuet tan variable? Per què la CHX no ha fet i publicat un anàlisi dels bioindicadors més adequats per a vore la contaminació crònica del Barxeta davant tantes i tan reiterades denúncies?

D’altra banda, en l’anàlisi que hem pogut vore sí s’han detectat 6500 coliformes fecals/100 mL i també una notable presència dels dos únics plaguicides (fungicides) analitzats, en concentracions 60 vegades superiors al límit acceptable, això no implica toxicitat? 1. Uns fungicides que utilitzen els magatzems de taronja, no caldria ampliar per aquest costat la investigació i comprovar si els que hi ha per on passa el Barxeta complixen la legislació?

En fi, que el Barxeta està agonitzant i no li troben res. Rar, rar, rar…

 

  1. Tiabendazol, 60 vegades més del límit, molt tòxic per a organismes aquàtics segons la Directiva Europea 67/548/CEE.

    Imazalil, 49 vegades més del límit, probable carcinogen en humans, disruptor endocrí i tòxic per a la reproducció, molt tòxic per als organismes aquàtics.