• Ecologistes en Acció publica una investigació que analitza les dades dels organismes de conca des de 2015 fins a 2019.
  • L’organització ecologista confirma la presència de l’herbicida glifosat en totes les aigües superficials i subterrànies de l’Estat espanyol.
  • En el 31 % de les mostres d’aigües superficials es va detectar la presència de glifosat, percentatge que augmenta fins el 42 % per al seu metabòlit AMPA. Quant a les aigües subterrànies, es van detectar les dues substàncies en un 11 % i un 0,3  de les analísis.
  • En alguns casos la concentració de glifosat és centenars de vegades superior als valors límit legals.

Ecologistes en Acció analitza la presència de l’herbicida glifosat i el seu metabòlit de degradació AMPA en les aigües superficials i subterrànies de les demarcacions hidrogràfiques espanyoles durant el període 2015-2019. Els resultats conclouen que el glifosat contamina el medi aquàtic i que cal prohibir-lo.

Les dades, proporcionats pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITERD), en resposta a una petició ambiental formulada per Ecologistes en Acció, mostren l’elevada presència de glifosat i AMPA en totes les demarcacions hidrogràfiques on s’han realitzat anàlisis de control d’aquests dos contaminants.

El glifosat es va detectar en el 31 % de les aigües superficials. El valor límit de 0,1 μg/l, establit com a referència d’acord amb la Guia per a l’Avaluació de l’Estat de les Aigües, es va superar en un 22 % de les mostres. Pel que fa a l’AMPA, es va detectar en un 42 % de les mostres i el seu valor de referència d’1,6 μg/l es va superar en un 17 % de les mostres.

Quant a les aigües subterrànies, en un 11 % i un 0,3 % de les analísis s’han detectat respectivament glifosat i AMPA, mentre que un 7 % i un 0,3 % de les mostres analitzades han superat el valor límit que estableix la Directiva d’Aigües Subterrànies.

Algunes de les superacions dels valors límit poden classificar-se com d’extremada preocupació per haver-se detectat concentracions del plaguicida centenars de vegades superiors als valors de referència.

Davant de l’elevada contaminació del medi aquàtic, Ecologistes en Acció recomana al MITERD i al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació:

  • que retire l’autorització als plaguicides d’ús agrari que continguen glifosat;
  • que redacte normes de mostreig i anàlisi de plaguicides en aigües superficials i subterrànies perquè la informació siga completa, desagregada per territoris i comparable pel que fa al nombre de punts de mostreig i a la periodicitat de les mostres.