• Alguns dels projectes miners aprovats a Espanya serien il·legals segons la legislació de països com Brasil, Xile, Xina, Equador o Perú.
  • La Comissió Europea ha finançat a Espanya projectes de “contrainsurgència suau” per forçar l’acceptació de noves mines.

Ecologistes en Acció ha testificat avui durant una audició pública sobre els impactes socials i ambientals de la mineria a la UE organitzada pel Parlament Europeu. Elena Solís, coordinadora de l’àrea de Mineria de l’organització ecologista, ha il·lustrat l’incompliment de les directives europees tot exposant diversos casos de mines espanyoles com la de Río Tinto (Huelva), Cobre las Cruces (Sevilla) o San Finx (A Coruña).

També l’hidròleg estatunidenc Steven H. Emerman ha alertat com en molts aspectes les normes europees en matèria de seguretat d’instal·lacions mineres estan molt per darrere de les de països com el Brasil, Xile, la Xina, l’Equador o el Perú, on les tècniques aplicades a alguns projectes a Espanya i Portugal serien il·legals. Emerman ha utilitzat dades dels projectes miners de Touro, Río Tinto i San Finx per evidenciar aquestes deficiències i advertir al Parlament i la Comissió que “no han de tenir tanta pressa a obrir noves mines o ampliar les existents sense abans demostrar de manera convincent que no es produiran efectes adversos a l’ambient i la població”.

A continuació, Alexander Dunlap, investigador de la Universitat d’Oslo, ha criticat el suport econòmic de la Comissió Europea a projectes de “llicència social” que, segons les seves investigacions, “es basen en les tècniques i els manuals militars de contrainsurgència”. En els darrers cinc anys, la Comissió ha destinat més de 100 milions d’euros a projectes de “contrainsurgència suau” per a l’”acceptabilitat de la mineria” que busquen “debilitar la capacitat i voluntat de les comunitats afectades a identificar i denunciar la corrupció i danys ecològics causats per les mines”.

Ecologistes en Acció ha defensat davant del Parlament Europeu que els casos de vulneracions de la legislació europea «no són casos aïllats, sinó que és una conseqüència sistemàtica de la corrupció i la indiferència». Davant d’aquests impactes ambientals i socials, Elena Solís ha exigit “suport a les organitzacions ecologistes i comunitats locals i empoderar-les per exercir els seus drets i obligacions de ciutadania ambiental activa davant del boom miner que amenaça de convertir les perifèries europees en un ‘Salvatge Oest’ extractivista ”.