Paremos de comprar cosas que no necesitamosAmb el solstici d’hivern, el dia més curt de l’any, comença el nou cicle astronòmic i ecològic, una altra volta al Sol amb més llum cada dia. I des de temps ancestrals venim celebrant-ho amb festes i regals, especialment per als xiquets, que els fa més il·lusió. Aleshores els majors hem de decidir què els regalem, una qüestió important perquè no tots els regals són bons: els jocs prefiguren i ensenyen com és el món on van a viure, de manera que si volem que siguen sans, intel·ligents, respectuosos i empàtics haurem d’elegir joguets que els ajuden a créixer així.

D’entrada, és millor regalar poc i bo (no car) que molt i d’escassa qualitat. Quan a un xiquet li regalen moltes coses a penes fa cas de cadascuna i tants joguets acaben llevant-li inclús el gust, el plaer dels regals. Jo encara recorde el primer regal que em feren quan tenia cinc o sis anys: un conte a color d’unes poques pàgines, només això, una cosa molt humil però que em va agradar tant que encara ho recorde i potser açò em va afeccionar a la lectura. Caldria doncs ficar d’acord la família perquè només li regalen una sola cosa en cada casa. I que no siguen cars, perquè bo no vol dir car i no hem de fer superbs ni consumistes als menuts.

A més, els joguets haurien de ser pro-actius, perquè els xiquets han de ser els protagonistes del joc i tindre iniciativa, imaginació; els joguets que ho fan tot ells són contraproduents perquè convertixen els nanos en éssers passius, anul·lats. També haurien de ser ecològics, no de piles, ni fàcils de trencar, ni que cansen i els tiren de seguida; per exemple, un vehicle de motor on els xiquets van asseguts i simplement mouen les manetes són absolutament desaconsellables per antiecològics i perquè fomenten el sedentarisme en l’etapa que més necessiten moure’s; el súmmum és el cotxe elèctric teledirigit, on ja ni mouen les manetes.

Convivencials, no sexistes, ni violents, ni jerarquitzants, ni absorbidors com són per exemple molts videojocs. Animals tampoc perquè no són joguets i al final molts acaben en el carrer, abandonats; si la família es compromet a cuidar-lo durant tota la vida, el millor és adoptar-ne algun de la Protectora. I per suposat ha de ser segurs, que complisquen bé la normativa europea i no siguen de materials tòxics, ni inflamables, ni tallants, ni tinguen peces minúscules fàcil de soltar i tragar…

Aleshores, no hi ha cap regal bo? Doncs sí, molts. El millor sens dubte som nosaltres mateixos, dedicar-los temps als xiquets, jugar amb ells, traure’ls a passejar, contar-los contes, etc. I el segon potser la Natura, als nanos els agrada jugar amb la terra, l’aigua, les pedretes i tot allò que troben arreu, és instintiu i cal deixar-los fer, encara que s’embruten perquè així aprenen i gaudixen.

Després tenim els clàssics llibres de contes, còmics, jocs de taula, puzles, jocs de blocs, mecanos, bicis, etc. Per als joves hi ha llibres que fan créixer intel·lectualment, com per exemple «Açò ho canvia tot», «L’ajuda mútua», «El tercer ximpanzé», «Rebel·lió en la granja», «Els viatges de Gulliver», etc. Alguns ni tan sols necessites comprar-los, perquè estan lliures en pdf, regala-te’ls tu mateix si encara no els has llegit!

Solution pollution

També hi ha jocs didàctics tan interessants com scrabble, rummi, casetes i joguets solars per a muntar, germinadors, hortets amb llavors autòctones, compostadors, microscopis digitals, bicicletes, etc., etc. Fins i tot un bon regal seria una cistella plena de productes ecològics de la nostra comarca. Inclús un donatiu fet per nosaltres a alguna ONG reconeguda en nom d’algun xiquet per a fomentar en ell la solidaritat i el plaer d’ajudar.

I concretament, per a mi, el millor regal seria que la gent reflexionara sobre el que li estem fent al medi ambient, les conseqüències que això té sobre nosaltres i el que podem fer cadascú per ajudar a resoldre aquests problemes…

En fi, que el 2022 siga més ecològic, saludable, pacífic i solidari per a tothom!