• Un informe europeu posa en evidència els riscos per a la salut humana i el medi ambient de la tecnologia d’impulsors genètics.
  • Aquesta nova tecnologia d’enginyeria genètica permet crear organismes dissenyats per propagar modificacions genètiques –fins i tot si són letals– a les poblacions silvestres.

L’informe Organismos con impulsores genéticos: una nueva dimensión en la ingeniería genética, publicat en castellà per Ecologistes en Acció i recolzat per nombroses publicacions científiques, descriu les aplicacions dels impulsors genètics així com els riscos sense precedents que comporta aquesta nova tecnologia per a la salut i el medi ambient.

Els impulsors genètics estan dissenyats per propagar a la natura modificacions genètiques creades al laboratori. L’objectiu del seu desenvolupament és substituir les poblacions silvestres per organismes modificats genèticament, o fins i tot exterminar-les.

Tot i que actualment la recerca se centra en diversos àmbits, inclosa l’erradicació de vectors de malalties com la malària, l’agricultura podria esdevenir a llarg termini el camp d’aplicació més important dels impulsors genètics. Les patents d’impulsors genètics enumeren centenars d’animals i plantes la contenció o eliminació dels quals podria augmentar temporalment el rendiment de l’agricultura industrial.

L’objectiu dels impulsors genètics en aquest camp és erradicar les anomenades «plagues i males herbes» alhora que s’evita la resistència als herbicides que han adquirit les plantes a causa d’un ús abusiu dels agroquímics. Però els organismes amb impulsors genètics (OIG) podrien utilitzar-se també amb fins hostils, per exemple, per propagar verins o patògens, encara que això sembla improbable mentre aquests impulsors i els seus efectes nocius no puguin ser continguts espacialment o temporalment.

Ecologistes en Acció assenyala que, fins ara, els experiments amb impulsors genètics s’han realitzat en condicions de confinament (al laboratori o en contenidors tancats), però està previst alliberar OIG exterminadors a la natura en un futur proper.

Es tractaria d’un experiment amb enormes riscos i sense cap garantia, ja que no es disposa de mecanismes capaços de controlar eficaçment la seva propagació un cop alliberats, ni hi ha coneixements suficients per preveure’n els possibles impactes. La modificació i/o eliminació deliberada d’espècies suposa una amenaça per a l’estabilitat dels ecosistemes i la salut humana.

Alguns dels riscos documentats a l’informe són:

  • Impossibilitat de control. Un cop alliberat al medi ambient, un organisme impulsor genètic (OIG) es propaga activament a les poblacions silvestres i es pot dispersar ràpidament a gran distància. La diversitat dels ecosistemes afectats fa molt més difícil preveure i controlar possibles riscos.
  • Irreversibilitat. Un impulsor genètic produeix una modificació permanent del genoma, que es transmetrà a totes les generacions següents.
  • Encreuament amb altres espècies. Els impulsors genètics estan dissenyats per a la seva inserció al genoma d’una sola espècie, però en molts casos serà impossible evitar la cruïlla amb espècies properes evolutivament, tot superant la barrera d’espècies.
  • Efectes imprevisibles de la tecnologia. Molts impulsors genètics utilitzen l’eina d’enginyeria genètica CRISPR/Cas9, que pot modificar l’activitat del gen diana de manera imprevisible i provocar mutacions genòmiques. A més, l’aparició de possibles resistències als organismes modificats podrien alterar el funcionament d’aquesta eina, amb efectes impossibles de preveure.

Diego Bárcena, portaveu d’Ecologistes en Acció, ha declarat: “L’informe conclou que els organismes amb impulsors genètics són un canvi de paradigma pel que fa als organismes modificats genèticament i advoca per una moratòria internacional a aquesta tecnologia. L’alliberament d’aquests organismes a la natura contravé el principi de precaució que regeix la normativa ambiental europea. Mai no havia estat tan important l’aplicació del principi de precaució com amb els OIG. Amb la publicació d’aquest informe volem ajudar que la ciutadania i els nostres responsables polítics estiguin alerta davant del perill potencial d’aquesta nova tecnologia”.

Des d’Ecologistes en Acció de Catalunya, Jaume Grau declara “davant d’aquest informe són patents els riscos d’aquesta tecnologia per a la salut i la biodiversitat. Per això, Ecologistes en Acció, juntament amb moltes altres organitzacions, reclama la moratòria a l’alliberació d’aquest tipus d’organismes”.

 

Peligro Gene Drive

Firmas de personas para pedir una moratoria a la utilización de la "tecnología de la extinción"

Les pido que impidan la liberación de los organismos gene drive (genéticamente dirigidos) y que trabajen para imponer una moratoria global a la liberación de estos organismos genéticamente modificados en la decisiva Conferencia de las Partes (CP) y el Convenio sobre la Diversidad Biológica (CBD) de las Naciones Unidas.
Impulsores genéticos

Firmas para organizaciones del manifiesto de la campaña internacional

Como organización instamos a los gobiernos a impedir la liberación en el medio ambiente de organismos con impulsores genéticos y a establecer una moratoria mundial.

Informe completo
Resumen en català
Vídeo