La Plataforma en Defensa de l’Ebre demana l’intervenció europea en el Pla Hidrològic de l’Ebre en el debat celebrat avui a Brussel·les en el Comitè de Peticions del Parlament Europeu.

  • Manolo Tomás, en nom de la Plataforma en Defensa de l’Ebre, ha parlat avui en el Comitè de Peticions del Parlament Europeu per informar de l’incompliment dels cabals ambientals i la Directiva Marc Europea del projecte del nou Pla Hidrològic de l’Ebre i sol·licitar la intervenció de la Comissió Europea.
  • Al final del debat, el president del Comité ha acordat mantenir oberta la petició per continuar estudiant el tema i permetre que, una vegada aprovat el pla, la Comissió Europea es pronuncii sobre la conformitat del Pla amb les directives europees. Plantejarà als coodinadors del Comité la realització d’una visita al Delta per conèixer in situ la situació.

Avui el Comitè de Peticions del Parlament Europeu ha debatut el cas presentat per la la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE ) amb el suport d’Ecologistes en Acció de Catalunya amb l’objectiu d’aconseguir el suport dels grups parlamentàries per què la Comissió Europea intervingui en el Pla Hidrològic de l’Ebre abans de que sigui massa tard i que es perdi un dels llocs amb més biodiversitat al món , el Delta de l’Ebre (reserva de la Biosfera).

La petició ha estat presentada per Manolo Tomás , representant de la PDE que en el seu discurs, ha presentat els impactes que està patint la població i els ecosistemes del Delta de l’Ebre com a conseqüència de la mala gestió històrica de la conca de l’Ebre. La regressió del Delta i la subsidència per intrusió del mar té efectes econòmics, socials i mediambientals documentats amb ampli consens científic. La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) ve advertint durant dècades d’aquesta situació, que afecta a les 100.000 persones que habiten al tram final del riu, el Delta, un dels territoris amb major biodiversitat del mediterrani europeu que compta amb diverses figures de protecció no només a l’estat espanyol, també a Europa i a nivell internacional, com la seva recent declaració com a reserva de la Biosfera. Tomás ha recordat la gran mobilització de la població de Catalunya a l’any 2001 contra el Pla Hidrològic Nacional que pretenia el trasvassament de l’Ebre i ha valorat la resposta important que en aquell moment van donar les institucions europees. El govern espanyol, que ve incomplint reiteradament la Directiva Marc de l’Aigua i ja té una sentència condemnatoria del Tribunal Europeu de Justícia de la Unió (TJUE), amb cinc anys de retard presenta un projecte de Pla per a la conca de l’Ebre que inclou 450.000 noves hectàrees de reg, que es sumen a la 950.000 existents, i la construcció de 35 nous embassaments i 44 possibles més en expectativa. Agreujarà l’actual deteriorament del Delta que podria desaparèixer i amb allò el manteniment de la pròpia població. Un pla que es presenta sense cap rigor respecte a estudis tècnics i cientìfics, ni d’indicadors sobre la sostenibilitat social i ambiental de les actuacions o pla de recuperació de costos de les infraestructures previstes que seràn destinades als regants , costos que per experiència el govern acabarà socialitzant per ser assumits pel conjunt de la població. ¨La nostra és una causa justa i no només un problema local, el Delta de l’Ebre és patrimoni de l’Europa mediterrània i el nou Pla representa un qüestionament frontal a les directives europees¨ ha afegit Manolo Tomàs, demanant la intervenció de les institucions europees en l’estudi del procés de transposició de les directives i l’elaboració del nou pla, per evitar que el govern espanyol planifiqui la destrucció de l’Ebre en nom de la Directiva marc de Europea.

Seguidamente s’ha obert la roda d’intervencions; en primer lloc la Comissió Europea que ha apreciat la presentació de la petició de la PDE i ha respost que la Comissió només es podrà pronunciar sobre el pla final adoptat pel govern espanyol, explicant que a l’actual fase del procés no pot intervenir. Tot seguit han intervingut els representants dels diferents grups europarlamentàris, majoritàriament espanyols i catalans. Raül Romeva, eurodiputat d’Iniciativa Els Verds, ha alertat que si el pla s’aplica el 50% dels ecosistemes associats al Delta de l’Ebre desapareixeran i que no és tracta d’un pla hidrològic, si no del retorn a la bombolla de l’aigua, de projecció de embassaments i infraestruturas que provocaran danys irreversibles, que el debat es vol portar sobre la responsabilitat entre els territoris quan el que està en joc, el centre del debat ha de ser la responsabilitat ambiental i intergeneracional . Per últim ha demanat ¨que Europa defensi els interès comú contra els interessos privats als que respon el nou Pla ¨ .L’intervenció de Ramon Tremosa, eurodiputat de CIU ha estat en linea similar, denunciant l’incompliment de la legislació europea des de 2009 per part del govern espanyol i la manca de diàleg existent, i que s’ha desestimat les al·legacions presentades per la Generalitat. ¨Si el pla segueix endavant tindrà l’oposició del 80% de la població catalana que a l’actual moment de tensió i deteriorament de les relacions actuals, suposarà un incentiu addicional a la reivindicació catalana d’un estat propi¨ ha afegit Tremosa. Raimon Obiols del PSOE ha destacat l’importància del Delta i de no repetir els mateixos errors, donant suport a la petició de la PDE i fent una crida al diàleg ¨perquè la democràcia permeti la voluntat del poble contra el poder dels mercats i dels diners¨. Carlos Iturraiz, dels Populars ha defensat el procés d’elaboració i participació que el govern espanyol ha seguit i indicat que s’ha d’esperar l’aprovació del pla. Ana Miranda en nom d’ERC i la Xunta Aragonista ha insistit en que el problema ve de lluny, amb casos fragants i una gestió que respon a interessos econòmics, lligats a grups poderosos. Ha demanat que continui oberta la petició, ja que ¨ està en joc el futur del país i la credibilitat de les institucions europees¨.

A la conclusió , el president del Comité de Peticions del Parlament Europeu s’ha compromès a mantenir oberta la petició i demanar als coordinadors del Comitè l’organització de una propera visita al Delta de l’Ebre per conèixer in situ el problema. La PDE valora molt positivament les respostes que en general ha rebut la seva petició i l’acord final del Comitè, i veu amb esperança que Europa evaluarà críticament el pla i que intervenindrà per promoure una rectificació de les desastroses polítiques d’aigua promogudes per l’actual govern.

Video sesión : http://www.europarl.europa.eu/ep-live/en/committees/video?event=20130709-0900-COMMITTEE-PETI

La plataforma en Defensa del Ebro solicita la intervención europea en el Plan Hidrológico del Ebro en el debate realizado hoy en Bruselas en el Comité de Peticiones del Parlamento Europeo

  • Manolo Tomàs en representación de la Plataforma en Defensa del Ebro ha intervenido hoy en Comité de Peticiones del Parlamento Europeo para informar sobre el incumplimiento de los caudales ambientales y la Directiva Marco del agua del nuevo proyecto de Plan Hidrológico del Ebro y pedir la intervención de la Comisión Europea.
  • Al término del debate , el presidente del Comité ha acordado mantener abierta la petición para seguir estudiando el tema y permitir que, una vez aprobado el Plan, la Comisión Europea se pronuncie sobre su conformidad con la directivas europeas.

Hoy el Comité de Peticiones del Parlamento Europeo ha debatido el caso presentado por la la Plataforma en Defensa del Ebro (PDE ) con el apoyo de Ecologistas en Acción de Cataluña con el objetivo de conseguir el apoyo de los grupos parlamentarias por qué la Comisión Europea intervenga en el Plan Hidrológico del Ebro antes de que sea demasiado tarde y que se pierda uno de los lugares con más biodiversidad al mundo , el Delta del Ebro (reserva de la Biosfera).

La petición ha sido presentada per Manolo Tomás , representante de la PDE que en su discurso ha presentado los impactos que viene sufriendo la población y los ecosistemas del Delta del Ebro, como resultado de la histórica mala gestión de la cuenca del Ebro. La regresión del Delta y su subsidencia por instrusión marina y los efectos económicos , sociales y ambientales están documentados con amplio consenso científico. . La Plataforma en Defensa del Ebro (PDE) viene décadas advirtiendo de esta situación, que afecta a las 100.000 personas que habitan el tramo final, el Delta, uno de los territorios de mayor biodiversidad del mediterráneo y que cuenta con varias figuras de protección no sólo españolas , también europeas e internacionales , como su reciente declaración como Reserva de la Biosfera.

Tomás ha recordado la amplia movilización del conjunto de la población de Cataluña en el año 2001, contra el Plan Hidrológico Nacional que pretendía el trasvase del Ebro y ha valorado la importante respuesta que en ese momento tuvieron las instituciones europeas. El Gobierno Español que viene incumpliendo reiteradamente la Directiva Marco de Aguas y cuenta ya con una sentència condemnatòria del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), presenta con cinco años de retraso un proyecto de Plan para la cuenca el Ebro que contempla 450.000 hectáreas de nuevos regadíos, que se suman a los 950.000 ya existentes, 35 nuevos embalses y 44 más en expectativa, que agravarán el deterioro del Delta que podria desaparecer y con ello, el propio mantenimiento de su población, sin estudios técnicos ni científicos, ni indicadores sobre la sostenibilidad social y ambiental de las actuaciones ni plan de recuperación de costes de las infraestructuras previstas para los regantes , que por experiencia el gobierno socializará en el conjunto de la población. ¨Nuestra causa es justa y no es un problema local, el Delta es patrimonio del mediterràneo europeo y el nuevo Plan supone un cuestionamiento frontal a las directivas europeas¨, ha añadido Manolo Tomás, solicitando la intervención de las instituciones europeas en el estudio del proceso de transposición de las directivas y elaboración del nuevo Plan, para evitar que el gobierno español planifique la destrucción del Delta del Ebro en nombre de la Directiva Marco Europea.

Seguidamente se ha abierto la ronda de intervenciones , en primer lugar de la Comisión Europea que ha agradecido la presentación de la petición a la PDE y ha respondido que la Comisión únicamente se podrá pronunciar sobre el Plan final que el gobierno español apruebe, en la fase actual de proyecto no puede intervenir . Seguidamente han intervenido los representantes de los diferentes grupos europarlametarios, mayoritariamente españoles. Raul Romeva, eurodiputado de Iniciativa Els Verds, ha alertado que si el plan se aplica el 50% de los ecosistemas asociados al Delta desaparecerán y que no se trata de una plan hidrológico, si no de una vuelta a la burbuja del agua, de proyección de embalses e infraestruturas que ocasionará una daño irreversible, que el debate se quiere llevar sobre la responsabilidad entre territorios cuando lo que está en juego, el centro del debate debe ser ambiental y intergeneracional. Por último ha pedido ¨que Europa defienda el interés y sentido común, frente al interés privado al que responde el plan ¨.

La intervención de Ramón Tremosa , eurodiputado de CIU ha ido en similiar dirección , denunciando el incumplimiento de la legislación europea desde el 2009 por parte del gobierno español y que la falta de diálogo existente con el gobierno español, que ha rechazado las alegaciones presentadas por la Generlitat. ¨Si el plan sigue adelante tendrá la oposición del 80% de la población catalana y en el momento de tensión y deterioro de las relaciones actuales, supondrá un incentivo más a la reivindicación de un estado propio¨, ha añadido Tremosa. Raimon Obiols, eurodiputado del PSC ha recordado los disparates que se vienen cometiendo en las políticas de agua históricamente en el estado español, que es obvia la importancia del Delta y este plan seria repetir los mismos errores, por lo que apoyan la petición de la PDE y llaman al diálogo ¨para que la democracia permita que la voluntad de los ciudadanos se imponga frente al poder del mercado y del dinero¨. A su vez, Carlos Iturraiz, eurodiputado del partido popular ha defendido el proceso de elaboración y participación que ha seguido el gobierno español y que hay que esperar que el plan se apruebe. Ana Miranda de la coalición y en nombre de ERC y la Xunta Aragonista ha insistido en que la problemática viene de lejos , con casos fragantes y una gestión que responde a intereses económicos, vinculados a grupos de poder. Ha solicitado que ¨siga la petición abierta ya que hay falta de datos y rigor, que está en juego el futuro del país y la credibilidad de las instituciones europeas¨

Al finalizar el presidente del Comité se han comprometido a mantener abierta la petición y plantear a los coordinadores del Comité la organización de una próxima visita al Delta del Ebro, para conocer la problemática in situ . La PDE valora muy positivamente las respuestas que en general ha tenido su petición y el acuerdo final al que ha llegado el Comité, confiando que Europa evaluará críticamente el plan y que intervendrá para impulsar una rectificación de la nefasta política del agua promocionada por el actual gobierno.

Video sesión : http://www.europarl.europa.eu/ep-live/en/committees/video?event=20130709-0900-COMMITTEE-PETI