Manifest de l’Assemblea Popular València Contra les Guerres

L’Assemblea Popular València contra les Guerres condemna sense pal·liatius la criminal invasió d’Ucraïna per part de l’exèrcit de la Federació Russa. L’horror de la guerra s’ha instal·lat a Europa. No s’albira actualment el seu final, i sí, per contra, un risc real d’extensió cap a un conflicte nuclear.

Milers de morts civils de totes les edats, milions de persones desplaçades de les seues llars, violacions, saquejos, destrucció massiva d’infraestructures econòmiques, sanitàries, educatives i culturals. I també una destrossa de serveis que dificulta el funcionament dels corredors humanitaris per a evacuar a la població.

I mentre tot això succeeix, polítics en altes institucions parlen del potencial benefici de prolongar el conflicte per a afeblir el poder militar i econòmic de Rússia, justificant “sacrificis inevitables” per part la població ucraïnesa, russa i de la resta d’Europa.

Sacrificis que ja es manifesten en la vida de la gent i aprofundeixen les desigualtats estructurals de les nostres societats, dificultant la lluita contra la pandèmia de covid-19, l’emergència climàtica i el desastre ecològic, temes que ara han passat a un segon pla en les prioritats polítiques de les elits governants. Als països empobrits del planeta les conseqüències seran fins i tot més greus, amenaçats com estan de fams i profunds trastorns econòmics.


Però si els efectes materials de la guerra ja són desastrosos de per si mateix, no és menor la marea d’odi que, promoguda per uns mitjans de comunicació convertits en maquinària propagandística, alimenta posicions bel·licistes, inundant la societat de prejudicis contra poblacions senceres que són estigmatitzades injustament per fets atribuïbles a les seues classes dirigents.

Encara que la responsabilitat principal del desencadenament de la guerra oberta recau sens dubte sobre el règim de Putin per haver envaït un país sobirà, cal reconéixer que aquesta guerra no ha començat ara, sinó que venia gestant-se des de 2014, i és producte del xoc entre el nacionalisme imperial de Rússia i l’expansionisme d’una OTAN al servei dels interessos estatunidencs.

Acceptar la geopolítica dels imperis és acceptar que les altres nacions siguen tractades com a peons en aquest joc d’estratègia en el qual no es té en compte el dret a la seguretat de l’altre, i es pretén continuar amb les polítiques neocolonials favorables a les metròpolis en detriment del sud global.

La crida llançada per la Comissió Europea, urgint als governs dels 27 Estats membres de la UE a reforçar les seues capacitats armamentistes, mostra la perillosa deriva militarista empresa per Europa, amb el major increment de la despesa militar prevista des del final de la II Guerra Mundial: el 35 % respecte a l’actual.

Ens trobem doncs en un moment en el qual el soroll de les bombes i els tambors de guerra no deixen sentir altres veus que reclamen la necessitat de silenciar les armes i frenar ja l’escalada bel·licista del conflicte.

Estem amb el poble d’Ucraïna, que vol recuperar la pau i la normalitat en les seues vides. Estem també amb la ciutadania russa mobilitzada que, malgrat la repressió i les amenaces del seu propi govern, exigeixen parar la invasió.

Tal com assenyala el manifest “Resistència Feminista contra la Guerra“, darrere del crit “no a la guerra” no hi ha cap posició ingènua, ja que l’únic camí real cap a la pau és la desescalada bèl·lica, els acords de desmilitarització i la reducció de l’arsenal nuclear. En aqueixa direcció van també les recomanacions de la comissió Olof Palme amb la seua concepció de seguretat compartida.

Perquè no hi ha major seguretat que la pau, que al costat de les llibertats i els drets humans ha de presidir un nou ordre internacional basat en la solidaritat i la cooperació entre els pobles.

Continuem la tradició històrica del moviment pacifista en la seua oposició a les guerres i contra els falcons polítics, lligats de l’una o l’altra forma al complex militar-industrial.

Per tot això:

  • Exigim la paralització dels combats i la retirada de les tropes russes a l’interior de les seues fronteres, i que s’establisca oficialment un estatus de neutralitat garantida per a Ucraïna.
  • Defensem el dret a l’autodeterminació per a les regions d’Ucraïna que el reclamen en referèndum sota supervisió internacional, i el respecte a totes les minories.
  • Requerim la dissolució de l’OTAN, una aliança militar agressiva dirigida des dels EUA, i la de qualsevol altre bloc de caràcter militar.
  • Demandem solidaritat amb les persones reprimides a Rússia per oposar-se a la guerra i protecció per als qui es resisteixen al reclutament forçós o deserten en tots dos bàndols.
  • Cridem a la UE al fet que aculla a totes les persones que fugen de conflictes armats -independentment del lloc on es produïsquen-, eliminant els filtres racistes i les discriminacions xenòfobes.
  • Reclamem que es requise els diners que els oligarques -tant russos com ucraïnesos- i els traficants d’armes amaguen en paradisos fiscals, així com la cancel·lació del deute extern d’Ucraïna per a afavorir la seua reconstrucció.
  • Demanem al govern d’Espanya que no augmente la despesa militar fins al 2 % del PIB i que dedique aqueixos recursos a millorar els nostres sistemes de salut, educatius i de serveis socials.
  • Reivindiquem la fi de la censura informativa, de la manipulació mediàtica i de la narrativa militarista.

No ens resignem a aquest estat de coses.

És urgent i necessari organitzar una resposta des de baix contra la guerra, les agressions imperialistes i la militarització de les societats. Fem una crida a les organitzacions de la societat civil, els sindicats, els partits polítics, els moviments socials i la ciutadania en general per a organitzar-nos i formar un potent moviment internacionalista per la pau capaç de fer front a l’espiral bèl·lica en curs que ens condueix directament al desastre.

Signem entre d’altres ATTAC-PV, MOC-PV, Dones de Negre, CEDSALA, CEAR, La Ribera en bici-Ecologistes en Acció…

Manifiesto de la Asamblea Popular Valencia Contra las Guerras

La Asamblea Popular Valencia contra las Guerras condena sin paliativos la criminal invasión de Ucrania por parte del ejército de la Federación Rusa. El horror de la guerra se ha instalado en Europa. No se vislumbra actualmente su final, y sí, por el contrario, un riesgo real de extensión hacia un conflicto nuclear.

Miles de muertes civiles de todas las edades, millones de personas desplazadas de sus hogares, violaciones, saqueos, destrucción masiva de infraestructuras económicas, sanitarias, educativas y culturales. Y también un destrozo de servicios que dificulta el funcionamiento de los corredores humanitarios para evacuar a la población.

Y mientras todo eso sucede, políticos en altas instituciones hablan del potencial beneficio de prolongar el conflicto para debilitar el poder militar y económico de Rusia, justificando “sacrificios inevitables” por parte la población ucraniana, rusa y del resto de Europa. Sacrificios que ya se manifiestan en la vida de la gente y profundizan las desigualdades estructurales de nuestras sociedades, dificultando la lucha contra la pandemia de covid-19, la emergencia climática y el desastre ecológico, temas que ahora han pasado a un segundo plano en las prioridades políticas de las élites gobernantes. En los países empobrecidos del planeta las consecuencias serán incluso más graves, amenazados como están de hambrunas y profundos trastornos económicos.

Pero si los efectos materiales de la guerra ya son desastrosos de por sí, no es menor la marea de odio que, promovida por unos medios de comunicación convertidos en maquinaria propagandística, alimenta posiciones belicistas, inundando la sociedad de prejuicios contra poblaciones enteras que son estigmatizadas injustamente por hechos atribuibles a sus clases dirigentes.

Aunque la responsabilidad principal del desencadenamiento de la guerra abierta recae sin duda sobre el régimen de Putin por haber invadido un país soberano, hay que reconocer que dicha guerra no ha empezado ahora, sino que venía gestándose desde 2014, y es producto del choque entre el nacionalismo imperial de Rusia y el expansionismo de una OTAN al servicio de los intereses estadounidenses.

Aceptar la geopolítica de los imperios es aceptar que las demás naciones sean tratadas como peones en este juego de estrategia en el que no se tiene en cuenta el derecho a la seguridad del otro, y se pretende continuar con las políticas neocoloniales favorables a las metrópolis en detrimento del sur global.

El llamamiento lanzado por la Comisión Europea, urgiendo a los gobiernos de los 27 Estados miembros de la UE a reforzar sus capacidades armamentistas, muestra la peligrosa deriva militarista emprendida por Europa, con el mayor incremento del gasto militar previsto desde el final de la II Guerra Mundial: el 35 % con respecto al actual.

Nos encontramos pues en un momento en el que el ruido de las bombas y los tambores de guerra no dejan oír otras voces que reclaman la necesidad de silenciar las armas y frenar ya la escalada belicista del conflicto.

Estamos con el pueblo de Ucrania, que quiere recuperar la paz y la normalidad en sus vidas. Estamos también con la ciudadanía rusa movilizada que, a pesar de la represión y las amenazas de su propio gobierno, exigen parar la invasión.

Tal como señala el manifiesto “Resistencia Feminista contra la Guerra“, detrás del grito “no a la guerra” no hay ninguna posición ingenua, ya que el único camino real hacia la paz es la desescalada bélica, los acuerdos de desmilitarización y la reducción del arsenal nuclear. En esa dirección van también las recomendaciones de la comisión Olof Palme con su concepción de seguridad compartida.

Porque no hay mayor seguridad que la paz, que junto a las libertades y los derechos humanos tiene que presidir un nuevo orden internacional basado en la solidaridad y la cooperación entre los pueblos.

Continuamos la tradición histórica del movimiento pacifista en su oposición a las guerras y contra los halcones políticos, ligados de una u otra forma al complejo militar-industrial.

Por todo esto:

Exigimos la paralización de los combates y la retirada de las tropas rusas al interior de sus fronteras, y que se establezca oficialmente un estatus de neutralidad garantizada para Ucrania.

Defendemos el derecho a la autodeterminación para las regiones de Ucrania que lo reclamen en referéndum bajo supervisión internacional, y el respeto a todas las minorías.

Requerimos la disolución de la OTAN, una alianza militar agresiva dirigida desde EE UU, y la de cualquier otro bloque de carácter militar.

Demandamos solidaridad con las personas reprimidas en Rusia por oponerse a la guerra y protección para quienes se resisten al reclutamiento forzoso o desertan en ambos bandos.

Llamamos a la UE a que acoja a todas las personas que huyan de conflictos armados -independientemente del lugar en donde se produzcan-, eliminando los filtros racistas y las discriminaciones xenófobas.

Reclamamos que se requise el dinero que los oligarcas ─tanto rusos como ucranianos─ y los traficantes de armas esconden en paraísos fiscales, así como la cancelación de la deuda externa de Ucrania para favorecer su reconstrucción.

Pedimos al gobierno de España que no aumente el gasto militar hasta el 2 % del PIB y que dedique esos recursos a mejorar nuestros sistemas de salud, educativos y de servicios sociales.

Reivindicamos el fin de la censura informativa, de la manipulación mediática y de la narrativa militarista.

No nos resignamos a este estado de cosas.

Es urgente y necesario organizar una respuesta desde abajo contra la guerra, las agresiones imperialistas y la militarización de las sociedades. Hacemos un llamamiento a las organizaciones de la sociedad civil, los sindicatos, los partidos políticos, los movimientos sociales y la ciudadanía en general para organizarnos y formar un potente movimiento internacionalista por la paz capaz de hacer frente a la espiral bélica en curso que nos conduce directamente al desastre.