Ahir divendres vam passejar pel centre i sud d’Alzira i cap a les 12 h. poguérem vore que totes les falles (i alguns casals per fora) tenien els focus de llum encesos. Hui hem tornat a passejar pels mateixos llocs i sols les falles dels carrers la Unió, Pérez Galdós i Federico Gómez tenien els focus apagats a les 13 h., amb el sol ben alt; totes les demés, inclosa la de la Plaça Major, els tenien encesos. Pel que es veu, moltes falles, potser la majoria tindran les llums enceses des de la plantà fins a la cremà…

 

Segons ens va dir un regidor això ho paguen les falles, però no deixa de ser un malbaratament inútil de diners i sobretot una contaminació innecessària. Perquè el 43 % de l’electricitat que consumim a la Comunitat Valenciana ve de la central nuclear de Cofrents, que genera uns residus radioactius perillosos durant segles (i que no tinga cap accident greu perquè aleshores adéu CV!). I el 33 % prové de cremar combustible, generant el CO2 que calfa cada volta més el clima i augmenta els fenòmens climàtics extrems (pluges torrencials i inundacions, per exemple).

Quin sentit té mantindre els focus encesos de dia? Més gasto per als fallers i més contaminació i problemes per a tots. Hem de reduir el consum al mínim imprescindible i igual com a casa ningú es deixa les llums enceses de dia, així hem de fer al carrer i pertot arreu.

 

Mira que és fàcil que algun faller/a s’encarregue d’apagar les llums en fer-se de dia, durant la setmana fallera. O millor instal·lar un temporitzador, que són barats, perquè talle la corrent a mitja nit, quan ja no hi ha ningú pel carrer. Pregunteu-li a les falles que sí les apaguen durant el dia a vore quin és el seu secret, però per favor solucioneu-ho i no malbarateu més l’electricitat!

Les falles podrien ser una gran festa, per la diversió, la capacitat d’autoorganització, la crítica i l’èxit de participació, si hi haguera més trellat i més respecte, amb açò i amb la recuperació dels orígens, fent els monuments amb materials naturals…