Amics de la Terra, Amigos de los Humedales del Sur de Alicante (AHSA), Ecologistes en Acció del País Valencià i el Grup d’Estudi i Conservació dels Espais Naturals (GECEN) consideren urgent la posada en marxa d’un sistema de retorn per a envasos, la recollida selectiva de la fracció orgànica dels residus i la prohibició de les bosses de plàstic d’un sol ús i de la incineració de residus.

La gestió de residus i les seues conseqüències per a la salut de les persones i el medi ambient va tornar a ser un dels temes plantejats en el recent Debat de Política General en els Corts Valencianes (13-15 de setembre de 2017). Les mesures i els terminis que han de traure la Comunitat Valenciana del furgó de cua en aquesta matèria i convertir-la en un referent nacional i internacional en sostenibilitat i lluita contra el canvi climàtic, van tornar a estar en el centre del debat.

Desgraciadament, aquesta situació es repeteix durant els últims mesos. La discussió sobre els temps i les formes ha congelat l’acció política d’aquest Govern en l’àmbit mediambiental, especialment pel que fa al projecte de recuperar el costum de tornar els envasos de begudes a la botiga per part dels consumidors.

Davant d’aquesta situació, les entitats firmants volen manifestar el següent:

  • La situació actual no admet més demores. Com afirma la pròpia Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic, la gestió actual dels residus és ineficient, els abocadors estan sobresaturats per l’abús de l’abocament i, a tall d’exemple, cinc milions de llandes, botelles i brics segueixen abandonant-se i contaminant el nostre territori cada dia.
  • Les entitats firmants reiteren el seu suport a moltes de les mesures anunciades que són imprescindibles dins del nou Pla Integral de Residus (PIR), com ara l’esmentat Sistema de Depòsit per a envasos de begudes, la prohibició de l’ús de bosses de plàstic d’un sol ús i la incineració de residus en cimenteres o la recollida separada de la matèria orgànica en tota la Comunitat Valenciana.
  • I és per això que demanen la seua posada en marxa amb la major rapidesa possible. Diversos avantprojectes de llei, fins i tot el del Sistema de Depòsit presentat fa quasi un any en el Consell Assessor i de Participació del Medi Ambient, segueixen sense veure la llum, tancats entre les parets de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic.

Es desconeix a què es deu aquesta paràlisi en l’acció de govern, però el que sí se sap és que només hi ha un gran perjudicat: el benestar de les valencianes i els valencians i del seu entorn.

És el moment, més que mai, d’escoltar i atendre les peticions de les organitzacions de la societat civil i convertir promeses i bones intencions en fets concrets.

Reclaman la puesta en marcha de una gestión adecuada de residuos en la Comunitat Valenciana

Amigos de la Tierra, Amigos de los Humedales del Sur de Alicante (AHSA), Ecologistas en Acción del País Valenciano y el Grupo de Estudio y Conservación de los Espacios Naturales (GECEN) consideran urgente la puesta en marcha de un sistema de retorno para envases, la recogida selectiva de la fracción orgánica de los residuos y la prohibición de las bolsas de plástico de un solo uso y la incineración de residuos.

La gestión de residuos y sus consecuencias para la salud de las personas y el medio ambiente volvió a ser uno de los temas planteados en el reciente Debate de Política General en les Corts Valencianas (13-15 de septiembre 2017). Las medidas y los plazos que han de sacar a la Comunitat Valenciana del furgón de cola en esta materia y convertirla en un referente nacional e internacional en sostenibilidad y lucha contra el cambio climático, volvieron a estar en el centro del debate.

Desgraciadamente, esta situación se viene repitiendo durante estos últimos meses. La discusión sobre los tiempos y las formas ha congelado la acción política de este Gobierno en el ámbito medioambiental, especialmente en lo que se refiere al proyecto de recuperar la costumbre de devolver los envases de bebidas a la tienda por parte de los consumidores.

Ante esta situación, las entidades firmantes quieren manifestar lo siguiente:

  • La situación actual no admite más demoras. Como afirma la propia Consellería de Agricultura, Medio Ambiente y Cambio Climático, la gestión actual de los residuos es ineficiente, los vertederos están sobresaturados por el abuso del vertido y, a modo de ejemplo, cinco millones de latas, botellas y briks siguen abandonándose y contaminando nuestro territorio cada día.
  • Las entidades firmantes reiteran su apoyo a muchas de las medidas anunciadas que son imprescindibles dentro del nuevo Plan Integral de Residuos (PIR), como el mencionado Sistema de Depósito para envases de bebidas, la prohibición del uso de bolsas de plástico de un solo uso y la incineración de residuos en cementeras o la recogida separada de la materia orgánica en toda la Comunitat Valenciana.
  • Y es por ello que demandan su puesta en marcha con la mayor rapidez posible. Varios anteproyectos de ley, incluso el del Sistema de Depósito presentado hace casi un año en el Consejo Asesor y de Participación del Medio Ambiente, siguen sin ver la luz, encerrados entre las paredes de la Conselleria de Agricultura, Medio Ambiente y Cambio Climático.

Se desconoce a qué se debe esta parálisis en la acción de gobierno, pero lo que sí se sabe es que solo hay un gran perjudicado: el bienestar de las valencianas y los valencianos y de su entorno.

Es el momento, más que nunca, de escuchar y atender las peticiones de las organizaciones de la sociedad civil y convertir promesas y buenas intenciones en hechos concretos.