Les plataformes Salvem l’Olla del Rei i Defensem el Castell (de la que formem part Ecologistes en Acció) convoquen conjuntament a la ciutadania demà dijous 2 d’agost a una manifestació pels carrers de la ciutat per reclamar que s’aturin les agressions als dos espais naturals i aconseguir la seva efectiva protecció com espais verds per a tota la ciutadania.

Les assemblees de les dues plataformes ciutadanes, que remarquen el seu “apartidisme” polític, han convocat aquesta manifestació com a forma de visibilitzar de forma contundent l’enuig i afartament de la ciutadania de Castelldefels davant les accions que estan afectant de forma gravíssima dos dels darrers espais naturals sense construir a la ciutat: els boscos al voltant del Castell, i els ecosistemes de bosc de ribera i espai humit de l’Olla del Rei (dins el campus de la UPC). Les darreres setmanes, l’Ajuntament ha donat llicència d’obres per a la urbanització i construcció de 6 blocs de pisos a l’entorn del Castell, afectant a centenars de pins i garrofers, alguns d’ells de molt vells, i perjudicant el paisatge del principal símbol de la ciutat, i monument protegit. El desallotjament per la força del 19 de juliol, després de 12 dies d’acampada reivindicativa, va encendre encara més els ànims d’una ciutadania “cansada de què se la menyspreï per part d’uns partits i governs que manen d’esquenes a les necessitats reals de la gent, i actuant al servei de l’interès privat”, segons han indicat portaveus de la Plataforma Defensem el Castell.

Cal recordar que Castelldefels és un dels municipis amb un % més alt del seu terme municipal urbanitzat, per tant, artificialitzat. Les dades que dóna el govern local de metres quadrats o % de zona verda total inclou parterres i mitjanes de carrers, rotondes i altres espais que, tot i ser “verds” no són ni naturals ni aptes per al gaudi de la ciutadania.

Els dos moviments ciutadans denuncien la política de fets consumats de l’Alcaldessa, Maria Miranda. Quan la ciutadania està demostrant el seu alt nivell d’implicació i consciència ambiental, l’Alcaldia ha optat per accelerar les actuacions urbanístiques i destrossar tota la biodiversitat dels espais naturals en discussió per tal de traslladar el missatge “no hi ha res a fer, ja està tot mort”. La zona de bosc del turó del Castell arran de l’Av. Del Primer de Maig, va ser arrasada el mateix dia 19/7, just després del desallotjament i abans del debat polític sobre el tema al Ple de l’Ajuntament. I una parcel·la de pineda a tocar de l’Olla del Rei va ser totalment desforestada a primers de juliol.

Les dues plataformes denuncien la hipocresia del govern local (PSC+ICV+CiU+ ERC +CSP). El govern ha omplert les bústies de tota la ciutat per a “vendre” les bondats del projecte del Castell, senyal que sap que hi ha una gran oposició pública a aquestes obres. Mentre assegura respectar al màxim l’entorn natural i diu que es “creen zones verdes” en realitat és copromotor de la massacre de centenars d’arbres vells, que destrossen l’entorn e.ncara seminatural del Castell per a fer uns blocs de pisos privats i un parc urbà, gens natural. Al mateix temps, l’oposició (PP i C’s) es comporten de forma oportunista i contradient-se amb les seves actuacions anteriors. I, a l’Olla del Rei, cap partit de l’Ajuntament ha demostrat interès en conservar íntegrament l’espai, al contrari, el govern pensa destruir part del bosc de ribera amb l’eixamplament i urbanització del carrer del Pitort.

Les assemblees convocants, confien en reunir una gentada, tot i les dates estiuenques, de veïns i veïnes per dir PROU a l’especulació urbanística, PROU a la destrucció ambiental, PROU a la connivència del poder polític amb el gran poder econòmic, i SÍ a la conservació dels darrers espais naturals de Castelldefels, pel seu valor intrínsec i per la qualitat de vida de la ciutadania.

Finalment val la pena recordar que avui 1 d’agost és el dia que el nostre planeta entra en “dèficit ecològic”: la humanitat hem consumit ja el 100% dels recursos renovables que el planeta pot regenerar en tot un any i, per tant, estarem vivint els propers 5 mesos a costa d’uns impactes ambientals irresolubles a curt termini. En altres paraules, a costa de la qualitat de vida de les generacions futures, i de la destrucció ambiental de les altres formes de vida del planeta, d’acord amb els dades de Global Footprint Network.