Ecologistes en Acció lamenta profundament les paraules del Conseller de Territori i Sostenibilitat, que avui ha afirmat a Lleida que l’ós Goiat serà extret del medi i expulsat, a un indret encara desconegut.

L’exemplar d’os bru va ser introduït procedent d’Eslovènia, fa dos anys, dins del programa Piros-Life, finançat per la Unió Europea, que té com a objectiu principal garantir la viabilitat de l’os bru al Pirineu. Els ecologistes recorden que aquesta espècie està protegida per la legislació comunitària i estatal i que, per tant, l’obligació de l’administració és millorar les seves poblacions i el seu hàbitat natural. El programa i, per tant, els fons europeus, no ha de ser usat per a adoptar cap mesura que provoqui una afecció negativa a la població d’aquesta espècie i per aquest motiu els ecologistes alerten que en cas que es digui a terme l’extracció i expulsió, es platejaran dur el cas a les autoritats europees per un possible mal ús dels fons comunitaris. A més, els ecologistes lamenten que des del Govern de la Generalitat no s’ha consultat l’opinió d’organitzacions com la seva, i que s’han ignorat les opinions de les 116.000 persones que han donat suport a la petició d’IPCENA contra l’expulsió.

Ecologistes en Acció consideren que les polèmiques pel comportament de l’ós Goiat haurien de provocar una profunda reflexió a la societat catalana, i no pas portar a prendre decisions precipitades. Durant segles, l’actitud cap a la fauna salvatge (i especialment cap als grans mamífers carnívors) ha estat d’hostilitat absoluta que va portar, a principis del segle XX, a l’extinció del llop a Catalunya i a la reducció de l’ós bru a una mínima població als racons més inaccessibles del Pirineu. En ple segle XXI, és totalment incomprensible la persistència d’aquesta actitud hostil cap a la fauna salvatge que, recorden, té una presència en aquestes terres des de fa milers d’anys. “En aquest debat, hem d’afrontar la realitat del despoblament rural, i diversificar les fonts d’ingressos de la població de les comarques pirinienques, perquè necessitem conservar la població d’aquest territori”, ha declarat Jaume Grau, portaveu de Natura d’Ecologistes en Acció. “Les accions empreses dins el programa Piros-life són positives, però clarament insuficients”, ha remarcat Grau, que reclama a les administracions una implicació molt més intensa amb la viabilitat de la persistència d’activitats tradicionals al Pirineu, com la ramaderia extensiva, però adoptant els canvis necessaris per a fer-la compatible amb els depredadors naturals. Per als ecologistes, “cal que la societat reconegui la tasca d’interès ambiental per a tota la societat de les persones pageses i ramaderes a les comarques rurals, i per tant remunerar molt més els productes i serveis que ens ofereixen. Això passa per crear marques de qualitat, estratègies de promoció ecoturística, línies de subvenció estables i permanents, i programes d’educació ambiental i sensibilització cap a tots els sectors socials”, han remarcat. “Però això no vol dir que s’hagi de fer cas a les reclamacions de determinades organitzacions sectorials que voldrien uns boscos sense fauna perquè, en aquest cas, no tenen cap raó”, han insistit.

Sobre els plans d’extreure i expulsar Goiat, Ecologistes en Acció ha ironitzat sobre els arguments que porten a parlar d’”expulsió per tenir un comportament anòmal”. “Què passaria si un os jove del Pirineu, nascut aquí, tingués aquest mateix instint depredador? També es plantejarien capturar-lo i expulsar-lo? Cap a on, si és nascut aquí?”, s’ha preguntat Jaume Grau. “Les poblacions salvatges no tenen per què seguir uns patrons estàndards i, per tant, ens hem d’adaptar a aquesta incertesa. D’igual manera com ells s’han hagut d’adaptar al terrible instint depredador dels humans i a l’avarícia que ens ha portat a destruir bona part del seu hàbitat amb urbanitzacions, estacions d’esquí, carreteres o altres instal·lacions”, ha reblat.