Aquest model socioeconòmic enverina les aigües, contamina l’atmosfera, esgota la terra, desequilibra el clima i poc a poc va acabant amb la vida; resulta, per tant, absolutament insostenible. Per això els ecologistes volem canviar-lo i, com no podem fer-ho sols, ens unim amb gent afí per fer sinergies i reforçar-nos junts; per allò del recolzament mutu, que deia Kropotkin…

De fet La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció estem realitzant accions conjuntes amb col·lectius afins des de la nostra constitució com a grup. Així hem treballat amb Xúquer Viu, Acció Ecologista-Agró, 15M, agricultors ecològics de la comarca, instal·lacions d’energies renovables també de la comarca, Escola Valenciana, etc. I aquest nou cicle (curs) hem començat a col·laborar amb els que estan lluitant per unes pensions públiques dignes.

Les pensions ens pertoquen a tots/es, als majors perquè ja estan en la situació de pensionistes i als joves perquè arribarà el dia en què també ho seran. Per tant tota la societat ha de reivindicar que les pensions públiques es revaloritzen cada any el que pugen realment els preus i que siguen suficients per mantindre’s dignament els pensionistes.

 

Són un tema transversal, igual que el Medi Ambient, perquè tots/es depenem directament d’aquest, dels recursos que ens dóna: aire per a respirar, aigua per a beure i regar, terres per a cultivar, llavors, minerals, llum, calor, etc. I també dels seus equilibris ecològics, perquè la salut i el benestar de tots/es depenen del manteniment dels equilibris ecològics, de la salut del medi ambient en què vivim. Si l’aire està contaminat, la nostra salut empitjora; si l’aigua està contaminada, aleshores no podem beure-la; si el clima es calfa pels gasos de les combustions, patim estius massa calorosos, sequeres cròniques i plagues noves que provoquen molts problemes; etc. I precisament a les nostres ciutats mediterrànies els principals causants de la contaminació i del calfament són els automòbils, que cremen infinitat de tones de combustibles fòssils i saturen l’atmosfera de gasos hivernacle i d’altres.

I per això, quan el Col·lectiu de Pensionistes d’Alzira ens va proposar fer unes excursions en bici, acceptarem encantats immediatament. De moment ja hem fet un passeig entre Carcaixent i Alzira, per gaudir de l’exercici, de la companyia i del nostre paisatge, a més de reivindicar les pensions públiques dignes i el medi ambient net i sa per a tots/es. No ha hagut cap incident, llevat d’una punxada lleugera, i ho hem passat bé, de manera que farem uns altres passeigs. El proper serà un poc més llarg, a un poble entre Sueca i Alzira, per dinar una bona paella a la vora del Xúquer, i comptarem també amb els/les companys/es de La Ribera Baixa.

Per un món sostenible!