Amb l’anticicló que porta instal·lat una setmana sobre la Península Ibèrica, l’intens trànsit motoritzat que suporten les principals àrees metropolitanes espanyoles ha provocat que es disparin els nivells de partícules en l’aire urbà, sense que la major part de les autoritats estiguin adoptant mesures per a protegir la salut de la població. La situació s’ha agreujat a més per l’arribada de pols africana a la façana oest d’Espanya, de Huelva a Galícia.

Si bé ahir diumenge el Principat d’Astúries i l’Ajuntament de Valladolid van adoptar mesures de restricció de la circulació i velocitat dels vehicles a les ciutats de Gijón, Oviedo i Valladolid, per a reduir les emissions de contaminants a l’atmosfera, aplicades també avui dilluns; i Murcia i Valladolid van activar el divendres mesures informatives a la població, la realitat és que moltes altres ciutats amb problemes similars durant aquests dies guarden silenci absolut, incomplint els seus propis protocols d’actuació.

Així, a les ciutats de la Corunya, Alacant, Avilés, Bailén, Barcelona, Bilbao, Burgos, Cadis, Castelló, Ciudad Real, Córdoba, Cuenca, Donostia, Granada, Guadalajara, Huelva, Jaén, Las Palmas, León, Logronyo, Madrid, Màlaga, Pamplona, Pontevedra, Puertollano, Salamanca, Santa Cruz de Tenerife, Santander, Santiago, Sevilla, Toledo, València, Vigo, Vitòria o Saragossa també s’ha superat el valor límit diari de partícules PM10, establert per la normativa en 50 micrograms per metre cúbic, sense que per part de les autoritats locals i autonòmiques respectives s’hagi adoptat cap mesura, ni informativa ni de limitació del trànsit urbà, en mancar de plans d’acció a curt termini o no haver-los posat en marxa malgrat haver-se aconseguit els nivells de referència.

En diverses d’aquestes ciutats els nivells de partícules fines (PM2,5) també han estat molt alts, especialment en les estacions orientades al trànsit, la qual cosa demostra que l’origen de la contaminació és en bona mesura urbà, per la qual cosa per a reduir-la han de prendre’s mesures sobre el trànsit urbà i, si escau, sobre l’activitat portuària i la indústria.

Els nivells més elevats de partícules s’han assolit aquest cap de setmana a Las Palmas de Gran Canaria i Santa Cruz de Tenerife, triplicant el valor límit diari, en aquest cas per l’arribada de pols des del continent africà. No obstant això, la situació més greu es dóna a les ciutats que acumulen ja més de tres dies consecutius per sobre del límit legal, com la Corunya, Avilés, Bailén, Barcelona, Bilbao, Ciudad Real, Córdoba, Cuenca, Donostia, Gijón, Granada, Getafe, Puertollano, Santander, Santiago, Sevilla, València, Valladolid i Zaragoza.

Especialment significatiu és el cas de les ciutats de Sevilla i València, que malgrat haver aprovat recentment protocols d’actuació enfront d’episodis d’alta contaminació per partícules PM10, han acumulat gairebé una setmana per sobre del valor límit diari, sense que els respectius ajuntaments hagin declarat l’episodi ni hagin posat en marxa les mesures previstes per a informar la població i per a atallar-lo, com la restricció de l’estacionament i el trànsit de vehicles pesants o d’automòbils en general.

Córdoba, Getafe, Granada i Puertollano acumulen així mateix una setmana de mala qualitat de l’aire, però les autoritats locals i autonòmiques manquen de plans d’acció en aquests casos,

A part de l’escassa sensibilitat de la major part de les autoritats locals i autonòmiques enfront d’un problema que ocasiona milers de morts prematures cada any a l’Estat espanyol, Ecologistes en Acció crida l’atenció sobre la disparitat de criteris entre els plans d’acció a curt termini existents, i especialment sobre el fet que amb l’excepció d’Astúries, Barcelona, Murcia, Sevilla, València o Valladolid, encara en 2019 la major part de les àrees metropolitanes manca d’aquest tipus de protocols de protecció de la salut.

Per això, i davant la persistència de l’anticicló durant aquesta setmana, Ecologistes en Acció demana que s’estenguin a totes les àrees urbanes afectades les mesures de reducció del trànsit motoritzat adoptades per les autoritats d’Astúries i Valladolid, advertint a les persones més sensibles a la contaminació atmosfèrica, tals com la infància, les persones majors, les dones gestants o persones amb problemes respiratoris o cardiovasculars, que es protegeixin.

Així mateix, insta als ajuntaments de les ciutats grans i mitjanes i a les comunitats autònomes amb àrees metropolitanes en el seu territori al fet que redactin plans d’acció a curt termini que permetin adoptar les mesures de lluita contra la contaminació necessàries enfront d’episodis de mala qualitat de l’aire com el que venim sofrint en els últims dies.

La contaminació atmosfèrica per partícules va ser responsable en 2015 de gairebé 28.000 morts prematures a Espanya, segons l’últim informe sobre la qualitat de l’aire publicat per l’Agència Europea de Medi Ambient, citant estudis de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). L’Institut de Salut Carles III ha estimat en gairebé 3.000 les morts anuals produïdes per l’exposició a curt termini a partícules en la vintena de ciutats espanyoles on s’ha trobat una associació significativa entre contaminació i mortalitat.

Es tracta per això d’un important problema ambiental i sanitari, agreujat pel canvi climàtic global, que està reduint les precipitacions i incrementa les situacions meteorològiques estables favorables a l’acumulació de la contaminació atmosfèrica.