• Quan es compleixen vuit anys de l’accident de Fukushima-Daiichi, els efectes de la fuita radioactiva segueixen sense estar sota control. Encara queda el difícil treball de desmantellar els reactors i gestionar els abundants residus radioactius produïts.
  • Ecologistes en Acció vol denunciar en aquest aniversari l’ampliació del calendari de tancament nuclear entre 2025 i 2035 acordat pel govern amb les tres principals empreses elèctriques.

Quan es compleixen vuit anys de l’accident de Fukushima-Daiichi, els efectes de la fuita radioactiva segueixen sense estar sota control. Encara queda el difícil treball de desmantellar els reactors i gestionar els abundants residus radioactius produïts. En particular, les 800.000 tones d’aigua radioactives que s’acumulen a l’entorn de la central.

Les autoritats japoneses estan descontaminant terra de l’entorn de la central nuclear de Fukushima de forma parcial, deixant nivells de radioactivitat massa alts: més de 20 vegades els nivells permesos per al públic en localitats com Litate, que ja van patir els efectes del núvol radioactiu. El cost de l’accident supera els 80.000 milions d’euros, duplicant el càlcul inicial del Govern japonès. Es calcula que caldrà gestionar més de 900.000 tones mètriques d’aigua radioactiva que es bomba del subsòl per reduir la contaminació.

Encara queda pendent l’enorme tasca de desmantellar els reactors accidentats i de gestionar els residus d’alta activitat que es produiran. Els danys soferts pels nuclis dels reactors converteixen aquesta tasca en una operació d’alt risc al límit de les possibilitats de les tecnologies actuals.

Ecologistes en Acció vol denunciar en aquest aniversari l’ampliació del calendari de tancament nuclear entre 2025 i 2035 acordat pel govern amb les tres principals empreses elèctriques que suposaria que tots els reactors passessin de 40 anys de funcionament i, en algun cas, fins als 50 . Una proposta que és inadmissible. La prolongació dels permisos de funcionament implicarà costoses i complexes revisions de seguretat que forçaran a les empreses elèctriques a invertir milers de milions d’euros que, sens dubte, repercutiran sobre el preu de l’electricitat.

A més, aquest allargament augmentarà el volum de residus d’alta activitat, en raó d’unes 175 tones a l’any, sense que hi hagi un mètode acceptable per a la gestió definitiva. El mateix passa amb la producció de residus de mitjana i baixa activitat que no cabran al cementiri nuclear del Cabril (Còrdova).

Per a Ecologistes en Acció és molt greu que en aquesta decisió no hagi existit cap informe que avali la seguretat de cada central nuclear més enllà dels 40 anys, novament els criteris econòmics prevalen sobre la seguretat nuclear. Una clara mostra és la pugna entre les empreses propietàries que uneixen el tancament nuclear exclusivament als seus balanços econòmics i a la rendibilitat  dels actius de les companyies elèctriques.

Per tot això, Ecologistes en Acció manifesta el seu rebuig al calendari de tancament publicat i insisteixen a reclamar el tancament de les nuclears a mesura que expirin els seus permisos d’explotació, de tal manera que al 2024 el país es trobi lliure d’aquesta amenaça.

Després de Fukushima, tanquem les nuclears.