Les Agulles – Ecologistes en Acció ha elaborat un extens document de propostes per a ser aplicades a l’àmbit municipal, de cara al proper mandat 2019-2023, que permetin als municipis del Baix prendre un paper actiu davant el col·lapse civilitzatori que ja està començant a causa de les crisis ambientals.

Avui és el Dia Internacional dels Boscos. Avui, el moviment ecologista reclama la conservació del nostre patrimoni natural com a bé comú essencial per a conservar la vida al planeta, i especialment la vida humana. Les diferents dimensions de la crisi ambiental provocada pel sistema econòmic actual ja estan prou documentades com per afirmar que, sense un canvi, els éssers humans estem portant al conjunt del planeta a una situació catastròfica.

Per aquesta raó, Les Agulles – Ecologistes en Acció ha remès un escrit a tots els partits polítics d’una vintena de municipis del Baix Llobregat litoral i de la Vall Baixa, en què concreta propostes a realitzar en l’àmbit municipal durant el proper mandat. El document fa especial èmfasi a adoptar un Pla Integral Municipal de Transició Ecològica (PIMTE), com a document estratègic al voltant del qual estructurar els canvis necessaris per a adaptar els municipis als severs canvis que ja han començat.

Les propostes concretes estan estructurades en diversos eixos:

 • Urbanisme, territori i habitatge
 • Economia ecològica i social
 • Diversitat biològica: espais naturals i espècies
 • Sobirania alimentària i vida rural
 • Sobirania energètica i lluita contra el canvi climàtic
 • Nova cultura de l’aigua
 • Mobilitat baixa en energia
 • Conservació i gestió del medi marí
 • Serveis urbans públics i eficients
 • Paisatge i riscos ambientals
 • Drets animals
 • Educació ecològica i per la igualtat
 • Govern participatiu
 • Ecofeminisme

Entre les propostes, destaca l’enorme urgència de decretar una moratòria urbanística per aturar els nombrosos plans especulatius que estan ressorgint a la majoria de municipis de la comarca, o la importància de conservar les terres agrícoles i la connectivitat ecològica entre els espais naturals, aturant o reorientant infraestructures i nous polígons industrials. També hi ha un impuls als models de governabilitat participativa i una aposta forta per una transformació econòmica cap a models d’economia social i cooperativa. Finalment, es recolza decididament l’ecofeminisme com a enfocament que combina la lluita per la igualtat real entre gèneres, el respecte als processos i el situar a les tasques de cures a la vida al centre de les polítiques públiques.