Els ponents coincideixen que només una gestió pública pot garantir la transparència, la participació i la sostenibilitat

Aquest matí ha tingut lloc a la Universitat Politècnica de València (Campus d’Alcoi) la Jornada per la Gestió Pública de l’Aigua “Clar com l’Aigua”.

Participants en la taula redona de la Jornada per la Gestió Pública de l’Aigua «Clar com l’aigua»

L’activitat, organitzada per la Iniciativa Ciutadana per la Gestió Pública de l’Aigua, en la qual participa la Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció d’Alcoi, s’ha iniciat amb una presentació a càrrec de Francesc La Roca, doctor en economia i soci fundador de la Fundació Nova Cultura de l’Aigua.

Per a La Roca hi ha raons de fons importants per a recuperar la gestió pública de l’aigua que es deriven de la divergència dels interessos empresarials, d’una part, i de la garantia del dret fonamental a l’accés a l’aigua potable dels ciutadans. L’activitat de l’empresa es justifica per la consecució d’un benefici al capital, mentre que el gestor públic no té la servitud del benefici, però sí la responsabilitat política davant dels ciutadans de realitzar un bona gestió i garantir el dret a l’aigua i a un medi ambient adequat per al desenvolupament de les persones. A més, enfront de l’opacitat informativa de les empreses privades, la transparència s’ha incorporat a la gestió pública com a un element constitutiu del servei públic i la rendició de comptes.

El primer ponent, Luis Babiano, gerent de l’Asociación Española de Operadores Públicos de Abastecimiento y Saneamiento, que agrupa 72 municipis de l’estat espanyol amb gestió pública, ha incidit en la tendència mundial cap a la remunicipalització dels serveis d’aigua, que es va iniciar amb fites importants com la recuperació del servei duta a terme a París en 2010 o el referèndum celebrat a Itàlia en el qual 25 milions de ciutadans van votar contra la privatització. Des d’aleshores s’hi han afegit a la remunicipalització nombrosos municipis a tot el món i en els últims temps diverses ciutats espanyoles.

Josep Lluís Henarejos, gerent d’Aguas Municipales de Xàbia SA, empresa 100 % de titularitat municipal, ha exposat les dificultats que té el servei d’aigua d’aquesta localitat de la Marina Alta, a causa de diversos condicionants: una alta variació estacional de població, una gran dispersió a causa de les nombroses urbanitzacions, la necessitat de més de 15 estacions de bombeig o la gestió d’una planta dessaladora de titularitat municipal. Tot i això, amb una gestió pública i participativa s’està aconseguint una renovació constant de les infraestructures i una millora de les eficiències hídrica i energètica del servei.

Henarejos considera que Alcoi, que no presenta aquestes dificultats, es troba en una situació molt avantatjosa per a gestionar directament el servei d’aigües i que la pròxima finalització del contracte amb Aqualia és una bona oportunitat per a recuperar el servei; així mateix, ha destacat que l’existència a la nostra localitat de la Universitat Politècnica podria facilitar l’accés dels suports tecnològics necessaris, tal com estan fent-ho ja a Xàbia.

Finalment, la sessió de ponències ha conclòs amb la intervenció de Francisco Rodríguez, membre de la Taula de l’Aigua de Terrassa, població de més de 200.000 habitants que recentment ha municipalitzat el servei d’aigües, després d’una intensa campanya ciutadana. Segons ha exposat, aquesta lluita forma part d’un procés de construcció de dignitat col·lectiva en el qual la societat civil fa possible que una societat lliure i democràtica vigile de manera constant i severa els governs.

Per a Rodríguez, la remunicipalització és molt més que la gestió directa; significa també un procés d’apropiació cultural i de corresponsabilitat ciutadana. L’experiència de Terrasa compta amb un novedós Observatori de l’Aigua, que ha de ser un espai per garantir la participació, la creació de coneixement, la formació com a pràctica contínua, la coordinació municipal i supramunicipal, la transparència i el control per a una gestió òptima.

Després d’un breu descans s’ha reiniciat la Jornada amb una taula redona, en la qual han participat, a més dels ponents, Fernando Antón (secretari general del cicle de l’aigua de la Federació de Serveis a la Ciutadania de CCOO), Pilar Moncho (regidora d’Aigües i Sanejament de l’Ajuntament de Sueca) i Jordi Martínez (regidor de Medi Ambient i d’Obres i Serveis Públics de l’Ajuntament d’Alcoi).

Entre d’altres qüestions, el debat s’ha centrat en el model de gestió pública que necessita Alcoi. El regidor Jordi Martínez s’ha manifestat favorable a la creació d’una empresa pública per a gestionar el servei d’aigües, tot i que després la seua posició no ha quedat massa clara quan ha parlat de buscar un soci tecnològic, figura pròpia de les empreses mixtes. La resta de participants han sigut molt crítics amb el sistema d’empresa mixta, que fins i tot Josep Lluís Henarejos ha considerat el pitjor dels models possibles.

La Iniciativa Ciutadana per la Gestió Pública de l’Aigua d’Alcoi es mostra molt satisfeta amb la realització d’aquesta Jornada, que ha comptat amb una important participació de públic (unes 80 persones), i anuncia que continuarà amb les seues activitats per tal d’aconseguir la remunicipalització del servei d’aigües d’Alcoi.


Ja podeu veure els vídeos amb les entrevistes als participants de la Jornada «Clar com l’Aigua», que va tindre lloc el passat 6 d’abril al Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València, organitzada per la Iniciativa Ciutadana per la Gestió Pública de l’Aigua d’Alcoi.

Entrevista a Francesc La Roca

Francesc La Roca és doctor en economia i ha sigut soci fundador de la Fundació Nova Cultura de l’Aigua. Professor titular del Departament d’Economia Aplicada de la Universitat de València fins 2016 i professor Jean Monnet de Política Ambiental de la Unió Europea (1997-2016), ha dedicat la seua activitat de recerca als aspectes socioeconòmics de la crisi ambiental, especialment en temes d’aigua i de reducció del risc de productes tòxics.

 

Entrevista a Josep Lluís Henarejos

Josep Lluís Henarejos ha participat en la Jornada per la Gestió Pública de l’Aigua per a exposar la seua experiència com a gerent de l’empresa pública AMJASA (Aguas Municipales de Xàbia, SA), tot un exemple pel que fa a la transparència, la participació i la millora de l’eficiència en la gestió de l’aigua. En aquesta entrevista, Henarejos considera factible que Alcoi puga dur endavant una gestió pública de l’aigua, ja que les dificultats són, en comparació amb Xàbia, molt menors; també expressa la seua opinió desfavorable pel que fa a la possibilitat d’una gestió mixta.

Entrevista a Luis Babiano

El gerent de l’Asociación Española de Operadores Públicos de Abastecimiento y Saneamiento (AEOPAS), Luis Babiano, contesta a la pregunta “Per què cal recuperar la gestió pública de l’aigua?”

Entrevista a Francisco Rodríguez

Francisco Rodríguez és membre de la Taula de l’Aigua de Terrassa i ha participat activament en la lluita per la municipalització del servei d’aigües de la seua localitat. En aquesta breu entrevista explica la importància dels moviments socials per a recuperar la gestió pública de l’aigua i aconseguir que eixa gestió siga democràtica, transparent i participativa.

Entrevista a Fernando Antón

Fernando Antón, secretari general del Sector del Cicle de l’Aigua de la Federació de Serveis a la Ciutadania de CC OO, aclareix els dubtes sobre la situació dels treballadors i treballadores en els casos de remunicipalització dels serveis públics.