• El Jutjat d’Instrucció número dos de Reus ha obert diligències penals contra la central nuclear de Vandellòs II arran de la denúncia interposada per Societat Humana.
  • La declaració pericial confirma els arguments exposats en la denúncia.
  • Ecologistes en Acció i Greenpeace reclamen la restitució dels reglaments i els protocols de seguretat nuclear que han estat modificats en aquests últims anys sense motius de millora per a la seguretat.

Ecologistes en Acció i Greenpeace reclamen la restitució dels reglaments i els protocols de seguretat nuclear davant la situació actual de la central nuclear de Vandellòs II, a Tarragona, que avui ha patit un nou incident i es troba en mode d’espera calent. És la segona vegada en deu dies que passa una cosa semblant, ja que el passat 6 d’abril el reactor va ser dut a parada freda per problemes en la barrera de pressió.

La central es troba actualment en tràmit de sol·licitar una ampliació de llicència amb la qual superaria la seva vida de disseny i enmig d’un procés jurídic derivat de la denúncia interposada per Societat Humana per negligència i imprudència greu. Les organitzacions ecologistes han sabut avui que, precisament arran d’aquesta denúncia, el Jutjat d’Instrucció número 2 de Reus ha obert diligències penals contra la central nuclear de Vandellòs II.

Des del mes de febrer de l’any passat la central nuclear de Vandellòs II ha registrat una sèrie d’incidents que l’han obligat a parar en quatre ocasions, sense considerar la parada per recàrrega que va ser molt més perllongada del que és habitual.

A l’abril de 2018, l’associació Societat Humana va interposar una denúncia pels indicis de negligència i imprudència greu davant aquesta fugida de la barrera de pressió sense que l’operador portés la central a parada, tal com indica la normativa tècnica, sol·licitant diligències d’instrucció a la Fiscalia que van ser admeses a tràmit, així com la prova pericial per acreditar la realitat dels fets objecte de denúncia. Segons ha informat a Greenpeace i Ecologistes en Acció l’assessoria jurídica de l’associació Societat Humana, la declaració pericial confirma els arguments exposats en la denúncia, com ara la manca de diligència necessària que es va mantenir al llarg dels 17 dies en què la planta va estar operant sense atendre al que estableixen les seves especificacions tècniques de funcionament així com la no exigència per part del regulador al titular, d’una investigació immediata del que estava passant i la consegüent parada que s’havia d’haver produït a continuació.

La central nuclear Vandellòs II, situada a L`Hospitalet de l’Infant (Tarragona), va ser posada en marxa a l’agost de 1987 i la seva actual llicència caduca el 26 de juliol de 2020. El recent acord de les companyies operadores, Endesa (72%) i Iberdrola (28%), per sol·licitar la renovació per un termini de 10 anys, fins a juliol de 2030, implica que la central sobrepassaria els 40 anys de vida útil.

Ecologistes en Acció i Greenpeace recorden que els problemes derivats del pas dels anys en les centrals nuclears són molts, entre ells l’envelliment físic dels sistemes, de les estructures i dels components que van en paral·lel a l’envelliment tecnològic i conceptual, ja que els reactors existents només permeten una implementació limitada de les noves tecnologies i els conceptes de seguretat.

A més, les organitzacions ecologistes reclamen la restitució dels reglaments i els protocols de seguretat, com ara el Reglament d’Instal·lacions Nuclears i Radioactives (RINR) i Reglament sobre seguretat nuclear a les instal·lacions nuclears, que han estat modificats en aquests últims anys sense motius de millora per a la seguretat, just quan el Consell de seguretat Nuclear ha d’abordar aquesta nova autorització en la qual es superarà la vida de disseny de Vandellòs II.


Relació d’incidents i parades comunicades pel Consell de Seguretat Nuclear

2 de març de 2018. Parada no programada, per localitzar el degoteig d’aigua a la zona del llaç A del sistema de refrigeració del reactor. Per descartar que correspongui amb una fuita a la barrera de pressió. Aquest degoteig està molt per sota dels límits establerts en les Especificacions Tècniques de Funcionament (ETF).

8 d’abril de 2018. La tarda del divendres (6 d’abril), durant les verificacions prèvies a l’arrencada de la central, es va detectar un degoteig en el tancament d’un dels termoparells del vas del reactor. Per aquest motiu, el titular va iniciar la seqüència d’accions per a retornar la planta a parada freda (mode 5) i solucionar el degoteig, així com per estudiar les causes.

3 de juny de 2018. Incendi de durada superior a 10 minuts que no ha afectat els sistemes de seguretat i que ha provocat fum sense presència de flama. L’incendi, ocasionat en un armari elèctric situat en una sala contigua a un dels generadors dièsel. A les 10:10 es va procedir a declarar la fi de la situació emergència. La instal·lació, en el moment de la notificació, es trobava en el seu programa de parada per recàrrega.

7 de juliol de 2018. El 02/07/18, durant un transitori de pressió després de l’arrencada d’una de les bombes principals del sistema de refrigerant del reactor, es va produir l’obertura de la vàlvula de seguretat d’aspiració (Tren A) del sistema d’extracció de calor residual. Després de realitzar les comprovacions pertinents en la vàlvula afectada, s’ha mesurat el punt d’obertura de la mateixa i s’ha detectat un valor de pressió fora del rang admissible, incomplint amb això les bases de disseny del sistema. La vàlvula de seguretat ha estat substituïda per una altra, a la qual se li han realitzat prèviament les proves exigides amb resultat satisfactori. La resta de sistemes de la planta han funcionat en tot moment en la forma prevista en el seu disseny. En el moment de la notificació, la central es trobava en el procés d’escalfament per a la posterior arrencada i connexió a la xarxa.

24 de juliol de 2018. Després de finalitzar les activitats de la recàrrega 22a. en procés de pujada de potència nuclear per arribar a les condicions nominals de l’operació (mode 1), va detectar que la instrumentació de flux neutrònic rang de potència estès del tren B mostrava , a la sala de control i en panell de parada remota, una indicació que no era d’acord amb els paràmetres reals en aquest moment, observant-se una desviació major de la permesa per les Especificacions Tècniques de Funcionament (ETF). Aquesta instrumentació és de naturalesa passiva, sense tenir cap acció automàtica de control ni cap funció en operació normal. D’acord a les ETF es requereix operable a partir del mode 3 dins de la instrumentació de vigilància post-accident i el sistema de parada remota. Després de declarar inoperable aquesta instrumentació i haver fet les comprovacions addicionals per determinar les causes, el titular de la central nuclear ha arribat a la conclusió que aquesta sentència té el seu origen en la modificació de disseny implantada durant la parada de recàrrega a les cabines d’instrumentació de l’esmentat tren B i per tant, aquesta fallada estava present en el moment d’arribar al mode 3, moment a partir del qual comença el termini que s’estableix a la corresponent ETF. Una vegada constatada pel titular que la durada de la inoperativitat d’aquesta instrumentació i el temps màxim permès per les ETF per estar en aquesta situació i la previsió per restablir el canal a l’estat operable, el titular ha decidit dur a terme les accions necessàries per la parada de la planta, en aplicació de les ETF.

26 de setembre de 2018. Incompliment de terminis d’un dels requisits de vigilància establerts en les Especificacions Tècniques de Funcionament (ETF) relacionat amb el calibratge dels canals del rang potència. Aquest incompliment es va identificar durant la revisió d’execució de procediments pel tancament documental de l’última recàrrega efectuada. Un cop detectat, el titular va procedir dins el temps establert (24 hores des de la identificació), a dur a terme l’esmentat requisit, amb resultat satisfactori.

19 de desembre de 2018. El 18 de desembre s’ha iniciat una parada no programada del reactor per identificar l’origen d’una fuita detectada en el sistema de refrigeració del mateix. El titular ha iniciat la seqüència de parada per assolir el mode 3 (espera calenta), de manera que es donin les condicions adequades per a realitzar les accions necessàries que permetin identificar l’origen de la fuita i, en funció d’aquesta, determinar les accions subsegüents . Els valors d’aquesta fugida (valor mitjà de 19 l / h) han estat en tot moment en valors inferiors als que estableixen les Especificacions Tècniques de Funcionament per a la fugida no identificada (227 l / h). Els sistemes de seguretat de la planta han funcionat en tot moment en la forma prevista en el seu disseny. El 19 de desembre, després d’identificar un petit augment del cabal de l’aigua de recollida en els embornals de l’edifici de contenció, va procedir a accedir a la zona els passats 17 i 18 de desembre per localitzar l’origen de la fuita. L’entrada a l’edifici de contenció va permetre ubicar-la, mitjançant visualització per càmera, en una zona situada sota el generador de vapor B, sense poder precisar el punt d’origen de la mateixa. Tenint en compte que l’accés del personal a aquesta zona no és possible estant la central en operació, el titular va decidir iniciar la parada de la planta i portar-la a espera calenta (mode 3) per tal d’esbrinar l’origen exacte d’aquesta fugida. Després de la inspecció realitzada a la zona situada sota el generador B, el titular va confirmar que l’origen de la fuita es troba en la línia de drenatge del generador de vapor B, concretament a la soldadura de la vàlvula d’aïllament de la línia de drenatge, el que constitueix una fuita a la barrera de pressió. Davant d’aquesta situació, el titular, en aplicació del que preveuen les Especificacions Tècniques de Funcionament, ha iniciat les accions per dur a la planta a parada freda (mode 5). A través de la inspecció resident, el CSN ha estat i està supervisant en tot moment les actuacions dutes a terme pel titular.

4 d’abril de 2019. S’ha produït una parada no programada del reactor a causa de l’actuació del sistema de protecció del reactor, com a conseqüència de la parada d’una de les tres bombes de refrigerant. El titular està estudiant les causes per les quals l’esmentada bomba s’ha aturat. Les dues bombes restants de refrigerant continuen funcionant adequadament.

6 d’abril de 2019. Durant una inspecció visual després de la parada no programada del passat dijous, s’han detectat restes de bor en els taps de les vàlvules de drenatge dels generadors de vapor B i C així com al terra del primer d’ells. Durant la inspecció, s’ha localitzat un lleuger degoteig en una soldadura aigües avall de la vàlvula de drenatge del generador de vapor B, que constitueix fugida de la barrera de pressió, i s’ha portat la planta des de la condició d’espera calenta (reactor parat però en condicions de pressió i temperatura nominals, manera 3) a parada freda (mode 5). Es dóna la circumstància que al desembre de 2018 el titular va identificar una fuita a la soldadura aigües amunt de la vàlvula de drenatge del generador de vapor B. El titular està duent a terme les mesures necessàries per a l’anàlisi de les causes i la posada en marxa de mesures correctores.

17 d’abril de 2019. S’ha produït una aturada automàtica del reactor a causa de l’actuació del sistema de protecció per senyal de baix nivell d’aigua en el generador de vapor C. La dita senyal de baix nivell es va produir a causa del aïllament del sistema d’aigua d’alimentació principal durant les maniobres d’arrencada de la primera turbo bomba d’aigua d’alimentació i escalfament de la segona. En el moment de transferir la manera de control d’aigua d’alimentació del generador de vapor A, des de «baixa potència» a «alta potència» el Sistema de Control Digital del Reactor (SCDR) va interpretar, a causa d’una maniobra errònia dels operadors, una discrepància entre el cabal real i el cabal de l’instrument, el que va provocar un senyal errònia de molt alt nivell en el generador de vapor i la consegüent actuació del senyal d’aïllament de l’aigua d’alimentació principal i el tret de la turbina.

En produir-se l’aïllament de l’aigua d’alimentació principal el nivell d’aigua dels generadors de vapor va començar a baixar, fins que es va aconseguir en el generador de vapor C (que tenia el valor més baix dels tres) el valor d’actuació del senyal de baix nivell del sistema de protecció, provocant la parada automàtica del reactor. A hores d’ara la planta es troba en mode d’espera calent, reactor parat amb condicions de pressió i temperatura nominals (mode 3).

Alguna de la reglamentació modificada

  • La reducció del període per a la sol·licitud de renovació de llicència de tres anys a un.
  • La possibilitat que es pugui revertir un tancament nuclear definitiu cap a una nova reobertura, i es pugui fer amb caràcter retroactiu, cosa que vulnera el principi de seguretat jurídica contingut en l’article 9.3 de la Constitució Espanyola.
  • Es pot atorgar al titular la decisió sobre el termini de renovació de l’autorització d’explotació, i es pot excloure d’aquesta decisió al Consell de Seguretat Nuclear (CSN).
  • Es permet l’omissió de tots els requeriments per a la seguretat nuclear descrits en el capítol IV del RINR.
  • La discriminació respecte als motius de tancament d’una instal·lació, per a poder revertir la consideració de tancament cap a una nova obertura. Es va introduir aquesta modificació en el Reglament d’Instal·lacions Nuclears i Radioactives (RINR) i comporta tres importants canvis: a) Distingir el «cessament d’explotació d’una central nuclear per raons de seguretat» del «cessament per raons alienes a la seguretat nuclear i radiològica «; b) Permetre la possibilitat d’un «cessament temporal d’explotació»; i c) Permetre, en aquest supòsit, que es pugui sol·licitar una renovació d’una autorització que ja ha expirat, en lloc d’una nova autorització, reduint així els requisits exigibles. [La pròpia vicepresidenta del Govern d’Espanya va anunciar, en roda de premsa del 21 de febrer de 2014, que s’estava modificant la normativa vigent, «per facilitar la reobertura de Garoña”. És important dir que la motivació de raons econòmiques pot implicar raons de seguretat, ja que si el titular no disposa dels recursos econòmics suficients pot posar en risc la gestió del combustible gastat.
  • S’ha alliberat als operadors de qualsevol responsabilitat en cas d’accident, ja en el reglament es diu, textualment, que «serà responsabilitat indelegable del titular l’autorització, o, si s’escau, del qual la sol·liciti a l’empara dels establert en el RD 1836/1999, de 3 de desembre, pel qual s’aprova el RINR «. Però l’Article 8 del RINR ( «Responsabilitat del titular»), l’únic que diu és que el titular és l’únic responsable de la instal·lació nuclear (res del «sol·licitant»).