Ecologistes en Acció de Catalunya ha denunciat a l'opinió pública la inexistència de Declaració d'Impacte Ambiental en les obres que connectaran el diposit de la Fontsanta (Sant Joan Despí) amb el de Trinitat, sota la serra de Collserola.

Aquest projecte, declarat d'utilitat pública per resolució de 12 de setmebre de 2006, i que permetrà ATLL distribuir per Barcelona la barreja d'aigua del Llobregat i de la desaladora del Prat connectant-la amb l'aigua del Ter en una mena de macrointerconnexió de conques a l'alçada de la capital del principat, servirà per a que els costos de l'aigua desalada siguin sufragats per totes i tots els usuaris de l'area metropolitana subministrats per aquesta empresa pública.

La conducció sota la serra de Collserola, que es realitzarà amb tuneladores de 6m de diàmetre, tindrà un diàmetre de 1,8m i una longitud de 14,96 km, 2,9 dels quals en rasa i 12,03 en tunel. Al seu costat tindrà prou espai per permetre el pas de vehicles de manteniment, i podrà transportat un cabal de 2m3/s en primera fase i 3,6m3/s en segona. També té projectades tres galeries de servei una d'elles, la situada en el terme municipal de Sant Joan Despí, dins el Parc de Collserola. Cal tenir present que aquest espai va ser proposat dins la xarxa Natura 2000 com a zona LIC per resolució del Govern de la Generalitat de data 5 de setembre de 2006. Segons la normativa vigent, doncs, hauria de seguir la tramitació d'avaluació d'impacte ambiental ja que pot afectar la integritat d'un espai natural, d'acord amb la normativa catalana d'espais naturals.

Critiquem, en aquest sentit, que en una obra d'aquesta magnitud i que afecta un espai protegit, ATLL hagi emprat el subterfugi de fer una comissió de seguiment, de la mateixa manera que si s'hagués fet estudi d'impacte ambiental, i això ho ven com la seva principal excusa per escapolir-se del procediment d'avaluació d'impacte ambiental i la participació ciutadana que comporta associada aquesta tramitació. A més, sent una obra cofinaçada per la Unió Europea en un 57% dels 200 milions d'euros en que està pressupostada, Ecologistes en Acció considera que l'administració catalana hauria d'haver estat encara més curosa pel que fa a la prevenció dels impactes ambientals d'una infraestructura d'aquesta magnitud

Lamentem que l'administració de la Generalitat permeti en les seves empreses públiques allò que exigeix a la resta d'empreses i ciutadania, el compliment de la legislació vigent en matèria de medi ambient en obres i infraestructures i esperem que corregeixi aquesta monumental errada en un projecte de la importància de l'abastament d'aigua a la gran conurbació de Barcelona , venut durant la crisi de la sequera com una de les solucions de l'aportació d'aigua a aquesta àrea.