COAG, Greenpeace, Amics de la Terra, Ecologistes en Acció i Plataforma Rural valoren positivament la crida per a millorar l'avaluació de riscos dels cultius transgènics, el reconeixement del dret a declarar zones lliures de transgènics i que Espanya haja hagut d'acceptar la investigació dels impactes socioeconòmics a pesar de la seua oposició inicial.

Agricultors i ecologistes consideren positiu el paquet de mesures aprovades pel Consell Europeu de Ministres de Medi Ambient dels 27 la setmana passada, en el qual s'emfatitza la necessitat de millorar les investigacions i els estudis sobre els perills per al medi ambient del cultiu o l'ús dels Organismes Modificats Genèticament (OMG) amb la participació de científics independents.

La Coordinadora d'Organitzacions d'Agricultors i Ramaders (COAG), Greenpeace, Amics de la Terra, Ecologistes en Acció i Plataforma Rural exigeixen a les autoritats comunitàries que se suspenguen totes les autoritzacions de nous transgènics a Europa fins que la Comissió Europea i l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA, en les seues sigles en anglés) no apliquen correctament aquestes noves mesures.

Ens satisfà la citació a l'AESA perquè millore i revise com més prompte millor l'avaluació de les repercussions a llarg termini dels cultius transgènics en el medi ambient. En particular, les conseqüències dels efectes sobre els organismes no diana, i els efectes en els hàbitats naturals. El text aprovat pel Consell de Medi Ambient considera també que cal estudiar les conseqüències sobre el medi ambient dels herbicides utilitzats en els cultius OMG tolerants als herbicides i que les plantes transgèniques que produeixen plaguicides (com el panís MG que es cultiva a Espanya) han de ser avaluades de manera coherent amb els procediments establits per a avaluar els productes fitosanitaris.

Així mateix, acollim amb satisfacció que es reconega a les regions i les comunitats locals el dret de crear zones lliures de transgènics, sobretot en els casos d»ecosistemes fràgils», per a protegir la biodiversitat o per a protegir els tipus agricultura que no utilitzen transgènics. En conseqüència, animem les comunitats autònomes i altres entitats locals a exercir aquest dret i a sol·licitar la seua declaració com a Zones Lliures de Transgènics (ZLT).

No obstant això, lamentem profundament que no es garantisca que les llavors estiguen lliures de contaminació transgènica, en renunciar els ministres a protegir les llavors convencionals i ecològiques quan accepten que s'establisca un llindar de contaminació accidental per transgènics en les llavors. Aquests límits mínims atempten contra la llibertat d'elecció dels agricultors i consumidors i posen en greu perill el futur de l'agricultura en general i de l'agricultura ecològica en particular.

A pesar de l'oposició d'Espanya, únic país de la Unió Europea que cultiva transgènics a gran escala, el Consell ha sol·licitat un informe amb les valoracions dels països membres sobre l'impacte socioeconòmic de l'alliberament i la posada en el mercat dels transgènics. Apel·lem a la responsabilitat del Govern espanyol en aquest tema, perquè estudie per fi de forma seriosa i independent aquests impactes del cultiu i comercialització de transgènics al nostre país.