L'assemblea d'Ecologistes en Acció de Catalunya, reunida el dia 18 de setembre passat, va acordar sumar-se a la convocatòria de Vaga General efectuada pels sindicats de classe per al proper 29 de setembre.

Per a Ecologistes en Acció la convocatòria està àmpliament justificada, perquè les mesures contra la crisis que s'aporten (rebaixa de les condicions laborals, ajudes a la banca, possible alça de l'edat de jubilació, etc.) signifiquen un injust transvasament de riquesa des de les classes més populars a les mes adinerades.

Però l'organització ecologista, desgraciadament, considera que això no és el més greu. El pitjor és que aquestes mesures no resolen els problemes que tenim. La crisis té com factor central tota una sèrie de deutes gegantins, tant públics com, sobre tot, privats. No és possible pagar el deute que existeix al món, doncs no existeix base natural que sostingui el pagament. A més, en una situació de crisis ambiental sense precedents, és un suïcidi seguir amb l'explotació dels recursos naturals del planeta per mantenir un creixement que intenti pagar aquests deutes.

Per tot plegat, Ecologistes en Acció crida a la vaga general, el 29 de setembre, com pas per canviar el sistema envers un basat en la satisfacció de les necessitats humanes en pau amb el planeta, i no un món cada vegada més injust i insostenible.

MÉS INFORMACIÓ:

Ecologistes en Acció de Catalunya s'ha sumat al manifest promogut i signat per més de 120 organitzacions socials catalanes per a recolzar la vaga i donar-li un caire no només laboral, sinó també social i ambiental. El manifest, presentat el dilluns 20 a les Cotxeres de Sants, suma els arguments d'un amplíssim espectre de la societat civil catalana en recolzament de la vaga. Entre els sectors signants es poden esmentar les organitzacions de veïns (CONFAVC), de consumidors (OCUC i UCC), de finances ètiques, contra l'especulació, en defensa dels serveis públics (educació, sanitat), els estudiants, les organitzacions de persones amb dependències, etc.

29-S. Vaga general de ciutadanes i ciutadans

Manifest promogut per entitats socials de Catalunya

En contra de les retallades socials i la reforma laboral. Per la recuperació del diàleg social. Les entitats sotasignades que formen part de la societat civil organitzada donen suport a la vaga general del 29 de setembre.

La resposta del Govern espanyol a la crisi econòmica i la reforma laboral, seguint els dictats dels organismes internacionals al servei del capital i les grans corporacions, és el símptoma d'una altra crisi més àmplia, que és cultural, ecològica i política, alhora que pretén negar l'autoritat i la capacitat regulatòria als governs i que vol sotmetre la vida quotidiana als codis de consum irresponsable, l'individualisme, la desigualtat i la renúncia a la solidaritat.
Les reformes que ens volen imposar no serviran per crear ocupació, augmentaran els contractes temporals, facilitaran i abaratiran l'acomiadament, reforçaran el poder dels empresaris per fixar unilateralment les condicions de treball, debilitaran la negociació col•lectiva i agreujaran la precarietat laboral. També suposen un retrocés de l'Estat del benestar i una reducció i una privatització dels serveis públics. A més, aquestes mesures incrementaran el risc d'exclusió social de sectors de la nostra societat, i, com a entitats compromeses amb aquesta societat, volem que no s'oblidin els drets de les persones més vulnerables d'arreu.

Amb aquestes mesures pot semblar que els governs no poden representar les seves ciutadanes i ciutadans ni poden defensar els seus interessos perquè estan sotmesos a les lleis de ferro dels mercats financers. Però això no és veritat. Els governs poden defensar-nos i tenen l'obligació de defensar-nos de l'escomesa dels especuladors, i nosaltres no podem acceptar, com a fet inevitable, el deteriorament de les nostres condicions de treball, de formació i de vida, que suposa també l'augment de les desigualtats socials i de gènere, ja que això significaria renunciar a la ciutadania, a la política i a allò que dóna veritable sentit a la democràcia.

Per això, la vaga del 29 de setembre ens involucra a tots i totes, les entitats socials i el moviment sindical:

  • És una crida a totes les ciutadanes i tots els ciutadans disposats a oposar-se a una Europa governada pels mercaders, sense espai per a la política i la funció redistributiva de la riquesa de l'Estat.
  • És un toc d'alerta a les persones que no estan disposades a assistir impàvidament a la retallada dels valors cívics, els drets socials i laborals, la privatització dels serveis públics (salut, educació, etc.) i a la degradació ambiental i climàtica. Es tracta de fer sentir la nostra veu en contra dels especuladors i els seus còmplices.
  • Es tracta d'aixecar la veu en contra dels que voldrien servir-se del nostre silenci per fer-nos pagar la crisi, generalitzar la precarietat i justificar el malbaratament de recursos i els seus negocis bruts i especulatius.

En aquest moment, la ciutadania catalana, l'espanyola i l'europea han de fer-se protagonistes i deixar clar el seu rebuig als orígens i a la gestió posterior de la crisi. Hem de recordar que l'Europa dels pobles hauria de construir-se des de la dimensió social i no pas des de l'econòmica, i que cal promoure els valors de la igualtat d'oportunitats per a totes i tots i la solidaritat. Els governants democràticament elegits haurien de donar comptes a aquests pobles i no pas al Fons Monetari Internacional.

Per això, la vaga del 29 de setembre és una imperiosa necessitat d'expressió democràtica a l'abast de la ciutadania. I és també per això que nosaltres, en tant que entitats cíviques, com a ciutadanes i ciutadans i treballadores i treballadors del nostre país, expressem el nostre suport i adhesió a la convocatòria del 29-S feta pel moviment sindical català.