Ecologistes en Acció considera una bona notícia l'anunci per part de la presidenta Cristina Fernández de Kirchner del seu projecte de nacionalització d'YPF, filial de Repsol, que n'era sòcia majoritaria.

Ecologistes en Acció ja va expressar en un comunicat emés la setmana passada que considerava un pas necessari, per a avançar cap a un era “post-petroli” més justa des del punt de vista social i mediambiental, la recuperació per part dels països del control i la gestió dels seus propis recursos energètics. Hi ha més possibilitats que un Govern, en un país amb una democràcia parlamentària, siga susceptible d'avançar cap al desmantellament d'empreses públiques contaminants gràcies a la pressió popular, que esperar que ho faça una corporació privada que només es regeix per la llei de màxim benefici.

Per a Ecologistes en Acció cal aclarir que Repsol no és una empresa “espanyola”. Repsol va deixar de ser una empresa espanyola després de la seua liberalització a finals dels noranta. D'aleshores ençà, Repsol és una empresa dels seus accionistes. Actualment és una de les majors petrolieres privades del món i els seus accionistes majoritaris són la Caixa (13%), Sacyr (constructora dedicada a macroinfraestructures, amb el 10%) i Pemex(Petróleos Mexicanos, amb el 9,5%).

Es tracta per tant d'una companyia transnacional, de capital totalment privat que cotitza en Borsa i els inversors de la qual són majoritàriament estrangers. És, a més, una de les empreses amb seu a Espanya que compta amb més presència en paradisos fiscals, on té 13 filials a través de les quals minimitza el pagament d'impostos, per la qual cosa la seua aportació a l'economia espanyola és qüestionable.

En conseqüència, defendre els interessos de Repsol per part de l'executiu espanyol no és defendre els interessos d'Espanya, significa en tot cas defendre els interessos dels seus accionistes privats que poden ser de qualsevol part del món. En aquest sentit, demanem al Govern espanyol que abandone la seua actitud colonialista davant d'aquest procés i que respecte la decisió de l'Estat argentí.

Com a col·lectiu ecologista, i sent plenament conscients que el Govern argentí no ha pres aquesta decisió per qüestions mediambientals, continuarem vigilants davant de les seues futures actuacions, en coherència amb la tasca de denúncia que realitzem en suport als col·lectius socials —comunitats indígenes com ara els maputxes, i fins i tot els treballadors mateixos de la companyia— que en últim terme són qui patien les conseqüències de l'avarícia dels inversors d'aquesta empresa, coneguda pel seu menyspreu a la natura i als drets humans en la major part dels països on opera.

Finalment, Ecologistes en Acció vol recordar que en el propi Estat espanyol els projectes de Repsol estan sent àmpliament qüestionats en diversos punts del país a causa del seu negre historial; n'és bona prova la denúncia social existent a Tarragona, on l'activitat de l'empresa ha provocat huit abocaments al Mediterrani en sis anys, o la massiva oposició popular que ha suscitat a Canàries l'aprovació d'un Decret que permetria a Repsol fer prospeccions petrolíferes, a 3500 metres de profunditat, enfront de les seues costes. Amb l'enfonsament en borsa de Repsol davant de la notícia del Govern argentí, és probable que la pressió en aquest conflicte s'agreuge.