Els incidents a les centrals nuclears espanyoles no cessen. Quan encara no s'han connectat Almaraz I i II i Trillo no ha arribat encara a recuperar la seua potència nominal, els dos reactors d'Ascó s'han sumat aquesta setmana al cúmul de problemes que pateix el sector nuclear espanyol. A causa d'una allau d'algues al riu Ebre, Ascó I i II s'han vist obligades a baixar la seua potència, per evitar així un possible col • lapse del sistema de refrigeració. Aquesta és la setena vegada que Ascó pateix problemes com a conseqüència d'una allau d'algues, un succés que malauradament el canvi climàtic agreujarà, la qual cosa incrementarà els problemes constants de les centrals nuclears espanyoles.

Aquest dimecres 20 de juny, els reactors nuclears d'Ascó I i Ascó II es van veure obligats a reduir la potència davant d'una allau d'algues al riu Ebre, que amenaçava de bloquejar el canal d'admissió de l'aigua de refrigeració de la central nuclear. Davant d'aquest nou incident d'una central nuclear espanyola (la setmana passada va ser Almaraz la que va patir un incendi), Endesa, empresa titular de la planta, va realitzar en coordinació amb la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, un gran desembassament d'aigua per diluir les algues i tractar de solucionar el problema.

Resulta com a mínim qüestionable que justament en la setmana en què s'inicia l'estiu, en un any tan sec com el de 2012, es duga a terme un desembassament d'aigua de tal magnitud per afavorir els interessos d'una central nuclear, que ja són de per si els majors consumidors individuals d'aigua de tot l'Estat espanyol. És més qüestionable encara, si tenim en compte que l'únic objecte d'aquesta actuació era salvaguardar els beneficis econòmics d'una empresa privada, ja que el subministrament elèctric no estava en perill. La setmana passada, per exemple, quatre reactors nuclears espanyols (Almaraz I i II, Trillo i Vandellòs I) es van veure obligats a reduir la potència, disminuint així en més d'un 50% la potència nuclear a tot l'Estat sense que el sistema elèctric espanyol es ressentís gens ni mica.

També resulta lamentable que per a aquests casos, en què estan en joc els beneficis econòmics de les elèctriques, no es dubte i s'actue precipitadament, permetent desembassaments de gran magnitud. Uns desembassaments que malauradament s'impedeixen en altres ocasions, com ara per al manteniment del cabal ecològic dels rius, amb fins i tot trams fluvials completament secs, com ha passat reiteradament en els últims anys al Xúquer. Mentre aquest riu llangueix per culpa de la falta d'aigua, la central nuclear de Cofrents evapora 21 hectòmetres cúbics (10.500 piscines olímpiques) anuals d'aigua d'òptima qualitat en el curs alt del Xúquer.

El problema de l'allau d'algues que ha patit aquesta setmana Ascó no és nou. La nuclear catalana ja va patir davallades de potència per successos d'aquest tipus en 1990, 2002, 2005 i, més recentment, a l'agost i el novembre de 2010 i el juliol de l'any passat. A més, Ascó no és un cas aïllat, ja que s'han produït incidents similars en altres reactors de tot el món. Fins i tot en centrals nuclears que obtenen l'aigua de refrigeració del mar. En aquestos casos, els problemes estan provocats per les meduses en lloc de les algues. Al juliol de 2011, per exemple, els dos reactors escocesos de Torness van haver d'aturar-se per culpa d'una “explosió” de meduses.

Davant de l'augment de la temperatura de l'aigua dels rius i els mars, provocada pel canvi climàtic, i el de la contaminació orgànica, aquestes “explosions” d'algues i meduses incrementaran la seua freqüència i intensitat, especialment a l'estiu, posant a prova la seguretat de les obsoletes centrals nuclears espanyoles. Unes centrals que veuran en perill el seu sistema de refrigeració no només per aquestes “explosions naturals”, sinó també pel propi augment de la temperatura de l'aigua dels rius, que fins i tot pot fer inviable els sistemes de refrigeració, comprometent així el funcionament de les nuclears i la seguretat de tots els ciutadans i del medi ambient.

Per tot això, des de la Coordinadora Estatal Anti Nuclear (CEAN), en la qual participa Ecologistes en Acció, exigim al Govern de Mariano Rajoy que rectifique la seua política energètica i aposte per les energies renovables, que entre altres avantatges no pateixen problemes de refrigeració com sí que els pateixen les centrals nuclears. Una raó més perquè l'Estat espanyol programe ja el tancament de totes les centrals nuclears i la transició a un sistema energètic basat en l'estalvi, l'eficiència energètica i l'ús de les energies renovables.