Ecologistes en Acció rebutja rotundament la modificació de la Llei de Costes aprovada en el Consell de Ministres d'avui. La llei redueix perillosament la protecció del litoral existent fins ara, afavoreix la privatització i l'especulació urbanística incontrolada en bona part de la costa i estableix infinitat d'excepcions sense justificació. Es tracta d'una llei aprovada sense la necessària participació social, feta a la mesura d'interessos particulars, que oblida el canvi climàtic i el seu efecte sobre la costa.

L'augment de la concessió d'ocupació del Domini Públic Marítim Terrestre (DPMT) a 75 anys suposa tenir en propietat una zona pública per a tota la vida, obrint pas a l'especulació. Els interessos privats es posen per davant dels públics, dels de tota la ciutadania.

A més, Ecologistes en Acció critica que s'excloguin del DPMT un total d'11 zones associades a la costa sense cap criteri científic ni justificació tècnica. És una mesura que abunda en la privatització del litoral i en la seva desprotecció.

La reducció de la servitud de 100 a 20 metres en llocs com les ries és una mesura totalment allunyada de la veritable dinàmica d'aquests ecosistemes i a la previsible pujada del nivell del mar derivada del canvi climàtic. Ignorar aquesta realitat implicarà grans perjudicis socials i econòmics a les poblacions associades a les costes i a les ries.

Ecologistes en Acció subratlla que la reforma aprovada no porta solucions, sinó que genera nous problemes pel canvi de rumb que suposa pel que fa a l'anterior llei. Tampoc incrementarà la seguretat jurídica, malgrat el que argumenta el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient. La gran quantitat d'excepcions, casuístiques infinites i desigualtats de tractament que recull tindrà l'efecte contrari: la incertesa jurídica.

Si el contingut de la reforma és censurable, també ho és la manera en el qual s'ha dut a terme la seva aprovació, sense la necessària participació social. Des del Ministeri de Medi ambient es va adquirir fa poques setmanes el compromís verbal de debatre la reforma amb organitzacions ecologistes i donar espai per recollir les seves al·legacions. Aquesta promesa ha estat incomplida amb la inesperada aprovació d'avui en el Consell de Ministres.

Ecologistes en Acció tem que el Ministeri de Medi ambient pretengui desmantellar la legislació ambiental. El primer pas és la modificació de la Llei de Costes de 1988, privant a la societat d'un ús públic de la costa i de la protecció de la mateixa.