Quan és a punt de complir-se el desè aniversari de l'enfonsament del Prestige i d'iniciar-se el macrojuicio per la catàstrofe, Ecologistes en Acció critica l'absència dels principals responsables en el procés i la falta de mesures per evitar que un desastre similar torni a repetir-se. L'organització llança una campanya amb motiu de l'aniversari i homenatja a voluntàries i voluntaris.

“És evident que en la banqueta manca gent”, va assegurar Jaime Doreste, membre de l'àrea jurídica de l'organització, en la roda de premsa celebrada avui. Doreste va subratllar el fet que l'únic representant de l'administració pública imputat sigui l'ex-director general de la Marina Mercant, José Luis López Sors. “Es podria haver estat molt més ambiciós en les acusacions”, va apuntar l'advocat, “és evident que l'actuació de López Sors no va ser unilateral, que la cadena de decisions va arribar a responsables polítics més alts”.

En el procés, que comença dimarts que ve, tampoc s'enjudiciarà a la societat de classificació, ABS, que va certificar que el Prestige era apte per navegar, tal com va recordar Doreste. L'absència de molts dels responsables i la lentitud amb la qual ha actuat la justícia espanyola contrasta, segons l'advocat, amb el judici de l'Erika a França, en el qual van ser condemnats la petroliera, l'armador i la clasificadora.

“Llavors vam cridar que mai més, ara ens preguntem quan es prendran mesures per evitar realment que això torni a ocórrer”, va assegurar per la seva banda Theo Oberhuber. “Ara que tenim al govern a dos dels implicats en el desastre, el president Rajoy i el ministre Cañete, el mínim que reclamem és que es prenguin cartes en l'assumpte”, va assegurar el coordinador de campanyes d'Ecologistes en Acció.

Deu anys després segueixen usant-se banderes de conveniència i vaixells monocasc, es desconeixen les conseqüències ambientals de l'abocament o les afeccions a la salut i, sobretot, continua la dependència del petroli. Són lliçons no apreses, tal com es recull en un document elaborat per l'organització.

Al llarg del proper mes, des de l'inici del judici a l'aniversari del desastre, Ecologistes en Acció, organitzarà diverses activitats en la costa cantàbrica i també a Madrid. Una pàgina de Facebook, anomenada “Jo vaig netejar chapapote”, s'ha llançat ja per reunir a aquelles persones que voluntàriament van ajudar en les labors de neteja. “Volem recordar aquesta ona de solidaritat, la responsabilitat de la ciutadania davant la mala gestió política”, va assegurar Nerea Ramírez, coordinadora d'Ecologistes en Acció. “La indignació que ens va moure llavors a enfundar-nos els monos blancs és la mateixa que avui ens porta a sortir amb pancartes al carrer en protesta per l'actuació de la classe política”, va apuntar Ramírez.