Al voltant del 80 per cent dels permisos a l'Estat espanyol es troba sobre aqüífers.

La fracturació hidràulica, tècnica d'extracció de gasos no convencionals del subsòl, amenaça els aqüífers d'una gran part de l'Estat espanyol. Vora del 80 per cent dels permisos es localitzen sobre aqüífers coneguts, molts dels quals són especialment sensibles a la contaminació. Així ho demostra Ecologistes en Acció en una investigació presentada en la vespra d'una votació del Parlament Europeu sobre aquesta tècnica.

PDF - 800.5 kB
Efectos de la fractura hidráulica sobre el agua

En els últims mesos, tant els governs autonòmics com el central han concedit nombrosos permisos d'investigació per a la fracturació hidràulica en diferents llocs de l'Estat. La fracturació hidràulica, o fracking, consisteix en la utilització d'aigua a pressió mesclada amb productes químics, que s'introdueix en el subsòl, a fi de fracturar els estrats rocosos profunds i així alliberar els gasos en el seu interior. Aquesta tècnica comporta riscos seriosos per a la salut i el medi ambient, entre els quals es troba la contaminació de les aigües dels aqüífers, a causa dels productes químics altament contaminants que s'utilitzen.

En l'informe elaborat per Ecologistes en Acció s'ha comprovat que al voltant del 80% dels permisos d'investigació sol·licitats o concedits es localitzen sobre aqüífers coneguts. A més, més de la meitat dels aqüífers afectats són de tipus calcari o carbonatat, que resulten especialment sensibles a la contaminació pels productes químics que conté el fluid utilitzat en el fracking.

Actualment més del 30% de la població espanyola (14 milions de persones) s'abasteix d'aqüífers. Es dóna la circumstància que hi ha nombrosos municipis en les zones on es pretén dur a terme l'extracció de gas mitjançant fracking que s'abasteixen directament de l'aigua dels aqüífers que podrien veure's contaminats de manera irreversible per la utilització d'aquesta tècnica, la qual cosa suposa un risc greu per a la salut de les persones.

A més, alguns permisos d'investigació afecten directament paratges de gran interés natural, com per exemple les llacunes de Ruidera, a Ciudad Real, o les Merindades a Burgos, amb el consegüent dany ambiental als ecosistemes aquàtics.

Per tot això, Ecologistes en Acció ha remés l'informe elaborat als ministres d'Indústria i Medi Ambient, als presidents de les Confederacions Hidrogràfiques, als governs regionals i a tots els grups parlamentaris del Congrés dels Diputats. L'organització sol·licita que es deroguen tots els permisos d'investigació concedits que se situen sobre aqüífers i que no s'autoritzen nous permisos en aquestes zones, atés el risc greu que suposa per a la salut i per a la preservació del medi natural.

L'informe es fa públic un dia abans que el Parlament Europeu sotmeta a votació dos informes clau, però contradictoris. El primer dels informes ha estat aprovat en la Comissió de Medi Ambient del Parlament i es fa ressò dels preocupants impactes ambientals, climàtics i per a la salut que comporta la tècnica de la fracturació hidràulica. El segon, clarament influït pel potent lobby industrial, ha estat aprovat en la Comissió d'Indústria i Energia i frivolitza sobre els impactes, magnifica els beneficis econòmics que aquesta activitat portaria i presenta enganyosament el gas d'esquist com una font d'energia neta. Ecologistes en Acció ha demanat als eurodiputats espanyols el seu suport al primer i el seu rebuig al segon. Per damunt de tot, l'organització ecologista ha sol·licitat als eurodiputats una moratòria a nivell europeu per a aquesta activitat.