La Plataforma Salvem el Tren, de la qual forma part La Carrasca-Ecologistes en Acció d'Alcoi, va presentar el dissabte passat en la Subdelegació del Govern a València 16.313 firmes demanant la millora de la línia Alcoi-Xàtiva-València. Una comitiva de la plataforma viatjà amb el tren, vestida d'època, per a denunciar que, 110 anys després del primer viatge regular de València a Alcoi, la durada del trajecte és pràcticament la mateixa.

Una comitiva de les plataformes «Salvem el Tren» de l'Alcoià-Comtat i de la Vall d'Albaida va viatjar el passat dissabte 23 de febrer a València per a presentar les 16.313 firmes que s'han arreplegat en defensa del manteniment i la millora de la línia ferroviària Alcoi-Xàtiva-València.

Les persones integrants de la comitiva anaven vestides a l'estil dels primers anys del segle XX, que és quan van començar els trajectes regulars del tren entre Alcoi i València. Destacaven així, que encara que han transcorregut ja més de cent anys, la durada del trajecte és pràcticament la mateixa: si en 1904 es tardava 2 hores i 30 minuts en fer el recorregut entre les dues poblacions, actualment, en la majoria dels horaris es tarda més de 2 hores (i fins i tot en algun s'arriba a les 2 hores i 19 minuts).

Aquesta situació és conseqüència de la política de transport i infraestructures de les últimes dècades, que ha destinat inversions ingents a la construcció i millora de noves infraestructures d'alta velocitat (sobretot autovies i, més recentment, AVE), en detriment del ferrocarril convencional, que ha quedat desatés. La política d'abandonament del tren convencional s'aprecia de forma molt clara en el transport ferroviari de mercaderies, que any rere any perd quota de mercat.

Les firmes, arreplegades en els pobles que travessa la línia ferroviària, amb la participació activa de nombrosos sectors socials, s'han presentat en el registre de la Subdelegació del Govern de València, acompanyades d'un manifest dirigit tant a la ministra de Foment, com a la consellera d'Infraestructures.

L'arribada del tren a València ha estat seguida per nombrosos mitjans de comunicació, incloses algunes televisions. A l'estació de València també s'ha concentrat un grup de ciclistes de «València en Bici» per a donar suport a les reivindicacions de Salvem el Tren, ja que el tren i la bicicleta són dos mitjans ecològics i complementaris.

Després d'anys de promeses incomplides, «Salvem el Tren» reclama un servei ferroviari digne, per a la qual cosa exigeix l'aprovació d'un pla de millora de la línia València-Xàtiva-Alcoi, un calendari concret d'actuacions i la dotació de les partides pressupostàries necessàries.

Àlbum de fotografies de la comitiva centenària

Manifest dirigit a la ministra de Foment i a la consellera d'Infraestructures

Els pobles i ciutats de la Vall d'Albaida, el Comtat i l'Alcoià que compartim la línia ferròviària Alcoi-Xàtiva-València ens hem unit per a reclamar, una vegada més, el manteniment i la millora d'aquest mitjà de transport bàsic i imprescindible per a mantenir vives les nostres comarques.

En aquesta campanya en defensa del nostre tren hem participat tots els sectors socials (estudiants, comerciants, sindicats, associacions veïnals, partits, organitzacions empresarials, ecologistes, excursionistes, persones amb diversitat funcional…), ja que necessitem aquesta línia ferroviària i sabem que és vital per al nostre futur.

Els governs central i autonòmic van reconéixer formalment aquesta necessitat quan, en juliol de 2009, van firmar un protocol de col·laboració per a promoure la transferència i la modernització de la línia Xàtiva-Alcoi: «esta línia és utilitzada per trànsit de caràcter regional i constituïx un element bàsic de comunicació de les comarques centrals de la Comunitat Valenciana, i atén les necessitats de transport d'Alcoi, Ontinyent, Albaida, Cocentaina i altres nuclis importants de la Vall d'Albaida, el Comtat i l'Alcoià.» Inexplicablement, no obstant això, les actuacions necessàries per a condicionar de manera integral la línia no s'han dut a terme encara.

Un tren en bones condicions és el millor mitjà de transport: molt segur, còmode, accessible, respectuós amb les terres que travessa, econòmic i net. Ningú posa en dubte els seus avantatges ecològics (menor contaminació atmosfèrica i acústica; menor ocupació del terreny i impacte paisatgístic molt inferior). Els avantatges econòmics també són molt evidents (major eficiència energètica i menor preu per unitat de transport, la qual cosa redueix la dependència del petroli). Però el gran avantatge del ferrocarril està en el seu aspecte social: és molt més accessible que el transport privat per carretera o que l'avió, té una sinistralitat molt baixa en relació amb la carretera i contribueix a la vertebració i l'equilibri territorial.

Lamentablement, els successius governs —autonòmics i centrals— han permés, amb la seua falta d'inversions de manteniment i millora, que la línia Alcoi-Xàtiva-València es deteriore progressivament i perda molts usuaris potencials a causa del mal servei que ofereix: escassos horaris (i, sovint, no massa adequats), necessitat de fer transbordament a Xàtiva, molt baixa velocitat, etc. A més, a pesar de la demanda dels industrials, aquesta línia no presta servei de mercaderies des de 1989.

És ben il·lustratiu comparar el temps de viatge quan van començar a fer-se els trajectes regulars entre Alcoi i València i el que es tarda ara: si en l'any 1904 es tardava 2 hores i 30 minuts en fer el recorregut entre les dues poblacions, actualment, més de 100 anys després, en la majoria dels horaris es tarda més de 2 hores (i fins i tot en algun s'arriba a les 2 hores i 19 minuts). No és d'estranyar aquesta baixa velocitat, ja que en alguns punts els automotors circulen a només 20 km/h.

Aquesta situació és la conseqüència de la política de transport i infraestructures de les últimes dècades, que ha destinat inversions ingents a la construcció i millora de noves infraestructures d'alta velocitat (sobretot autovies i, més recentment, AVE), en detriment del ferrocarril convencional, que ha quedat desatés.

La política d'abandonament del tren convencional s'aprecia de forma molt clara en el transport ferroviari de mercaderies, que any rere any perd quota de mercat (la proporció de mercaderies que es mouen per ferrocarril a l'Estat espanyol en comparació amb altres països del nostre entorn, com ara Alemanya, Itàlia, França o el Regne Unit, és molt baixa).

Com a conseqüència d'aquesta inadequada distribució dels pressupostos de transport, s'està desaprofitant el potencial de transport del tren i s'estan perdent oportunitats de guanyar viatgers i càrrega.

En aquestes circumstàncies, ens semblaria inadmissible que s'arribara a qüestionar la línia Alcoi-Xàtiva-València per la seua baixa rendibilitat econòmica, sobretot si tenim en compte que els organismes que han permés la seua decadència són en gran part responsables de la dilapidació de cabals públics en una llarga llista de grans infraestructures considerades inicialment «imprescindibles» i que posteriorment no han tingut una demanda ni remotament raonable, o que fins i tot han acabat clausurant-se. Potser convé recordar en aquest punt que cap dels corredors espanyols d'AVE compleix la ràtio necessària (entre 6,5 i 8 milions de passatgers a l'any) per a poder cobrir els costos operacionals.

El cost de la renovació de la línia Alcoi-Xàtiva es va calcular que era de 65 milions d'euros, una xifra ridícula si es compara amb els més de 40.000 milions d'euros de cost de les línies d'AVE ja executades o en construcció (que, per cert, canalitzen només l'1% de la mobilitat de passatgers i no són aptes per a mercaderies). O un exemple més concret: 65 milions d'euros és menys del que costarà la construcció de 2 km de la línia d'alta velocitat Terol-Sagunt (o menys del que costarà mantenir-la durant 4 anys).

Els estudis realitzats fins el moment han acreditat que, si es reformara la línia —amb la consegüent reducció del temps de viatge—, s'incrementaria notablement la quantitat d'usuaris actuals fins arribar als 300.000 anuals.

Però mentrestant, el pla de «racionalització» dels serveis de transport ferroviari de viatgers de mitjana distància aprovat pel Ministeri de Foment continua amenaçant la supervivència del nostre tren. La inclusió de la línia València-Xàtiva-Alcoi en la llista de serveis subjectes a Obligació de Servei Públic (OSP) no garanteix el seu manteniment i obri la porta a la seua substitució per un servei d'autobús entre Xàtiva i Alcoi.

Els autobusos, sota cap concepte, poden equiparar-se als trens. Ni per capacitat, ni per accessibilitat, ni per comoditat, ni per prestacions. La substitució del nostre tren per autobusos suposaria un deteriorament inacceptable del servei públic que marginaria i perjudicaria sobre manera les nostres comarques en conjunt i, molt especialment, els sectors més vulnerables.

Necessitem un tren modern, còmode, assequible i polivalent.

Necessitem un ferrocarril segur i de qualitat.

Necessitem un ferrocarril que absorbisca trànsit de viatgers i de mercaderies de la carretera, que cohesione el nostre territori i que contribuïsca a reduir el balafiament energètic i la contaminació.

Per això, demanem que l'administració central i l'autonòmica treballen de forma conjunta i coordinada per garantir un servei ferroviari digne. Després de tants anys de promeses incomplides i de dilacions, exigim que s'aprove un pla específic per a la millora i la modernització de la línia València-Xàtiva-Alcoi, que es fixe un calendari d'actuacions i que s'habiliten les partides pressupostàries necessàries.

23 de febrer de 2013

Plataformes «Salvem el Tren» de l'Alcoià-el Comtat i de la Vall d'Albaida