Ara que les negociacions sobre la reforma de la Política Pesquera Comú (PPC) entren en la seva fase final i decisiva, 218 organitzacions civils insten al Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient a que accepti l'evidència i recolzi la fi de la sobrepesca i l'acceleració de la restauració de les poblacions de peixos.

PDF - 67.9 kB
Carta al Ministro de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente

“217 organitzacions civils han recordat als ministres de pesca que acabar amb la sobrepesca és una obligació legal per a la UE i que té implicacions socials, econòmiques i ambientals”. Segons va declarar Miquel Ortega, coordinador polític d'OCEAN2012 “Fem una crida als ministres de pesca de la UE a seguir l'exemple d'Austràlia, Nova Zelanda i Estats Units i aprovar una política que permetrà la recuperació de les poblacions de peixos fins a nivells sostenibles, sense perdre més temps”.

El 6 de febrer, el Parlament Europeu va votar amb una aclaparant majoria posar fi a la sobrepesca l'any 2015 i restaurar les reserves de peixos abans de 2020. Però els ministres en el Consell de Pesca han rebutjat aquests objectius. Han acordat solament acabar amb la sobrepesca al 2020 i no han establert objectius per restaurar les poblacions de peixos.

Mentre negocien el disseny de la nova política de pesca, el Consell de Ministres i el Parlament Europeu tenen l'oportunitat de posar fi a 30 anys de mala gestió pesquera:

  1. Actualment, el 47% de les poblacions avaluades en l'Atlàntic i el 80% del Mediterrani estan sobreexplotades, així com 5 de cada 7 poblacions en el Mar Bàltic.
  2. Si els Estats membres de la UE depenguessin solament del peix capturat en les seves aigües, aquest any es quedarien sense peix el 6 de juliol.
  3. La sobrepesca de les poblacions de la UE està malbaratant més de 3 mil milions d'Euros cada any en valor potencial de desembarcaments, el que equivaldria a generar més de 100.000 llocs de treball.

“Instem als ministres de pesca de la UE que assegurin que la nova Política Pesquera Comú sigui una eina de gestió pesquera adequada, per assegurar una font estable de peix salvatge per al mercat europeu i per oferir un futur viable i sostenible a les comunitats depenents de la pesca de la Unió”, declara Lydia Chaparro, responsable de pesca d'Ecologistes en Acció.


Agriculture and Fisheries Council © European Union