Pescadors de Badalona, ecologistes i societat civil s’uneixen per netejar i conscienciar sobre les problemàtiques ambientals del nostre litoral.
Ecologistes en Acció de Catalunya ha organitzat, en col·laboració amb el Club de Submarinisme SASBA i la confraria de pescadors de Badalona, una jornada de neteja i de conscienciació ciutadana, en la que han arribat a recollir en un petit tros de platja desenes de bosses plenes de residus sòlids.

Coincidint amb la campanya internacional “Clean Up the Med” liderada per l’organització italiana Legambiente, ecologistes i pescadors artesanals s’han unit per netejar un tram de platja al sud de Badalona, concretament el tros de litoral situat entre el port i la desembocadura del Besos, amb la intenció de recollir les deixalles presents a la nostra costa, i a la vegada, dur a terme una tasca de sensibilització sobre la contaminació per residus a la mar i promoure la participació ciutadana en la neteja i cura del medi ambient.

En aquesta activitat -que ha tingut lloc durant aquest últims dies en nombroses localitats diferents de la conca mediterrània-, mentre un grup d’activistes netejava la platja, un altre ha fet una neteja submarina i els pescadors, al seu torn, han portat part de les deixalles que van recollir el divendres passat amb les seves xarxes.

De totes les bosses recollides, Ecologistes en Acció estima que al voltant del 90 % dels residus sòlids recollits a la platja corresponien a plàstics, la gran majoria envasos. La resta de residus han estat majoritàriament ampolles de vidre, bolquers, sabates i multitud d’altres objectes. Els residus recollits pel grup de neteja submarina en canvi, s’ha composat majoritàriament de fils de pescar, hams, ploms, tovalloles higièniques i altres objectes com una cadira, botes, roba, etc. Per la seva banda, els residus recollits per les xarxes dels pescadors de Badalona han estat formats, gairebé al 100%, per tovalloles higièniques d’un sol ús.

Un cop feta la neteja, s’han instal·lat la cinquantena de bosses recollides i al passeig marítim de Badalona, on amb l’ajuda de científics experts en residus han analitzat el contingut de les bosses, han parlat dels efectes contaminants d’alguns d’aquests residus sobre el medi ambient, i conseqüentment dels efectes que poden tindre sobre la nostra pròpia salut. Ecologistes en Acció per la seva banda ha volgut recalcar la necessitat d’un canvi de model de consum i d’hàbits, doncs el plàstic és un material sintètic no biodegradable i tot i que a nivell global només un 10% dels residus sòlids produïts són de plàstic, el 80% dels residus que s’acumulen a la terra, la costa o a l’oceà són plàstics. Lydia Chaparro, membre d’Ecologistes en Acció ha insistit en que “tots hem de pressionar per a canviar el model de consum i producció actual, els envasos de plàstic d’un sol ús i que passen per les nostres mans només uns pocs minuts, són de fet envasos que poden trigar més de 400 anys en degradar-se. Apostem pel sistema de dipòsit i retorn d’envasos i per la reducció dràstica”.

En Jordi Gasull, Patró Major de la confraria de Badalona, declara que “els pescadors d’aquesta zona no podem continuar així, quan sortim a pescar després d’un dia de pluja només recollim tovalloles humides -les que són d’un sol ús i suposadament biodegradables-, les xarxes es malmeten i en molts casos ja no les podem fer servir més. La nostra activitat està molt afectada per aquest tipus de contaminació, la depuradora de Badalona sens dubte no té prou capacitat i quan plou el seu funcionament és deficient”. En Ramón Costa, pescador artesanal de Badalona, considera que “el canvi d’hàbits ha de venir de la mà de la conscienciació ciutadana, l’educació ambiental de les noves generacions és essencial”.

Pescadores de Badalona, ecologistas y sociedad civil se unen para limpiar y concienciar sobre las problemáticas ambientales de nuestro litoral
Ecologistas en Acción de Cataluña ha organizado, en colaboración con el Club de Submarinismo SASBA y la cofradía de pescadores de Badalona, una jornada de limpieza y de concienciación ciudadana, en la que han llegado a recoger en un pequeño trozo de playa decenas de bolsas llenas de residuos sólidos.

Coincidiendo con la campaña internacional “Clean Up the Med” liderada por la organización italiana Legambiente, ecologistas y pescadores artesanales se han unido para limpiar un tramo de playa al sur de Badalona, concretamente el trozo de litoral situado entre el puerto y la desembocadura del Besos, con la intención de recoger los desechos presentes en nuestra costa, y a la vez, llevar a cabo una tarea de sensibilización sobre la contaminación por residuos en la mar y promover la participación ciudadana en la limpieza y el cuidado del medio ambiente.

En esta actividad -que ha tenido lugar durante estos últimos días en numerosas localidades diferentes de la cuenca mediterránea-, mientras un grupo de activistas limpiaba la playa, otro ha hecho una limpieza submarina y los pescadores, a su vez, han traído parte de los desechos que recogieron el pasado viernes con sus redes.

De todas las bolsas recogidas, Ecologistas en Acción estima que alrededor del 90 % de los residuos sólidos recogidos a la playa correspondían a plásticos, la gran mayoría envases. El resto de residuos han sido mayoritariamente botellas de vidrio, pañales, zapatos y multitud otros objetos. Los residuos recogidos por el grupo de limpieza submarina en cambio, se han compuesto mayoritariamente de hilos de pescar, anzuelos, plomos, toallas higiénicas desechables y otros objetos como una silla, botas, ropa, etc. Por su parte, los residuos recogidos por las redes de los pescadores de Badalona han sido formados, casi al 100%, por toallas higiénicas desechables.

Una vez hecha la limpieza, se han instalado la cincuentena de bolsas recogidas y en el paseo marítimo de Badalona, donde con la ayuda de científicos expertos en residuos han analizado el contenido de las bolsas, han hablado de los efectos contaminantes de algunos de estos residuos sobre el medio ambiente, y consecuentemente de los efectos que pueden tener sobre nuestra propia salud. Ecologistas en Acción por su parte ha querido recalcar la necesidad de un cambio de modelo de consumo y de hábitos, pues el plástico es un material sintético no biodegradable y a pesar de que a nivel global sólo un 10% de los residuos sólidos producidos son de plástico, el 80% de los residuos que se acumulan en la tierra, la costa o al océano son plásticos. Lydia Chaparro, miembro de Ecologistas en Acción ha insistido en que “todos tenemos que presionar para cambiar el modelo de consumo y producción actual, los envases de plástico desechable y que pasan por nuestras manos sólo unos pocos minutos, son de hecho envases que pueden tardar más de 400 años al degradarse. Apostamos por el sistema de depósito y retorno de envases y por la reducción drástica de estos”.

Jordi Gasull, Patrón Mayor de la cofradía de Badalona, declara que “los pescadores de esta zona no podemos continuar así, cuando salimos a pescar después de un día de lluvia sólo recogemos toallas húmedas -que son desechable y supuestamente biodegradables-, las redes se malogran y en muchos casos ya no las podemos usar más. Nuestra actividad está muy afectada por este tipo de contaminación, la depuradora de Badalona sin duda no tiene suficiente capacidad y cuando llueve su funcionamiento es deficiente”. Ramón Costa, pescador artesanal de Badalona, considera que “el cambio de hábitos tiene que venir de la mano de la concienciación ciudadana, la educación ambiental de las nuevas generaciones es esencial”.