Segons els alcaldes d'Ascó i Vandellòs, la seguretat a les centrals nuclears catalanes no és suficient. Així es desprèn de la compareixença que han fet avui al Parlament de Catalunya.

Els alcaldes han reclamat avui que l'impost sobre l'energia nuclear que es proposa al Parlament per la seva aprovació reverteixi també en millorar la seguretat d'aquestes instal·lacions la qual cosa significa admetre que no són prou segures, com a Ecologistes en Acció ve denunciant per les nombroses incidències que acumulen des de fa anys. Pels ecologistes la seguretat a les Centrals nuclears és a càrrec de l'empresa que fa l'explotació que és qui s'emporta els beneficis econòmics i l'impost que es vol aprovar és la resposta que l'administració dóna a la ciutadania pels greus perjudicis de contaminació i perillositat d'aquesta activitat i que ha de revertir en polítiques socioambientals. Pels ecologistes, que volen el tancament de les nuclears, aquesta mesura no és la resposta però significa el reconeixement dels problemes de l'indústria nuclear. Gravar a l'activitat empresarial per què els diners tornin a l'empresa per sufragar els costos de seguretat als que estan obligats és, si més no, una burla a la societat.

Les zones nuclears a Catalunya, sobretot la d'Ascó a la Ribera d'Ebre amb una pèrdua de població constant, necessiten un pla de diversificació econòmica lligat necessàriament a un calendari de tancament de les C.N. No té cap sentit amb les urgències econòmiques actuals, invertir en una activitat econòmica fracassada i que posa en joc el futur i seguretat de les poblacions quan s'està plantejant de forma absolutament irresponsablement allargar la vida de les CN durant 60 anys. Farien bé els alcaldes en invertir els diners que actualment es gasten en despeses inútils i propagandístiques, amb polítiques econòmiques que repercuteixin directament en la ciutadania de les seves poblacions.