La plataforma Petroli No, Columbretes Netes, en la qual participa Ecologistes en Acció, ha dut a terme una acció reivindicativa a les illes Columbretes amb la finalitat d'alertar sobre el risc que suposen els projectes petroliers que s'estan autoritzanta arreu l'estat espanyol.

Pel que fa al projecte que Cairn Energy, de connivència amb el govern del PP i molt especialment amb el ministre d'Indústria J.M. Soria, pretén dur a terme en el golf de València, la Plataforma Petroli No, Columbretes Netes alerta sobre el risc de perdre un dels ecosistemes més valuosos de la Mediterrània Occidental. Aquest projecte afectaria tant a les nostres costes com a la Reserva Natural i Marina de les illes Columbretes, petit arxipèlag de la costa castellonenca que atresora una infinitat d'espècies endèmiques, protegides i en perill d'extinció.

Per açò, la plataforma pretenia realitzar una cadena humana portant banderoles per un camí asfaltat que recorre part de l'Illa Grossa. Davant la negativa de la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi ambient de la Generalitat Valenciana a concedir el permís sol•licitat per a dur a terme l'acció, la plataforma va decidir anar a les illes i adaptar-se a les condicions que la pròpia conselleria imposa a tots els grups culturals que visiten les illes. La sorpresa ha sigut majúscula quan en arribar a les illes hem vist com una llanxa patrullera de la guàrdia civil ens estava esperant en el port i al voltant de 8 policies autonòmics romanien apostats en diversos punts de l'illa.

El desembarcament ha sigut tediós puix que no han permès que en cap moment hi haja més de 20 persones alhora sobre l'Illa , malgrat que hi havia 2 guies disponibles la qual cosa permetia que hi haguera fins a 40 persones alhora, que és l'habitual en condicions normals.

La policia autonòmica ha tingut controlats als visitants en tot moment gravant i fotografiant al tots i totes nosaltres quan, recordem, disposàvem de tots els permisos pertinents i tractàvem de realitzar una activitat habitual i fins i tot quotidiana a les illes.

El més greu, però, és que la policia autonòmica, per a desplaçar-se fins a les illes, ha utilitzat un helicòpter que en dos viatges des de la costa, ha portat fins a les illes als agents desplaçats en un dispositiu repressiu més dels que ja ens té acostumat el govern.

A l'enorme despesa que suposa aquest dispositiu del tot innecessari (a les illes s'havien desplaçat famílies senceres, amb menors i gent d'avançada edat), cal afegir que en aquesta època de l'any està prohibit utilitzar l'heliport excepte en casos d'emergència, ja que es troben reproduint-se les diferents aus marines que utilitzen les illes com a lloc de cria. Entre elles es troben diverses espècies protegides.

Des de la plataforma denunciem aquestes pràctiques que demostren el doble joc al que juga el govern valencià, qui assegura que s'oposa a les prospeccions petrolíferes però després tracta d'ocultar i fins i tot de criminalitzar aquelles organitzacions que realment s'oposen. I denunciem que qui realment posa en risc el medi ambient és el propi consell, autoritzant l'ús d'helicòpters en un moment sensible per ala reproducció d'espècies.

Accio a les Illes Columbretes