En motiu del 25è Aniversari de l’accident de Vandellòs I
Ecologistes en Acció demana el tancament de les centrals nuclears

En el 25è aniversari de l’accident de la nuclear de Vandellòs I (Tarragona), l’associació Ecologistes en Acció demana que s’aprengui la lliçó i es procedeixi al tancament escalonat de les centrals nuclears. A Vandellòs, fa ara 25 anys, va estar a punt de produir-se una fuita radioactiva de grans dimensions i es va posar de manifest el risc inherent a l’energia nuclear.

El 19 d’0ctubre de 1989 a les 21:40, es va produir l’accident nuclear de Vandellòs I, el més greu de la història nuclear espanyola. L’accident va començar en un incendi a la sala de turbines que es va propagar fins el reactor i va estar a punt de provocar una fusió del nucli i una fuita de gas i aigua radioactiva, tal com anys després ha esdevingut a Fukushima. En el desenvolupament de l’accident va ser clau la situació de diversos sistemes de seguretat, la reparació dels quals havia ordenat al 1986 el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) a Hifrensa, l’empresa propietària. Tot i això, al 89 encara no s’havien instal · lat la protecció del sistema elèctric ni els bufadors d’emergència. El foc va donar lloc a una inundació que va deixar inservibles dos dels quatre turbo bufadors, peces que serveixen per refrigerar el reactor, i va danyar els altres dos que quedaven, amb el consegüent risc de que la reacció en cadena es descontrolés i es produís la fusió del nucli. La temeritat de Hifrensa i la manca de rigor de les autoritats van ser, doncs, claus perquè es produís l’accident. El desconcert després de l’accident va ser majúscul a la central i al CSN, com mostren les gravacions de les converses telefòniques lliurades al Congrés al 1990. Van ser els bombers de la Generalitat els que van aconseguir acabar amb l’incendi, evitant de passada una enorme fuita radioactiva. Només la fortuna va impedir que es produís la reacció nuclear i es fongués el nucli. La mateixa bona sort que va fer que no s’arribés a produir una fuita d’aigua ni de gas radioactiu.

Vandellòs I era una central de 1a generació, es va dissenyar el 1966 segons un model francès. Estava refrigerada per gas i moderada per grafit, per la qual cosa produïa plutoni en grau militar, sotmès a la vigilància de l’Organisme Internacional de l’Energia Atòmica (OIEA). Per aquest motiu, els residus de la central es van enviar a França per reprocessar, extreure el plutoni i vitrificar. El contracte signat per ENRESA i COGEMA perquè aquesta última es fes càrrec del combustible gastat ha representat una despesa enorme per a la part espanyola, havent de pagar 93.000 milions de pessetes (548 milions d’euros) fins al 31 de desembre de 2010 i uns 60.000 euros diaris en concepte de fiança a partir d’aquest moment.

Ara, quan es compleixen 25 anys d’aquells successos, ens trobem que la central encara no ha pogut ser desmantellada, a causa dels alts índexs de radioactivitat que hi ha al calaix de formigó que cobreix el reactor. No obstant això, el perill no ha cessat totalment, com es va demostrar amb els terratrèmols als quals va donar lloc la injecció de gas al magatzem Castor, que es van deixar sentir a prop de les centrals de Vandellòs i d’Ascó.

Malgrat tot, veiem que el govern no ha après aquella lliçó i s’obstina a mantenir les nuclears en funcionament, tot i el risc que suposen. Ni tan sols l’accident de Fukushima, sumat als accidents esdevinguts anteriorment, ha estat suficient per canviar aquesta nefasta política energètica. Al contrari, el govern ha facilitat la possibilitat de continuïtat de la central de Garoña (Burgos), canviant la llei a la seva mida i no es planteja cap calendari de tancament.

Ecologistes en Acció vol aprofitar una vegada més per cridar al seny i reclamar el tancament escalonat de totes les nuclears, començant per les més antigues i perilloses.

En el 25º Aniversario del accidente de Vandellós I
Ecologistas en Acción pide el cierre de las centrales nucleares

En el 25º aniversario del accidente de la nuclear de Vandellós I (Tarragona), la asociación Ecologistas en Acción pide que se aprenda la lección y se proceda al cierre escalonado de las centrales nucleares. En Vandellós, hace ahora 25 años, estuvo a punto de producirse un escape radiactivo de grandes dimensiones y se puso de manifiesto el riesgo inherente a la energía nuclear.

El 19 de 0ctubre de 1989 a las 21:40, se produjo el accidente nuclear de Vandellós I, el más grave de la historia nuclear española. El accidente comenzó en un incendio en la sala de turbinas que se propagó hasta el reactor y estuvo a punto de provocar una fusión del núcleo y una fuga de gas y agua radiactiva, tal como aconteció en Fukushima. En el desarrollo del accidente fue clave la situación de varios sistemas de seguridad cuya reparación había ordenado en 1986 el Consejo de Seguridad Nuclear (CSN) a Hifrensa, la empresa propietaria. A pesar de eso, en el 89 aún no se habían instalado la protección del sistema eléctrico ni los soplantes de emergencia. El fuego dio lugar a una inundación que dejó inservibles dos de los cuatro turbosoplantes, piezas que sirven para refrigerar el reactor, y dañó los otros dos, con el consiguiente riesgo de que la reacción en cadena se descontrolara y se produjera la fusión del núcleo. La temeridad de Hifrensa y la falta de rigor de las autoridades fueron, pues, claves para que se produjera el accidente. El desconcierto tras el accidente fue mayúsculo en la central y en el CSN, como muestran las grabaciones de las conversaciones telefónicas, entregadas al Congreso en 1990. Y fueron los bomberos de la Generalitat los que consiguieron acabar con el incendio evitando, de paso, un enorme escape radiactivo. Solo la fortuna impidió que se desmandara la reacción nuclear y se fundiera el núcleo. La misma buena surte que hizo que no se llegara a producir un escape de agua ni de gas radiactivo.

Vandellós I era una central de 1ª generación, se diseñó en 1966 según un modelo francés. Estaba refrigerada por gas y moderada por grafito, por lo que producía plutonio en grado militar, sometido a la vigilancia del Organismo Internacional de la Energía Atómica (OIEA). Por ese motivo, los residuos de la central se enviaron a Francia para reprocesar, extraer el plutonio y vitrificar. El contrato firmado por ENRESA y COGEMA para que ésta se hiciera cargo del combustible gastado fue leonino para la parte española, debiendo pagar 93.000 millones de pesetas (548 millones de euros) hasta el 31 de diciembre de 2010 y unos 60.000 euros diarios en concepto de fianza a partir de ese momento.

Ahora, cuando se cumplen 25 años de aquellos sucesos, nos encontramos con que la central aún no ha podido ser desmantelada, debido a los altos índices de radiactividad que hay en el cajón de hormigón que cubre el reactor. Sin embargo, el peligro no ha cesado totalmente, como se demostró con los terremotos a los que dio lugar la inyección de gas en el almacén Castor, que se dejaron sentir en la central de Vandellós y también en las de Ascó.

A pesar de todo, vemos que el gobierno no ha aprendido aquella lección y se empeña en mantener las nucleares en funcionamiento, a pesar del riesgo que suponen. Ni siquiera el accidente de Fukushima, sumado a los accidentes acaecidos anteriormente, ha sido suficiente para cambiar esa nefasta política energética. Al contrario, el gobierno ha facilitado la posibilidad de continuidad de la central de Garoña (Burgos), cambiando la ley a su medida y no se plantea ningún calendario de cierre.

Ecologistas en Acción quiere aprovechar una vez más para llamar a la cordura y reclamar el cierre escalonado de todas las nucleares, empezando por las más antiguas y peligrosas.