Representants d’Ecologistes en Acció es van reunir despús-ahir a Brussel·les amb la Comissió de Peticions del Parlament Europeu per demanar el seu suport a la denúncia presentada contra la desregulació de les àrees d’amortiment d’impactes dels parcs naturals. El canvi legal, inclòs en la Llei valenciana d’acompanyament dels pressupostos de 2014, incompleix diverses directives europees.

Membres d’Ecologistes en Acció van mantenir despús-ahir a Brussel·les una reunió amb la Comissió de Peticions del Parlament Europeu, en la qual van demanar el seu suport a la queixa presentada a la Comissió Europea per la reducció de la protecció dels espais naturals valencians.

Ecologistes en Acció va trametre el passat setembre a la Comissió Europea una denúncia per la modificació radical i substancial del contingut dels Plans d’Ordenació dels Recursos Naturals dels setze parcs naturals valencians que compten amb àrees perifèriques de protecció (anomenades també «àrees d’amortiment d’impactes»). Aquesta modificació va ser inclosa l’any passat en la Llei valenciana d’acompanyament dels pressupostos (article 145 de la Llei 5/2013, de 23 de desembre, de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera, i d’Organització de la Generalitat) sense haver efectuat cap avaluació mediambiental i sense cap tipus de participació pública.

Els Plans d’Ordenació dels Recursos Naturals vigents abans d’aquesta modificació contenien una detallada regulació dels usos en la totalitat dels seus àmbits, en general molt superiors a les superfícies dels parcs naturals. Dita normativa constituïa un tot interdependent i integrat, específic i adaptat a les particularitats de cada espai. Amb la modificació, totes les àrees perifèriques de protecció, amb independència de la seua situació i de quines són les seues característiques i les seues funcions ambientals concretes, han passat a tindre una minsa i insuficient regulació.

La suma de les superfícies de les àrees d’amortiment d’impactes dels parcs naturals valencians que han vist alterada i reduïda la seua normativa de protecció puja a un total de 319.280,25 hectàrees (el 12,39% del territori valencià).

Cal destacar que en la tramitació de la modificació, tant l’Advocacia General de la Generalitat com el Comité Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana, advertiren —sense èxit— de la falta d’informació i de participació del públic i dels col·lectius interessats.

A més, la modificació afecta la Xarxa europea Natura 2000, ja que la pràctica totalitat de les àrees perifèriques en formen part. Paradoxalment, el Govern valencià va presentar en setembre de 2013 un projecte de decret [1] que indicava expressament que les normes ara derogades eren adequades i necessàries per a la gestió d’aquestes àrees i per a la preservació del conjunt de la Xarxa.

Els ecologistes conclouen en la seua denúncia que la modificació aprovada per les Corts Valencianes, sense avaluació ambiental i sense participació pública, vulnera clarament tres directives comunitàries: la d’avaluació dels efectes de determinats plans i programes en el medi ambient (Directiva 2001/42/CE); la relativa a la conservació de les aus silvestres (Directiva 2009/147/CE), i la de conservació dels hàbitats naturals i de la fauna i flora silvestres (Directiva 92/43/CEE).

La denuncia por la desprotección de los espacios naturales valencianos llega a Bruselas

Representantes de Ecologistes en Acció se reunieron anteayer en Bruselas con la Comisión de Peticiones del Parlamento Europeo para pedir su apoyo a la denuncia presentada contra la desregulación de las áreas de amortiguación de impactos de los parques naturales. El cambio legal, incluido en la Ley valenciana de acompañamiento de los presupuestos de 2014, incumple varias directivas europeas.

Miembros de Ecologistes en Acció mantuvieron anteayer en Bruselas una reunión con la Comisión de Peticiones del Parlamento Europeo, en la que pidieron su apoyo a la queja presentada a la Comisión Europea por la reducción de la protección de los espacios naturales valencianos.

Ecologistes en Acció envió el pasado septiembre a la Comisión Europea una denuncia por la modificación radical y sustancial del contenido de los Planes de Ordenación de los Recursos Naturales de los dieciséis parques naturales valencianos que cuentan con áreas periféricas de protección (llamadas también «áreas de amortiguación de impactos»). Esta modificación fue incluida el año pasado en la Ley valenciana de acompañamiento de los presupuestos (artículo 145 de la Ley 5/2013, de 23 de diciembre, de Medidas Fiscales, de Gestión Administrativa y Financiera, y de Organización de la Generalitat) sin haber efectuado ninguna evaluación medioambiental y sin ningún tipo de participación pública.

Los Planes de Ordenación de los Recursos Naturales vigentes antes de esta modificación contenían una pormenorizada regulación de los usos en la totalidad de sus ámbitos, en general muy superiores a las superficies de los parques naturales. Dicha normativa constituía un todo interdependiente e integrado, específico y adaptado a las particularidades de cada espacio. Con la modificación, todas las áreas periféricas de protección, con independencia de su situación y de cuáles son sus características y sus funciones ambientales concretas, han pasado a tener una exigua e insuficiente regulación.

La suma de las superficies de las áreas de amortiguación de impactos de los parques naturales valencianos que han visto alterada y reducida su normativa de protección asciende a un total de 319.280,25 hectáreas (el 12,39% del territorio valenciano).

Hay que destacar que en la tramitación de la modificación, tanto la Abogacía General de la Generalitat como el Comité Económico y Social de la Comunidad Valenciana, advirtieron —sin éxito— de la falta de información y de participación del público y de los colectivos interesados.

Además, la modificación afecta a la Red europea Natura 2000, ya que la práctica totalidad de las áreas periféricas forman parte de ésta. Paradójicamente, el Gobierno valenciano presentó en septiembre de 2013 un proyecto de decreto [2] que indicaba expresamente que las normas ahora derogadas eran adecuadas y necesarias para la gestión de estas áreas y para la preservación del conjunto de la Red.

Los ecologistas concluyen en su denuncia que la modificación aprobada por las Cortes Valencianas, sin evaluación ambiental y sin participación pública, vulnera claramente tres directivas comunitarias: la de evaluación de los efectos de determinados planes y programas en el medio ambiente (Directiva 2001/42/CE); la relativa a la conservación de las aves silvestres (Directiva 2009/147/CE), y la de conservación de los hábitats naturales y de la fauna y flora silvestres (Directiva 92/43/CEE).