JPEG - 5.1 kB
Informe completo >>>

«Las cuentas ecológicas del transporte en España» és un rigorós i complet estudi promogut per Ecologistes en Acció. El treball obté dades fonamentals per a entendre el sistema de transport espanyol: desvela els impactes socials i ambientals i els costos econòmics de cada mitjà de transport i permet conéixer quina ha sigut la seua evolució en els últims 20 anys. Una informació fonamental per a entendre per què cal reorientar la política de transports, alhora que s'aporten els fonaments en què hauria de basar-se el canvi.

«Las cuentas ecológicas del transporte» és un rigorós estudi que analitza de manera pionera per a un període donat –i integrant els principis de l'Economia Ecològica– tots els elements que conformen el sistema de transport. Bàsicament, i de forma integrada:

  • S'analitzen les repercussions ambientals, socials i econòmiques del transport de persones i mercaderies.
  • S'analitzen tots els mitjans de transport, inclosos alguns que sovint queden fora del focus, com el transport per canonada, els ascensors o els mitjans no motoritzats.
  • S'analitzen totes i cadascuna de les fases necessàries perquè es produïsca el transport, és a dir: construcció d'infraestructures, construcció de vehicles, manteniment del sistema, desplaçament, manteniment i reciclatge dels vehicles.

Mitjançant l'anàlisi creuada i desglossada d'aquestes tres dimensions (impactes, fases i mitjans), s'obté una matriu de coneixement fonamental per a comprendre el nostre model de transport, i també les claus per a reorientar-lo cap a un altre amb major sostenibilitat econòmica, social i ambiental.

Aquest estudi és alhora la continuïtat d'un altre anterior: «Hacia la reconversión ecológica del transporte en España», editat en 1996 amb dades de 1992 [1]. Passats 20 anys, i després de la continuïtat d'una política de transports basada en la construcció de milers de quilòmetres de trens d'alta velocitat i carreteres d'alta capacitat, era fonamental actualitzar aquests comptes ecològics, i conéixer cap a on ha derivat el nostre model de transport.

Entre les conclusions de l'estudi, destaquen:

  • Gran increment de la mobilitat de persones. Si es divideixen tots els recorreguts realitzats interiorment i internacionalment entre tots els habitants, en 2012 aquesta mobilitat correspondria, de forma gràfica, a un desplaçament diari de cada persona d'uns 45,5 km, mentre que en 1992 eren 28,3 km. És a dir, que en 20 anys s'ha produït un increment en els quilòmetres per habitant superior al 50%. I pitjor encara: aquest increment s'ha assentat principalment en l'automòbil i l'avió, els dos mitjans amb majors impactes socioambientals. I això que en 2007 la xifra era encara major, 49,6 km per habitant i dia, però la crisi ha provocat aquesta disminució fins al 2012.
  • Fort augment del transport de mercaderies. Pel que fa al transport de mercaderies, si es divideix el recorregut de totes les mercaderies desplaçades internament i les procedents del comerç exterior entre el nombre d'habitants, s'obtenia que en 1992 corresponia a cada persona diàriament el desplaçament d'una tona una mitjana de 52 quilòmetres, mentre que en 2007 –l'any d'inflexió del cicle expansiu previ– es van assolir els 91 km. Es revela així com els anys d'expansió econòmica van estar directament correlacionats amb un fort increment en el transport de mercaderies consumides per l'economia espanyola.
  • Un 40% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle són imputables al transport. Quant al canvi climàtic, l'estudi conclou que les emissions de gasos d'efecte hivernacle degudes al transport, en compte de representar el 23,7% de totes les emissions (xifres oficials), arriben fins al 40% si es tenen en compte les emissions del transport de les mercaderies que arriben de mercats exteriors –majoritàriament per via marítima– i si al mateix temps es comptabilitzaren les emissions generades en tot el cicle de vida dels mitjans de transport, i no sols en la fase de desplaçament.
  • Avió i automòbil, els més malgastadors. Pel que fa al consum energètic es mostra com l'automòbil i l'avió continuen sent els mitjans de transport que més energia consumeixen per persona desplaçada, i com l'automòbil continua sent el mitjà més ineficient en àrees urbanes i metropolitanes.
  • Gran ocupació de sòl. El sòl transformat per a permetre el desplaçament de vehicles en tot l'Estat equival a 820.000 camps de futbol –una superfície major que la de la Comunitat de Madrid–, del qual la major part (més del 90%) correspon al requerit per al transport per carretera.
  • L'automòbil, el més car. El major cost econòmic per desplaçament –tenint en compte no sols els costos deguts al desplaçament (combustible), sinó també els corresponents a l'adquisició i manteniment del vehicle– mostren com l'automòbil continua sent el mitjà més car per a desplaçar-se.

Aquestes són algunes de les principals xifres, però no les úniques, i totes elles permeten concloure que el model de transport impulsat en els últims dos decennis s'ha basat a promoure l'ús de l'automòbil, l'avió i el tren d'alta velocitat –els mitjans de transport més ineficients energèticament–, que causen els majors impactes ambientals (canvi climàtic, fragmentació d'ecosistemes i consum de recursos materials finits) i socials (contaminació atmosfèrica, soroll i sinistralitat en el cas de l'automòbil); i també els majors costos econòmics (consum de combustible i construcció d'infraestructures) per a desplaçar-se.

Els comptes ecològics del transport mostren de quina manera, en un escenari de crisi ecològica, energètica i econòmica com el que vivim, cal avançar per a transformar el nostre model de transport en un de completament diferent, que reduïsca les necessitats de desplaçament, se centre en l'ús del transport col·lectiu (autobusos i tren convencional), preferiblement electrificat, i en el cas dels desplaçaments urbans, en la marxa a peu i amb bicicleta.

Recursos: Cuentas ecológicas del transporte en España

La realització de l'estudi ha comptat amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient. No obstant això, les opinions i documentació aportades en aquesta publicació són responsabilitat exclusiva dels autors i no reflecteixen necessàriament els punts de vista de les entitats que donen suport econòmic al projecte.

Notas

[1] Hacia la reconversión ecológica del transporte en España. Antonio Estevan i Alfonso Sanz. Editorial Los libros de la Catarata. Bakeaz. 1996. (JPG incrustat en PDF 43 MB)