Acció i nedada contra les prospeccions marines
En Blanes
Del 21 de desembre de 2014 / 08:30
al 21 de desembre de 2014

Diferents entitats organitzaran una acció reivindicativa i nedada contra les prospeccions marines a la costa

El proper 21 de desembre a la Platja de Blanes, la Plataforma Aturem les prospeccions a la costa catalana en la que participa Ecologistes en Acció, i Travessia Catalunya Nedant organitzaran una acció reivindicativa i nedada contra les prospeccions marines. Ja s’han obert les inscripcions a la travessa que demostrarà una vegada més, l’oposició ciutadana als projectes de prospeccions i la demanda d’un nou model energètic.

La cerca de jaciments residuals de petroli sota el fons marí – igual que el fracking – només serveix per allargar l’agonia d’un model energètic caducat. Malgrat el clam de la ciutadania contra les prospeccions marines, els nostres governs semblen tenir clar que l’aposta de futur és el petroli sigui com sigui. I per aquesta raó, els projectes de prospeccions amenacen més de 20.000 quilòmetres quadrats de superfície marina a l’Estat Espanyol.

Davant les autoritzacions de les prospeccions a les Illes Cànaries, les organitzacions ecologistes catalanes volen mostrar la seva solidaritat amb la ciutadania canária i la seva oposició frontal davant la vintena de projectes previstos arreu de l’Estat. Per aquestes organitzacions són molt greus impactes dels projectes de exploració, però més greus seran els impactes de l’explotació d’hidrocarburs al mar, com demostren els reiterats vessaments de Repsol a les costes de Tarragona.

La posició de les entitats que ja han presentat al·legacions, i de bona part de la ciutadania, és que aquests tipus d’estudis malmeten els recursos naturals i, alhora, comprometen la salut de les persones i el benestar de la nostra societat. Cal avançar cap sistemes energètics sostenibles tot començant a treballar en una transició cap a un model on els recursos es destinin a les activitats essencials.

Actualment hi ha dos projectes de recerca d’hidrocarburs (gas i petroli) que planen sobre Catalunya, als quals diverses entitats han presentat al·legacions. En concret, són les campanyes de prospeccions de Capricorn Spain Limited i la Campanya sísmica 2D de l’empresa Spectrum, que afecta en el seu conjunt la costa mediterrània des del Golf de Lleó fins al golf de València i tot l’arxipèlag balear. A més, les prospeccions sísmiques de Repsol a l’entorn de la plataforma ‘Casablanca’ han obtingut una declaració d’impacte ambiental positiva, el que pot tenir greus repercussions sobre el Parc Natural del Delta del Ebre.

La fi del petroli és cada dia més a prop i tècniques com el fracking o les prospeccions marines no donen resposta a aquesta situació. Cal apostar per un canvi de sistema energètic basat en la reducció del consum i la utilització d’energies netes i renovables.

Nedada contra les prospeccions marines

L’horari de la nedada és a les 8:30h i la sortida es donarà a les 10:00h. Punts de referència per la sortida i l’arribada de l’etapa: Blanes (platja de S’Abanell – desembocadura riu Tordera)/Blanes (Platja de Blanes)

Acció contra les prospeccions marines

  • Horari de la concentració a les 12.00h
  • Lloc: Platja de Blanes
  • Totes les persones vestides de negre s’estiraran a la sorra i simularan un vessament a la costa. Al final de l’acció es llegirà un manifest en solidaritat amb les Canàries, contra les prospeccions marines i per reclamar un nou model energètic.

Més informació:
- http://aturemprospeccions.wordpress.com/
- Travessia Catalunya Nedant

Diferentes entidades organizarán una acción reivindicativa y travesía a nado contra las prospecciones marinas en la costa

El próximo 21 de diciembre en la Playa de Blanes, la Plataforma Aturem les Prospeccions a la Costa Catalana en la que participa Ecologistas en Acción, y Travesía Cataluña Nadando organizarán una acción reivindicativa y una travesía a nado contra las prospecciones marinas. Ya se han abierto las inscripciones a la travesia que demostrará una vez más, la oposición ciudadana a los proyectos de prospecciones y la demanda de un nuevo modelo energético.

La búsqueda de yacimientos residuales de petróleo en el fondo marino – igual que el fracking – sólo sirve para alargar la agonía de un modelo energético caducado. A pesar del clamor de la ciudadanía contra las prospecciones marinas, nuestros gobiernos parecen tener claro que la apuesta de futuro es el petróleo sea como sea. Por ello, los proyectos de prospecciones amenazan más de 20.000 kilómetros cuadrados de superficie marina en el estado Espanyol.

Ante las autorizaciones de las prospecciones en las Islas Canaries, las organizaciones ecologistas catalanas quieren mostrar su solidaridad con la ciudadanía canaria y su oposición frontal ante la veintena de proyectos previstos en todo el Estado. Para estas organizaciones los impactos de los proyectos de exploración son muy graves, pero más graves serán los impactos de la explotación de hidrocarburos en el mar, como demuestran los reiterados derramamientos de Repsol a las costas de Tarragona.

La posición de las entidades que ya han presentado alegaciones, y de buena parte de la ciudadanía, es que estos tipos de estudios malogran los recursos naturales y, a la vez, comprometen la salud de las personas y el bienestar de nuestra sociedad. Hay que avanzar hacia sistemas energéticos sostenibles empezando por trabajar en una transición hacia un modelo donde los recursos se destinen a las actividades esenciales.

Actualmente hay dos proyectos de investigación de hidrocarburos (gas y petróleo) que planean sobre Cataluña, a los cuales varias entidades han presentado ya alegaciones. En concreto son las campañas de prospecciones de Capricornio Spain Limited y la Campaña sísmica 2D de la empresa Spectrum, que afecta en su conjunto la costa mediterránea desde el Golfo de León hasta el golfo de Valencia y todo el archipiélago balear. Además, las prospecciones sísmicas de Repsol en el entorno de la plataforma ‘Casablanca’ han obtenido una declaración de impacto ambiental positiva, lo que puede tener graves repercusiones sobre el Parque Natural del Delta del Ebro.

El fin del petróleo está cada día más cerca y técnicas como el fracking o las prospecciones marinas no dan respuesta a esta situación. Hay que apostar por un cambio de sistema energético basado en la reducción del consumo y la utilización de energías limpias y renovables.

Nadada contra las prospecciones marinas

  • Inscripción aquí
    El horario de la nadada es a las 8:30h y la salida se dará a las 10:00h. Puntos de referencia por la salida y la llegada de la etapa: Blanes (platja de S’Abanell – desembocadura riu Tordera)/Blanes (Platja de Blanes)

Acción contra las prospecciones marinas

  • Horario de la concentración a las 12.00h
  • Lugar: Playa de Blanes
  • Todas las personas vestidas de negro se estirarán a la arena y simularán un derramamiento a la costa. Al final de la acción se leerá un manifiesto en solidaridad con las Canarias, contra las prospecciones marinas y para reclamar un nuevo modelo energético.

Más información:
- http://aturemprospeccions.wordpress.com/
- Travessia Catalunya Nedant