PDF - 418 kB
Recetas agroecológicas

Card amb ametlles, amanida d'escarola amb magrana, endívies amb taronja i nous. Ecologistes en Acció reuneix receptes nadalenques que recuperen costums locals i empren productes de temporada. Enfront de les modes gastronòmiques a força de productes llunyans i amb gran impacte, es proposa reviure tradicions per menjar més ric, sa i sostenible. Ofereix a més una guia per a la compra responsable de peix i marisc.

El calendari camperol marcava les dates de la Nit de Nadal i Cap d'Any com el moment de menjar aliments collits mesos abans. Així, els agricultors mediterranis van desenvolupar nombroses varietats en funció de la seva capacitat de suportar aquest emmagatzematge tradicional. Per això a algunes varietats se'ls crida localment “raïm de Nadal”, “meló de Nadal”, “card de Nadal”.

No és d'estranyar que el card amb ametlles es convertís en plat típic de les festes en diferents regions. I també sembla que el costum de rebre l'any amb dotze raïms procedeix de la lògica camperola i els excedents de temporada.

Aquestes varietats properes ja no són en molts casos les que consumim en Nadal. Els melons i raïms que avui arriben als nostres plats han passat mesos en càmeres de fred, perdent les seves qualitats, o provenen de llocs llunyans, com Sud-Amèrica.

S'han introduït a més noves modes que no resulten sostenibles. Els fruits exòtics, com el coco o la pinya, i el mariscos tropicals, com els llagostins, tenen un enorme impacte ambiental i social. Han estat transportats milers de quilòmetres, amb la despesa d'energia que això suposa: la cadena de fred i transport internacional per al comerç d'aliments és responsable d'entre un 5 i un 7% de les emissions globals de gasos d'efectes hivernacle.

Però a més aquests productes provoquen empobriment, desplaçaments de població i conflictes en comunitats locals, a més de la destrucció dels entorns on es conreen o crien de manera massiva. Deixen fons marins i manglars destrossats en el cas dels llagostins tropicals, que contenen a més significatives quantitats de químics i antibiòtics.

Enfront dels menús nadalencs de gran impacte, Ecologistes en Acció proposa una nova moda, que en realitat és molt antiga: recuperar els plats tradicionals basats en productes locals i de temporada. Tenen una major qualitat nutricional i millor sabor que els aliments importats o congelats. Una llista de receptes recopilada per a l'ocasió inclou les formes de preparació d'alguns d'aquests plats, al costat de les propietats dels aliments i dades curioses entorn d'ells. La llista aspira a créixer amb les aportacions d'altres persones a través de la campanya #VerdeNavidad.

A més, Ecologistes en Acció ha publicat “Sense Mala Espina”, una guia de consum de peix i marisc amb fitxes il·lustrades i recomanacions de més de 70 espècies. Així la compra responsable pot ser més fàcil.