Ja fa 2 anys i mig que l’organització ecologista va reclamar mesures urgents per salvar el corall vermell a la costa catalana, en condicions crítiques aleshores (2012). La inacció de la Generalitat en aquest temps, unit a una normativa insuficient, plena d’esquerdes legals, i sense eines per a fer-la complir, ha portat a una situació extrema a l’espècie.

La notícia coneguda fa pocs dies de l’absolució dels corallers furtius atrapats amb 13 quilograms de corall recol·lectat el 2009 a zones on està expressament prohibida aquesta pràctica, és un cop mortal a les mesures de protecció del litoral en general, i de la biodiversitat marina en particular. La sentència de l’Audiència es basa en què el Decret del 2004 que restringia la pesca del corall i que servia de base per a l’Ordre AAR/143/2009, va ser anul·lat pel Tribunal Suprem. Per tant, en aquests moments la recol·lecció de corall quedaria únicament regulada per un genèric decret de 1983 sense prohibicions ni limitacions temporals o geogràfiques.

Ecologistes en Acció recorda que l’explotació legal i sostenible del corall vermell pot donar llocs de treball estables, entre les empreses amb llicència. Però en aquests moments, la pressió és tant forta tant per part dels corallers legals com dels furtius que ja resulta pràcticament impossible trobar exemplars per sobre de la talla mínima, fora d’alguns indrets estrictament protegits. Per això, a més de l’impacte sobre l’espècie, la nefasta gestió que se n’ha fet està perjudicant els treballadors que es podrien guanyar la vida legalment.

Cal assenyalar que el corall vermell és una espècie colonial de creixement molt lent. No arriba a la maduresa sexual fins als 10 anys, però el màxim potencial reproductor no s’assoleix fins als 20 anys, amb la qual cosa la seva explotació hauria de ser molt restringida i compassada a aquest cicle vital per a no comprometre la viabilitat de l’espècie. L’espècie, a més, és vulnerable a les condicions ambientals, com ho demostra el fet que l’any 1999 una anomalia tèrmica (possiblement lligada al canvi climàtic) a les aigües superficials va provocar una mortaldat massiva.

En conseqüència de tot allò assenyalat anteriorment, l’organització ecologista reclama a la Generalitat de Catalunya (Direcció General del Medi Natural i la Biodiversitat) la tramitació urgent d’un Decret que prohibeixi de manera total i immediata, per un període de temps indefinit, qualsevol recol·lecció d’aquesta espècie a Catalunya, així com l’avaluació de les opcions per incloure-la en alguna de les categories d’espècies amenaçades a nivell català.

El portaveu del grup, Jaume Grau, ha recordat que “d’acord amb el Conveni de la Diversitat Biològica, d’obligat compliment per a totes les administracions a l’Estat Espanyol, cal desenvolupar accions de conservació de les espècies amenaçades, i garantir l’ús sostenible dels recursos”. “Durant anys, s’ha explotat el corall vermell de forma insostenible, fins a portar l’espècie a un estat de conservació perillós. És hora de protegir el corall per a permetre que es recuperi i, algun dia, avaluar si es pot tornar a explotar comercialment”, ha afegit.

Finalment, Ecologistes en Acció ha reclamat a l’administració de la Generalitat que treballi colze a colze amb els investigadors catalans que porten anys fent recerca sobre l’estat de les poblacions d’espècies i dels hàbitats dels nostres mars i costes, i que prengui mesures de gestió adients al coneixement científic, cosa que a l’actualitat no passa gairebé mai, segons han relatat els ecologistes. L’organització recorda que tant la Directiva Marc de l’Estratègia Marina com la Convenció de la Diversitat Biològica estableixen l’obligació d’aplicar una gestió dels mars i dels recursos marins basada en un enfocament ecosistèmic (garantint la conservació de tot l’ecosistema, no només analitzant una única espècie d’interès comercial). “Seguir amb la destrucció dels coralls vermells pot provocar un perjudici greu en l’estructura i funcionament de comunitats sublitorals riques en biodiversitat a la nostra costa. No ens ho podem permetre”, ha sentenciat Grau.

Carta sobre el coral vermell a la DG del Medi Natura

La Generalitat tiene que prohibir la pesca de coral rojo de forma urgente

Ecologistas en Acción de Cataluña denuncia el fracaso total de las medidas de gestión del coral rojo en la costa catalana y la impunidad de los furtivos y reclama medidas drásticas para proteger la especie y los puestos de trabajo legales.

Ya hace 2 años y medio que la organización ecologista reclamó medidas urgentes para salvar el coral rojo en la costa catalana, entonces ya en condiciones críticas (2012). La inacción de la Generalitat en este tiempo, unido a una normativa insuficiente, llena de grietas legales y sin herramientas para hacerla cumplir, ha llevado a la especie a una situación extrema.

La noticia conocida hace pocos días de la absolución de los coraleros furtivos atrapados con 13 kilogramos de coral recolectado el 2009 en zonas donde está expresamente prohibida esta práctica, es un golpe mortal a las medidas de protección del litoral en general y de la biodiversidad marina en particular. La sentencia de la Audiencia se basa en que el Decreto del 2004 que restringía la pesca del coral y que servía de base para la Orden AAR/143/2009, fue anulada por el Tribunal Supremo. Por lo tanto, en estos momentos la recolección de coral quedaría únicamente regulada por un genérico decreto de 1983 sin prohibiciones ni limitaciones temporales o geográficas.

Ecologistas en Acción recuerda que la explotación legal y sostenible del coral rojo puede dar puestos de trabajo estables, entre las empresas con licencia. Pero en estos momentos, la presión es tan fuerte tanto por parte de los coraleros legales como de los furtivos que ya resulta prácticamente imposible encontrar ejemplares por encima de la talla mínima, fuera de algunos lugares estrictamente protegidos. Por eso, además del impacto sobre la especie, la nefasta gestión que se ha hecho está perjudicando los trabajadores que se podrían ganar la vida legalmente.

Hay que señalar que el coral rojo es una especie colonial de crecimiento muy lento. No llega a la madurez sexual hasta los 10 años, pero el máximo potencial reproductor no se logra hasta los 20 años, con lo que su explotación tendría que ser muy restringida y compasada a este ciclo vital para no comprometer la viabilidad de la especie. La especie, además, es vulnerable a las condiciones ambientales, como lo demuestra el hecho que en 1999 una anomalía térmica (posiblemente ligada al cambio climático) en las aguas superficiales provocó una mortalidat masiva.

En consecuencia de todo lo señalado anteriormente, el grupo ecologista reclama a la Generalitat de Cataluña (Direcció General del Medi Natural i la Biodiversitat) la tramitación urgente de un Decreto que prohíba de manera total e inmediata, por un periodo de tiempo indefinido, cualquier recolección de esta especie en Cataluña, así como la evaluación de las opciones para incluirla en alguna de las categorías de especies amenazadas a nivel catalán.

El portavoz de Ecologistas en Acción, Jaume Grau, ha recordado que “de acuerdo con el Convenio de la Diversidad Biológica, de obligado cumplimiento para todas las administraciones al Estado español, hay que desarrollar acciones de conservación de las especies amenazadas, y garantizar el uso sostenible de los recursos”. “Durante años, se ha explotado el coral rojo de forma insostenible, hasta llevar la especie a un estado de conservación peligroso. Es hora de proteger el coral para permitir que se recupere y, algún día, evaluar si se puede volver a explotar comercialmente”, ha añadido.

Finalmente, la organización ecologista han reclamado a la administración de la Generalitat que trabaje codo en codo con los investigadores catalanes que llevan años haciendo investigación sobre el estado de las poblaciones de especies y de los hábitats de nuestros mares y costas, y que tome medidas de gestión adecuadas al conocimiento científico, cosa que en la actualidad no pasa casi nunca, según han relatado la organización ecologista.

Por último, Ecologistas en Acción recuerda que tanto la Directiva Marco de la Estrategia Marina como la Convención de la Diversidad Biológica establecen la obligación de aplicar una gestión de los mares y de los recursos marinos basada en un enfoque ecosistémico (garantizando la conservación de todo el ecosistema, no sólo analizando una única especie de interés comercial). “Seguir con la destrucción de los corales rojos puede provocar un perjuicio grave en la estructura y funcionamiento de comunidades sublitorales ricas en biodiversidad a nuestra costa. No nos lo podemos permitir”, ha sentenciado Grau.

Carta sobre el coral vermell a la DG del Medi Natura