La Plataforma per la Qualitat de l'Aire s'ha presentat avui al Col·legi de Periodistes amb la voluntat d'impulsar accions que acabin amb la contaminació de l'aire que respirem. El seu manifest fundacional planteja un paquet de propostes, dividides en quatre blocs, amb la finalitat de que es converteixi en un programa de govern que redueixi la contaminació atmosfèrica. A l'acte hi han intervingut Pep Martí (Centre d'Anàlisi i Programes Sanitaris), Ricard Riol (Associació per a la Promoció del Transport Públic) i Alfons López (Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya).

La Plataforma ha denunciat que la Generalitat no garanteix les recomanacions de la Organització Mundial de la Salut en matèria de qualitat de l'aire. Pep Martí, metge del Centre d'Anàlisi i Programes Sanitaris ha posat de relleu que existeixen evidències científiques contundents que demostren que respirar un aire contaminat afecta directament el sistema respiratori i cardiovascular, però també té importants efectes com a neurotòxic, especialment en infants i gent gran. Segons les dades de centres de recerca com el CREAL (Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental), la contaminació causa 3.500 morts prematures anuals a l'Àrea Metropolitana de Barcelona. En aquest sentit, Martí ha destacat que “a la ciutat de Barcelona l'esperança de vida dels habitants es veu reduïda un any per l'exposició a nivells elevats de contaminants”. Instàncies europees han sancionat Barcelona en diverses ocasions per incompliment de la normativa 2008/50/CE.

Alfons López, ha denunciat que “davant la gravetat de la situació, la resposta de les institucions no està a l'alçada de les circumstàncies”. López considera que l'Ajuntament de Barcelona “no ha presentat cap mesura valenta per revertir el problema” i la Generalitat ha presentat un Pla de Millora de la Qualitat de l'Aire amb 3 anys de retard “que ens manté en l'incompliment de la normativa, ple de mesures caduques, sense un pressupost associat i només vigent fins 2015”. “Una mostra més de la manca de voluntat política de les administracions”, ha sentenciat López.

En la roda de premsa s'han presentat les 24 mesures de la Plataforma, dividides en quatre grans blocs. El primer bloc, sobre mobilitat, ha estat presentat per Ricard Riol. Riol ha afirmat que “el principal objectiu d'aquestes accions és aconseguir la reducció de la densitat de trànsit privat motoritzat a l'AMB” -la principal font d'emissió de partícules i gasos contaminants-. I ha destacat que per “això cal canviar l'actual política d'infraestructura que dona suport bàsicament a l'automòbil”. Per acabar, Riol ha destacat que cal prèviament “una millora i tarificació ambiental del la xarxa de transport públic per tal d'incentivar-ne i facilitar-ne l'ús”. El segon eix de propostes, presentat per Alfons López tracta la gestió sostenible del moll i aeroports i inclou punts dirigits a penalitzar les naus i avions altament contaminants i a impulsar l'electrificació del port. El tercer bloc tracta de la indústria i les obres públiques amb la intenció de regular les activitats industrials que no compleixin les normatives ambientals i posin en risc la salut de la població. Per últim, el quart apartat recalca la importància de comunicar de forma contundent a la ciutadania els riscos que comporta la contaminació atmosfèrica. En aquest sentit, López ha mostrat la necessitat de desenvolupar “òrgans de participació ciutadana pel seguiment i la sensibilització sobre aquest tema” i una campanya de xoc coordinada entre diversos departaments de la Generalitat.

La plataforma neix de la iniciativa de diverses organitzacions d'àmbits diferents: veïnals, ecologistes, socials, científiques, d'afectats i ONG's. Per ara, s'hi han adherit deu entitats. Ecologistes en Acció, l'Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP), el Centre d'Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS), la secció d'afectats per accidents de trànsit de l'Associació de Prevenció d'Accidents de Trànsit (PAT), Catalunya Camina, el Centre de Sostenibilitat Territorial, la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB), Espai Ambiental i Martorell Viu. La plataforma ha fet una crida a altres entitats perquè s'adhereixin a través d'un formulari disponible al seu blog.