Aquest pronunciament s'afegeix a una sentència anterior del Tribunal Superior de Justícia valencià, ferma des de maig de 2012, que declarava il·legal l'ocupació dels barrancs i les vies pecuàries. Els ecologistes demanen l'exigència de responsabilitats econòmiques dels tècnics i polítics municipals implicats; també demanen que s'aprofite la restauració per a reduir al màxim les dimensions de la zona urbanitzada.

Hui és notícia la sentència del Tribunal Suprem que confirma la sanció imposada a l'Ajuntament d'Alcoi i a la promotora Luxender per l'ocupació il·legal dels barrancs que travessen la zona de Serelles (serra de Mariola); també es confirma l'obligació de restaurar els barrancs afectats i els seus marges, destruïts i ocupats per les obres.

La Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció d'Alcoi considera que la situació a què hem arribat, que suposarà una important despesa per a les arques municipals, és conseqüència directa de la negligència -o, si no, de la mala fe- de l'anterior govern municipal, que va posar els interessos de l'empresa urbanitzadora per davant dels de la ciutat, saltant-se obertament la legalitat.

El grup ecologista recorda que en el seu moment ja van advertir tant d'aquesta com d'altres il·legalitats de la urbanització de Serelles. A pesar d'això, el govern de Sedano va desestimar les al·legacions que el col·lectiu va presentar en maig de 2005 i un recurs de reposició presentat en octubre del mateix any.

La Declaració d'Impacte Ambiental de la urbanització, dictada per la Conselleria de Medi Ambient el 23 de març de 2004, exigia clarament la conservació dels barrancs en el seu estat natural:

«Los barrancos existentes en el ámbito de la homologación junto con las laderas vertientes a los mismos mantendrán la vegetación natural y su capacidad de drenaje, potenciándose su función como corredores ecológicos, debiendo la ordenación pormenorizada y los proyectos de urbanización crear espacios abiertos arbolados en las márgenes de los barrancos preferentemente incorporados a red primaria pública como zona verde.»

La sanció imposada pel govern espanyol, confirmada ara pel Tribunal Suprem, s'afegeix a la sentència dictada en juny de 2009 pel Tribunal Superior de Justícia valencià, que va considerar més que evident l'incompliment de les condicions exigides per la Conselleria:

«[…] realmente resulta impensable que el tratamiento dado a esos barrancos respete su condición de corredor ecológico.»

«[…] desde luego es impensable que un barranco interrumpido por calles y rellenado debajo de las mismas pueda cumplir con su función de corredor ecológico».

Per als ecologistes, és inacceptable que siga el poble d'Alcoi qui haja de fer front al cost de les il·legalitats comeses; per això, també en aquest cas considera necessari que s'exigisquen les responsabilitats econòmiques personals dels polítics municipals i dels tècnics que van actuat negligentment.

La Carrasca-Ecologistes en Acció reclama l'inici urgent de les obres de recuperació dels barrancs i de les vies pecuàries (també ocupades il·legalment) i que aquesta intervenció aprofite per a redimensionar la urbanització, reduint al màxim la seua extensió i, amb això, l'impacte d'un projecte urbanístic que qualifiquen de fracàs ecològic, social i econòmic.