Vine-te’n en bici a la trobada
En Alzira
Del 17 d’abril de 2016 / 09:30
al 17 d’abril de 2016

A València tenim un clima benigne, unes terres fèrtils, regades per nombrosos rius, i un paisatge divers i bonic. Si en volta de dedicar-nos a esgotar i destrossar l'entorn, el cuidàrem i l'ajudàrem a recuperar-se, aquest seria un lloc realment ideal per a viure.

I un dels majors problemes ambientals que patim ara és l'ús abusiu dels automòbils, que són el principal focus de contaminació i generació de gasos hivernacle (CO2, NOx, O3, COV, etc.), a més d'originar la destrucció directa del territori amb tantes autopistes, autovies i carreteres. L'abús arriba a tal nivell que, segons l'IDAE (depenent del reaccionari Ministeri d'Indústria i Energia), el 50% dels desplaçaments urbans en automòbils són per anar a menys de 3 km i el 10% per anar a menys de 500 metres, distàncies que en la majoria dels casos es poden fer en bici o a peu. A més, els autos transporten 1'3 passatgers de mitjana, de manera que els seus motors han de moure 1000 kg per transportar 100 kg (un 10% d'eficiència bruta)…

Per això insistim en la necessitat de canviar el model de transport, perquè l'actual resulta absolutament insostenible. I les millors solucions passen per fomentar el transport públic normal: tren, metro i autobús, més la bicicleta i caminar.

Així doncs, fa temps venim reivindicant la Xarxa Verda que ara proposa la Diputació per unir tots els nostres pobles mitjançant vies segures, exclusives per a ciclistes i vianants o compartides amb els agricultors a baixa velocitat. Ací tenim molts camins rurals aprofitables i uns pocs carrils bici, de manera que resultaria molt fàcil i barat connectar-los bé per unir els municipis i llocs d'interés cultural, turístic, etc.

Concretament a La Ribera tenim els carrils bici entre Carcaixent i Alzira, entre L'Alcúdia i Carlet, i d'altres trossets, junt amb una amplíssima xarxa de camins rurals. Caldria per exemple connectar Alzira pel Mercat d'Abastos amb el polígon industrial de la ITV, amb una passarel·la d'uns 2 o 3 m d'amplària per creuar el Riu Verd, arreglant el caminet previ i posterior, i després amb el Camí de Berca ja connecta directament amb Algemesí. Anàlogament, connectant de forma segura el Mercat d'Abastos amb el camí de servei de l'autovia CV-50, mig km, ja tindríem connectada Alzira i Guadassuar, i connectant bé Guadassuar amb L'Alcúdia, que ja està unida pel carril bici amb Carlet, aleshores tindríem connectats els sis pobles majors de la comarca.

Per altra banda tenim la via recentment abandonada entre La Pobla Llarga, Manuel i Xàtiva, que costaria molt poc recuperar-la per a bicis i vianants; i si tenim en compte que pels camins rurals La Pobla està connectada amb Carcaixent, que està unit amb Alzira pel carril bici, amb aquesta Via Verda quedarien connectades La Ribera i La Costera. El mateix ocorre amb la vieta abandonada entre Carcaixent, La Barraca i Tavernes, que recuperant-la uniria La Ribera amb La Valldigna i La Safor. Ambdues Vies Verdes haurien de ser de prioritàries, urgents; són propostes que a algú li poden estranyar, però resulten d'allò més normal en tota Europa, on es plantegen connectar una Xarxa Verda de 70.000 km, i fins i tot a molts altres llocs d'Espanya, perquè poden ajudar a resoldre problemes tan greus com la contaminació de les ciutats i el calfament global/local, i a més poden ajudar a desenvolupar el turisme verd.

En eixe sentit La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció participem també enguany en la Trobada d'Escoles en Valencià de La Ribera, un esdeveniment cultural rellevant, i invitem a tothom que puga a vindre a peu o en bici a les Trobades que es celebren pertot arreu del País Valencià. Nosaltres eixirem el diumenge 17 d'abril de la Plaça Major d'Alzira a les 9:30 h., passarem el pont de la CV-42 sobre el Riu Verd (recordem l'obligatorietat del casc i que cadascú és responsable de la seua seguretat) i de seguida entrarem al polígon de la ITV, on pararem un parell de minuts per vore lo ben “aprofitat” que està i per explicar com volem connectar Alzira i Algemesí, sense tocar la CV-42; després continuarem pel Camí de Berca i entrarem a Algemesí, cap a les 10:15, pel Pontet Pentagonal. Òbviament hem demanat la col·laboració d'ambdós Ajuntaments, hem invitat els regidors a vindre en bici amb nosaltres, hem tornat a reclamar la passarel·la, l'adequació dels camins annexos i que es permeta la circulació de bicis pel Camí de Berca en els dos sentits, limitant en aquest camí la velocitat màxima dels automòbils als 30 km/h.